Tips voor een vakantie in Mandalay, Myanmar

Door Eva de Reus

Wie op vakantie is in Myanmar komt ongetwijfeld in Mandalay. De stad heeft een uitstekende centrale ligging in Myanmar. Je kunt vanaf hier gemakkelijk doorreizen naar andere plaatsen, zoals het populaire Bagan.

Mandalay is de op één na grootste stad van Myanmar en bovendien heel belangrijk voor de handel en industrie van het land. Het is er daarom erg levendig en ook voor toeristen is er genoeg te beleven.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Mandalay

Dé brug van Mandalay

Een klein half uur rijden ten zuiden van Mandalay vind je de U Bein Bridge. Deze brug, gemaakt van teakhout, is ruim een kilometer lang en alleen bestemd voor voetgangers. Naast veel monniken uit het klooster in de buurt vind je op de brug vooral ontzettend veel toeristen.

De brug is tijdens zonsondergang heel populair en dat is niet voor niets. De zon gaat namelijk precies achter de brug onder en dat levert prachtige plaatjes op. Wie de toeristen wil ontlopen, kan ook vroeg uit de veren gaan om de zonsopkomst bij de brug te bekijken. Voor een paar Myanmarese kyat is het ook mogelijk om een boottocht te maken over het meer waar de brug over is gebouwd.

Genieten van het uitzicht

Wie houdt van traplopen doet er goed aan om de Mandalay Hill te beklimmen. Op de top van de 240 meter hoge heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad. Tijdens het traplopen kom je een hoop pagodes tegen. Om die reden moet je ook een groot stuk op blote voeten lopen. Voor iedereen met smetvrees is het aan te raden om hygiënedoekjes mee te nemen, want niet alle traptreden en tegels zijn even schoon door de vele vogels die er huishouden.

Ook op deze plek in Mandalay kan je een prachtige zonsopkomst en zonsondergang zien. Tip: op de top kan het tijdens de zonsondergang erg druk zijn. Een paar meter van de top vandaan zijn genoeg plekken om te zitten en dan ben je er vrijwel alleen en het uitzicht is er net zo goed!

Terug naar vroeger

In het centrum van de stad vind je het paleis van Mandalay. Het paleis, gebouwd in de negentiende eeuw, bestaat uit verschillende gebouwen. Door de brede gracht en de hoge en dikke muren is het paleis eigenlijk niet te missen. Binnen de muren is het originele Koninklijke Paleis helaas niet meer te vinden. Dit is bijna volledig afgebrand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels staat er een replica. Door de uitkijktoren te beklimmen, kun je de bouwwerken goed van bovenaf bekijken.

Laat je rondrijden door de omgeving

Niet alleen in het centrum van Mandalay is genoeg te beleven, ook buiten het centrum en buiten de stad is veel te zien. Veel toeristen kiezen er daarom ook voor om met een privéchauffeur of tour rond te rijden door de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Mahagandayon klooster. Je kunt daar zien hoe de vele monniken hun leven leiden. Een ander veel bezocht klooster is het Gouden Paleis Klooster, ook wel het Shwenandaw Monastery genoemd. Je zult hier versteld staan van het mooie en vooral zeer precieze houtsnijwerk.

Een stuk buiten Mandalay vind je de Mingun Pagode. Deze Pagode moest de grootste pagode van Myanmar worden, maar is om onduidelijke reden nooit afgemaakt. Het bouwwerk is vervolgens in 1838 door een aardbeving flink beschadigd. Om veiligheidsredenen kun je daarom ook niet helemaal naar de top van de pagode. De gigantische scheuren in de muren laten de indrukwekkende kracht van de natuur zien.

Praktische informatie over een vakantie in Mandalay

Overnachten in Mandalay

De meeste highlights van de stad vind je in de buurt van de Mandalay Hill en de noordelijke kant van het paleis. Wil je veel te voet kunnen doen tijdens je vakantie in Mandalay, dan doe je er goed aan om in deze omgeving een accommodatie te boeken. Overigens zijn er in de stad genoeg taxi’s te vinden om je op weg te helpen, dus het is niet per se nodig om centraal te zitten.

Eten en drinken in Mandalay

In Mandalay zijn er veel kleine lokale restaurantjes te vinden. Het is in Myanmar heel normaal om ‘op straat’ te eten, oftewel aan plastic tafels aan de rand van de weg. Bij zulke restaurants is het ook gebruikelijk om bij drukte bij andere gasten aan een tafel te worden geplaatst. Op veel straathoeken in de stad worden simpele gerechten of fruit verkocht. Zo valt er altijd wel eten te scoren tijdens een korte avondwandeling.

Vervoer naar Mandalay

Er gaan vanuit Nederland geen directe vluchten naar Myanmar. Je zult dus via andere luchthavens moeten vliegen, zoals Bangkok of Kuala Lumpur. Binnen Myanmar zijn er tientallen verschillende busbedrijven die vanuit heel veel plekken in het land naar Mandalay reizen. Deze bussen zijn over het algemeen snel en van goede kwaliteit. De trein in Myanmar is een stuk langzamer, maar wel een leuke ervaring.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mandalay, Myanmar, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Eva de Reus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam