Tips voor een vakantie in Hsipaw, Myanmar

Door Eva de Reus

Hsipaw is een klein dorpje in het noordoosten van Myanmar. Het is een rustige plek waar in het centrum niet al te veel te beleven is, maar de omgeving leent zich goed voor het maken van een trekking. Door de afgelegen locatie zijn er in Hsipaw een stuk minder toeristen te vinden dan in bijvoorbeeld Bagan en grotere steden als Mandalay. Ideaal als je op zoek bent naar een plek om tot rust te komen. Door de relaxte sfeer in het dorp kun je er prima een aantal dagen doorbrengen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Hsipaw

Op wandeltocht met een gids

De voornaamste reden om naar Hsipaw te komen is de indrukwekkende bergachtige omgeving. De natuur is er prachtig en goed te belopen. In de omgeving worden veel gewassen verbouwd. Zo zie je er veel theevelden en groeien er fruitsoorten zoals watermeloenen. Door de huidige problematiek in het gebied met etnische groeperingen en guerrillastrijders is het wel aan te raden om de trektocht met een gids te maken. Dat is zeker geen nadeel, want de gids kan alles vertellen over het dagelijks leven in deze regio van Myanmar. Informeer voor je vertrek naar de huidige veiligheidssituatie in het gebied.

Je kunt de wandeling zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Overleg van tevoren met je gids hoe intensief je de tocht wilt maken. Je kunt voor één of meerdere dagen de hort op. Als je een trekking maakt van meerdere dagen overnacht je in kleine bergdorpjes. Een unieke ervaring, want zo kun je met eigen ogen ervaren hoe de lokale bevolking hier leeft. Vergeet geen warme kleding mee te nemen, want zelfs in de zomer kan het er in de nacht behoorlijk afkoelen. De woningen in de bergdorpjes zijn nauwelijks tot niet geïsoleerd, dus een extra dik vest kan zeker geen kwaad.

Ontdek de omgeving

Niet alleen de omgeving van Hsipaw is ontzettend boeiend, ook in het dorp zelf is het een en ander te doen en te zien. Zo vind je er een aantal kleine pagodes en is er een dagelijkse markt waar je van alles kunt kopen.

Een stuk verder van het centrum vind je een prachtige waterval. Door het kleine aantal toeristen in Hsipaw heb je grote kans dat je de waterval helemaal voor jezelf hebt. Neem zwemkleding mee, want je kunt er een (behoorlijk) frisse duik nemen. De waterval is te voet te bereiken vanuit het centrum (ruim anderhalf uur lopen), maar met de scooter of fiets ben je er een stuk sneller. Het laatste stuk naar de waterval is alleen te voet af te leggen.

Met de trein

Eén van de highlights van een bezoek aan Hsipaw is eigenlijk het vertrek (of de aankomst). Vanuit Hsipaw vertrekt namelijk een trein richting Mandalay. Omdat de trein behoorlijk langzaam gaat, kiezen de meeste toeristen ervoor om na een treinreis van een aantal uur uit te stappen in het dorpje Pyin Oo Lwin.

De uitzichten tijdens de rit zijn prachtig, maar het zitten in de trein zelf is al een ervaring op zich. Het treinstel gammelt en hobbelt aan alle kanten en door de verkopers die door de coupés wandelen is de sfeer erg levendig. Bij de verkopers kun je al heerlijke grote bak noedels krijgen voor 500 kyat (zo’n 30 eurocent).

Als je tussen de lokale bevolking wilt zitten, kies dan voor een ticket in de tweede klas. Hier moet je bij de ticketverkopers wel specifiek om vragen, want anders geven ze je als toerist direct een eersteklas kaartje. De rit naar Pyin Oo Lwin kost maar een paar euro. Als kers op de taart ga je tijdens de treinreis ook nog eens over de hoogste spoorbrug van Myanmar.

Praktische informatie over een vakantie in Hsipaw

Overnachten in Hsipaw

Er zijn niet zo heel veel accommodaties in Hsipaw, al worden er steeds meer hotels gebouwd voor mensen die er vakantie vieren. Aangezien het dorp zelf niet zo groot is, maakt de locatie van je accommodatie niet zo denderend veel uit. Mocht je met de nachtbus aankomen, check dan met je verblijf van tevoren of het mogelijk is om vroeg in te checken. De nachtbussen arriveren namelijk vaak nog voor dat de zon opkomt en het is wel zo lekker als je dan direct een bed in kan duiken. Eventuele gidsen voor een trekking kunnen vaak via je accommodatie geboekt worden.

Eten en drinken in Hsipaw

In Hsipaw zijn genoeg restaurantjes te vinden. Je zult er veel restaurants vinden met ‘Mister’ in de naam. Zo heb je er Mr. Shake en Mr. Pizza (allebei aanraders). In de meeste gevallen staan er zowel westerse als Birmese gerechten op de menukaart.

Vervoer naar Hsipaw

Myanmar heeft tal van busbedrijven die je voor een redelijk bedrag van plek naar plek brengen. Hsipaw is vanuit steden als Mandalay en Yangon goed te bereiken. Je kunt ook met de trein naar Hsipaw. Vanuit Mandalay vertrekt er dagelijks een trein naar het dorp. Dit is goedkoper dan met de bus, maar ook een stuk langzamer en hobbeliger.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 april 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Hsipaw, Myanmar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam