Tips voor een vakantie in Bagan, Myanmar

Door Eva de Reus

Tijdens je vakantie in Myanmar kan een bezoek aan Bagan eigenlijk niet ontbreken. Iedereen kent de foto’s wel van luchtballonnen die tijdens zonsopkomst boven honderden tempels en pagodes zweven. In Bagan kan je die foto zélf maken.

Honderden jaren geleden werden in Bagan ruim 10.000 boeddhistische tempels, pagodes en kloosters gebouwd. Vandaag de dag staan er door onder andere natuurgeweld nog maar 2200 (gedeeltelijk) overeind. Bagan is niet zo’n hele grote stad en dus vind je de tempels overal. Trek gerust een paar dagen uit om de indrukwekkende bouwwerken te bekijken.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Bagan

Vroeg je bed uit voor de zonsopgang

Om die foto van de luchtballonnen boven de tempels te kunnen maken, zal je vroeg uit de veren moeten. Je moet namelijk nog voor de zon opkomt op zoek naar een plek waar je de zonsopgang kunt bekijken. Er zijn een paar bekende punten, maar om hordes toeristen te vermijden kan je beter zelf op onderzoek uitgaan.

Op het moment worden er veel tempels gerestaureerd en staan dus veel bouwwerken in de steigers. Je kunt het best bij andere reizigers, die recent de zonsopkomst hebben gezien, navragen of zij een goede plek weten. Op de bonnefooi vertrekken kan ook. Soms staan er langs de weg locals die je voor een paar kyat een gave locatie kunnen aanwijzen.

Huur een e-bike

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een tour langs de bekendste tempels en pagodes te boeken, maar het huren van een eigen vervoermiddel geeft je meer vrijheid. Het huren van scooters in Bagan is voor toeristen verboden, dus je bent eigenlijk aangewezen op het huren van een e-bike. De e-bikes werken in principe hetzelfde als scooters, alleen kunnen ze een stuk minder hard en moet je rekening houden met het energieverbruik.

Een groot rondje maken langs de pagodes kan prima op één accu, maar hou het wel in de gaten. Niemand wil in the middle of nowhere zonder stroom komen te zitten. Er zijn in Bagan veel verhuurders van e-bikes te vinden. Ben je samen met iemand op reis? Check dan of het toegestaan is om met twee personen op de e-bike te reizen. Dit verschilt namelijk per verhuurder.

Langs de bekende en minder bekende tempels

Met een e-bike of tourgids kun je langs de tempels en pagodes rijden. De één is een stuk indrukwekkender en uitgebreider dan de ander. Bekende bouwwerken zijn onder andere de Dhammayangyi tempel, de Ananda tempel en de Shwesandaw pagode.

Het is ook aan te raden om een route te rijden over de minder drukke zandwegen. Hier zijn weinig toeristen en honderden tempels en pagodes te vinden. Niet alle tempels kun je betreden, maar mocht het mogelijk zijn, vergeet dan niet je schoenen uit te doen.

Het is verboden om de tempels en pagodes in Bagan te beklimmen. Het is verstandig om je hier aan te houden, want door diverse aardbevingen en slijtage zijn de bouwwerken niet allemaal meer even stabiel.

Zelf in de luchtballon

Een unieke ervaring is om zélf in een luchtballon boven Bagan te zweven. Je doet er goed aan om deze populaire activiteit van tevoren te reserveren, zodat je zeker weet dat er een plek voor jou is. Helaas hangt er wel een behoorlijk prijskaartje aan de vlucht door de lucht. Hoewel de prijs per seizoen verschilt, gaat dit al snel om enkele honderden euro’s.

Praktische informatie over een vakantie in Bagan

Overnachten in Bagan

Er zijn eigenlijk drie wijken waar je kunt verblijven tijdens je vakantie in Bagan, namelijk Old Bagan, New Bagan of Nyaung U. In laatstgenoemde vind je de meeste restaurantjes. Omdat je waarschijnlijk toch de hort op gaat met een tour of e-bike, maakt het niet zo heel veel uit in welke wijk je verblijft.

Nyaung U ligt een stukje rijden van de populaire tempels, ongeveer een half uur. Hier vind je dan ook iets goedkopere verblijven dan in Old en New Bagan. Old Bagan ligt het meest centraal.

Eten en drinken in Bagan

In Bagan vind je erg veel restaurants die gericht zijn op toeristen. Vooral in de wijk Nyaung U kom je niets tekort. Op elke kaart heb je veel keuze uit zowel westerse als Birmese gerechten. Een burger of pizza is in Bagan wel prijziger dan in andere gebieden van Myanmar.

Vervoer naar Bagan

Bagan is één van de meest toeristische gebieden van Myanmar en dus is de plek gemakkelijk te bereiken. Vanuit grote steden als Mandalay en Yangon gaan dagelijks meerdere rechtstreekse bussen. Let er wel op dat je in de juiste wijk wordt afgezet, want de verschillende wijken liggen niet op loopafstand van elkaar. Je kunt vanuit Mandalay ook met de boot naar Bagan.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bagan, Myanmar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam