Tips voor een vakantie in Yangon (Rangoon), Myanmar

Door Anna-tje

Yangon was tot 2005 de hoofdstad van Myanmar en is tot op heden nog steeds het bloeiende economische hart van het land. De stad met meer dan 4 miljoen inwoners heeft een rijke geschiedenis. In 1852 namen de Britten de stad over en doopten hem om tot Rangoon. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hernoemde de militaire junta haar weer tot Yangon.

Deze stad van parkjes, vele bomen en meren die in het zuiden van Myanmar is gelegen, wordt ook wel eens lieflijk The garden city of the east genoemd. Er hangt een gemoedelijke sfeer en authenticiteit is hier nog volop te ervaren.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Yangon

Shwedagan pagode

Net buiten het centrum van Yangon ligt de Shwedagan tempel, de grootste tempel van Myanmar. Met haar 2600 jaar zou het eveneens de oudste tempel van de wereld zijn. De pagode staat op de heilige berg Singuttara. Volgens de geschriften zijn hier acht haren van de boeddha bewaard gebleven en er zijn relikwieën van drie voorgaande boeddha’s.

De beste tijd om een bezoek te brengen aan deze met maar liefst 50.000 kilo aan bladgoud versierde tempel, is net voor zonsondergang. Zo kun je de pagode vanuit twee verschillende perspectieven zien en als het begint te schemeren, wordt het met diverse kostbare edelstenen gedecoreerde bouwwerk prachtig verlicht.

Circular Train

Als je in deze trein stapt, bevindt je je direct midden in het leven van de locals van Yangon. De trein brengt de lokale bevolking naar haar woonplek in de buitenwijken van Yangon. De Circulair Train vertrekt een aantal keer per dag en maakt zowel linksom als rechtsom een cirkel rond de stad.

Het is een ideale manier om meer van de omgeving rondom Yangon te zien en daarnaast is de treinroute is nog vrijwel onontdekt gebleven onder reizigers. Hierdoor biedt de in totaal 39 stops tellende route van zo’n 45 kilometer lang je de perfecte kans om je te mengen onder de locals en een glimp op te vangen van hun dagelijkse leven. Gedurende de ongeveer drie uur durende reis komen geregeld verkopers langs met allerlei typisch Birmese lekkernijen.

Bogyoke Aung San Market

Op deze overdekte markt met meer dan 2000 winkeltjes verkopen ze traditionele en streekproducten, zoals boeddhabeeldjes in alle soorten en maten, houtgesneden producten, zelfgemaakte schilderijen, kleurrijke sjaals en meer handgemaakte en traditionele items. En natuurlijk is het overheerlijke street-food overvloedig aanwezig.

Kandawgyi Nature Park

Dit door de Engelsen aangelegde stadspark van 135 hectare bestaat onder andere uit een enorm meer, een botanische tuin en een speeltuin. Hier kun je heerlijk tot rust komen en het Karaweik Palace bewonderen, dat schitterend gelegen is aan het Kandawgyi meer.

Praktische informatie over een vakantie in Yangon

Eten en drinken in Yangon

Om de sfeer van de stad letterlijk en figuurlijk te proeven, kun je thee gaan drinken in een van de theehuisjes die Yangon rijk is. Thee drinken is dé sociale bezigheid in Myanmar. In een van de vele theehuisjes kun je plaatsnemen aan een van de lage, vaak felgekleurde tafeltjes, waarna deze vol komen te staan met allerlei typisch Birmese lekkernijen, zoals samosa’s en poksi (gestoomde broodjes gevuld met groente en een enkel draadje vlees).

Dat in Yangoon, en de rest van Myanmar, een theecultuur heerst, is duidelijk merkbaar en ze gebruiken thee niet alleen om te drinken, maar verwerken het ook in gerechten zoals laphet: een salade van gefermenteerde theebladeren, knoflook, groene pepers, tomaat en knapperige nootjes.

Restaurants in Yangon

999 Shan Noodle House: Dit kleine, in 1978 geopende, familiezaakje huist in een van buiten niet direct aansprekend pand vlakbij het grote Junction Square winkelcentrum. Bij binnenkomst verandert dit beeld direct, met vriendelijk personeel, heerlijke noedels en een prettige uitstraling.

Rangoon Tea House: Dit theehuis is een moderne variant op het traditionele theehuis. In deze zaak met een moderne inrichting waarbij veel hout is gebruikt, kun je heerlijke verse thee drinken, kiezen uit een van de vele verse sapjes of een gerecht bestellen van de uitgebreide menukaart.
Daarnaast hebben een eigen lijn met producten die ze verkopen.

Overnachten in Yangon

Voor een betaalbare overnachting in een bijzondere setting, kun je goed terecht bij het charmante Thanlwin Guesthouse. Boutique hotel The Loft Hotel biedt met haar trendy uitstraling nog wat meer luxe. Het Backpacker Bed & Breakfast is een goede optie als je tijdens je vakantie in Yangon graag in een comfortabel en gezellig hostel overnacht. Hier kun je tijdens je ontbijt in het restaurant boven in het hostel genieten van een mooi uitzicht op de stad.

Vervoer naar Yangon

Vanaf Amsterdam kun je naar Yangon vliegen met minimaal één overstap. Ook gaan er vanaf verschillende plekken in Azië, bijvoorbeeld vanuit Bangkok, geregeld gunstig geprijsde vluchten naar Yangon met regionale low budget luchtvaartmaatschappijen. Qua prijs kun je wellicht goedkoper uit zijn door voor deze optie te kiezen.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Yangon (Rangoon), Myanmar, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/aungmyintmyat; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam