Bezienswaardigheden in Papoea Nieuw-Guinea

Papoea Nieuw-Guinea bezienswaardighedenPapoea Nieuw-Guinea is een van de meest avontuurlijke bestemmingen ter wereld, een verre eilandstaat met een woest bergachtig landschap, vulkanische toppen en exotische eilanden. Voor natuurliefhebbers biedt het land in de zuidelijke Stille Oceaan ongelooflijke bezienswaardigheden. Verken de tropische regenwouden in nationale parken, beklim rauwe bergtoppen en monster je uithoudingsvermogen tijdens een van de mooiste trektochten die er bestaan.

Ook voor cultuurliefhebbers is Papoea Nieuw-Guinea een intrigerende plek, als bonte verzameling van vele honderden inheemse stammen, volkeren en talen. Je kunt er de heftige geschiedenis opsnuiven van de Tweede Wereldoorlog, maar ook ontspannen op stranden of duiken en snorkelen tussen adembenemende koraalriffen.

De toeristische infrastructuur is nog wat gebrekkig, dus rondreizen is voorlopig een uitdaging in Papoea Nieuw-Guinea. Als je dat voor lief neemt, is er geen andere plek op deze planeet waar je je zo volledig kunt onderdompelen in een afgelegen wildernis en fascinerende inheemse culturen. Benieuwd wat je allemaal kunt doen op dit één na grootste eiland ter wereld? Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Papoea Nieuw-Guinea!

Port Moresby Nature Park

De hoofdstad Port Moresby – ook wel bekend als Pom City – is het logische beginpunt van een rondreis in Papoea Nieuw-Guinea. Je kunt hier allerlei dingen regelen om de rest van het land te verkennen, maar de hoofdstad heeft zelf ook een paar bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Een van de populairste is Port Moresby Nature Park, een combinatie van botanische tuinen en een dierenpark dat wordt onderhouden door de Universiteit van Papoea Nieuw-Guinea.

Papoea Nieuw-Guinea kangoeroe

In de prachtig onderhouden tuinen vind je een grote verzameling inheemse planten, bloemen en bomen, waaronder bamboe, heliconia’s en 11.000 orchideeën. Het park heeft het enige stukje regenwoud van de stad waar je over een 2 kilometer pad kunt lopen onder het gebladerte van de jungle. Het dierenreservaat herbergt 550 inheemse dieren, waaronder boomkangoeroes, reptielen en papegaaien. Ook zijn er culturele tentoonstellingen, een café en een souvenirwinkel. Het natuurpark bestaat al sinds 1971 en is een oase van rust als je even wilt ontsnappen aan de stadsdrukte. Website: www.portmoresbynaturepark.org

Kokoda Track

Heb je zin in een fysieke uitdaging tijdens je vakantie in Papoea Nieuw-Guinea? Maak dan een meerdaagse trektocht over de Kokoda Track (of Kokoda Trail), een van de beroemdste wandelroutes ter wereld. Het 96 kilometer lange pad begint buiten Port Moresby en eindigt bij het noordelijker gelegen dorpje Kodoka. De route heeft een enorme historische betekenis, want tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 voerden Australische en Japanse troepen hier een enorme strijd met elkaar.

Kokoda Track in Papoea Nieuw-Guinea

Bij de vier maanden durende veldslag kwamen meer dan 600 Australische soldaten om. De Kokoda Track is dan ook uitgegroeid tot een pelgrimsroute voor Australiërs, die hun respect betuigen aan landgenoten die hier het leven lieten. De trektocht duurt 8 tot 10 dagen en is een flinke krachtmeting door ruig terrein, waarbij je dichte jungle, modderige paden, muggen, hoge temperaturen en een extreme luchtvochtigheid moet trotseren (zweten geblazen dus!). Het hoogste punt langs de route is Mt. Bellamy op 2190 meter hoogte

Onderweg geniet je van schitterende uitzichten op de wildernis van Papoea Nieuw-Guinea en je staat stil bij plekken uit de oorlogsgeschiedenis. Je overnacht op campings of in dorpen. Je mag de wandeling alleen maken met een gids en een vergunning van de Kokoda Track Authority (www.kokodatrackauthority.org). De beste tijd om de Kokoda Trail te bewandelen is tussen mei en oktober, in het droge seizoen. Verschillende tour operators bieden de trektocht aan.

Wil je deze avontuurlijke wandeling maken in Papoea Nieuw-Guinea?
Boek hier een meerdaagse trektocht met gids over de Kokoda Track

National Museum & Art Gallery

In de National Museum & Art Gallery in de hoofdstad Port Moresby kom je alles te weten over de cultuur, natuur en geschiedenis van Papoea Nieuw-Guinea. Dit is het belangrijkste museum van het land met voorwerpen en archeologische vondsten uit alle 22 provincies. De verzameling bestaat onder meer uit traditionele muziekinstrumenten, maskers, schilden en kostuums, kano’s en zeevaartuitrusting, kunstwerken en relikwieën uit de Tweede Wereldoorlog. Een tikje luguber zijn de schedelrekken (lokaal agiba genoemd) waarop menselijke schedels hangen. Het museum ligt direct naast het parlementsgebouw in Port Moresby. Website: www.museumpng.gov.pg

Parliament Haus

Na een bezoek kun je meteen een blik werpen op het Parliament Haus, een van de meest fascinerende gebouwen in Port Moresby. Het parlementsgebouw is geopend in 1984 en ontworpen in de stijl van Maprik Haus Tambaran – ofwel ‘Het Huis van de Geesten’. Het prachtige gebouw weerspiegelt de traditionele architectuur van Papoea Nieuw-Guinea, met traditioneel houtsnijwerk en kunstwerken die de honderden stammen in het land verenigen. Let op de mozaïeken op de voorgevel, gemaakt door kunstenaars uit elke provincie. Het parlementsgebouw is elke dag geopend voor bezoekers en er loopt personeel rond om een rondleiding te geven. Website: www.parliament.gov.pg

Mount Wilhelm

Een van de beste bezienswaardigheden in de hooglanden van Papoea Nieuw-Guinea is Mount Wilhelm. Met een hoogte van 4509 is dit niet alleen de hoogste berg van het land, maar ook van heel Oceanië. Het is een spectaculaire berg die je ook kunt beklimmen, met een bovengemiddelde moeilijkheidsgraad. Een zware tocht van 3 of 4 dagen brengt je naar de top, waarbij het wel handig is als je fit bent en wandelervaring hebt. Je hebt geen touwen of klimuitrusting nodig en je loopt over een goed aangegeven pad, maar het gaat langzaam vanwege de steile hellingen en het oneffen terrein. Het is aan te raden met een gids op stap te gaan. Iedereen begint de trektocht in Betty’s Lodge, aan de voet van Mount Wilhelm.

Papoea Nieuw-Guinea Mount Wilhelm

Varirata National Park

Vanuit Port Moresby kun je makkelijk een uitstapje maken naar Varirata National Park, een klein natuurreservaat met tropisch regenwoud, grasland en enorme varens waar je kunt wandelen en vogels kunt spotten. In het park lopen zes goed gemarkeerde wandelpaden, voor wandelingen van 45 minuten tot 3 uur. Onderweg zijn uitkijkpunten waar je kunt genieten van het uitzicht op Port Moresby en de kust. Vogelaars kunnen worden beloond met een glimp van ijsvogels of de zeldzame paradijsvogel. Ook zie je misschien wallaby’s en herten. Varirata National Park is het eerste beschermde natuurgebied van Papoea Nieuw-Guinea en ligt 24 kilometer ten oosten van Port Moresby.

Bomana War Cemetery

Op het grondgebied van Papoea Nieuw-Guinea is hevig gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral tussen Japanse en Australische troepen. Hoe hartverscheurend de oorlog kon zijn, zie je op de Bomana War Cemetery. Op deze zorgvuldig onderhouden begraafplaats liggen 3824 soldaten die tijdens de oorlog zijn gesneuveld, met 699 graven zijn van militairen die nooit zijn geïdentificeerd. De meeste slachtoffers kwamen uit Australië, Engeland en India, maar er ligt ook één Nederlander begraven. De rijen van duizenden witte marmeren grafstenen is een indrukwekkend gezicht, met de groene heuvels op de achtergrond. De oorlogsbegraafplaats ligt ongeveer 19 kilometer ten noorden van Port Moresby. Website: www.cwgc.org

Kimbe Bay

Voor liefhebbers van duiken, snorkelen en kajakken is Kimbe Bay een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Deze grote baai ligt ten noorden van het eiland West Britain staat inmiddels bekend als een van de beste duikspots ter wereld, met onderzeese vulkanische grotten, honderden soorten koraal en liefst 860 koraalvissen. Een uitstekende plek om te verblijven is Walindi Plantation Resort, die duiktrips voor je kan regelen. Ook op land kun je je onderdompelen in natuurwonderen, zoals de geisers en warmwaterbronnen van Pangalu Hot Springs. Je kunt vliegen van Port Moresby naar Hoskins Airport nabij het stadje Kimbe.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Papoea Nieuw-Guinea, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Michal Knitl/Shutterstock.com; Tirta Sujata/Shutterstock.com; JamesAUS/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam