Reizen naar Papoea Nieuw-Guinea

Reizen naar Papoea Nieuw-GuineaJe bent wel even bezig om naar Papoea Nieuw-Guinea te reizen, dit ontgonnen land op de rand van Azië en de Stille Oceaan. Het makkelijkst is om te vliegen, waarbij de meeste vluchten vertrekken vanuit bestemmingen in Azië en Australië. Reken op minimaal een dag reizen als je vanuit Nederland vertrekt.

Je kunt Papoea Nieuw-Guinea ook over land bereiken vanuit Indonesië. Papoe Nieuw-Guinea ligt op de oostelijke helft van het één-na-grootste eiland ter wereld, dat gedeeld wordt met de Indonesische provincie Papua. Er zijn geen reguliere veerdiensten naar Papoea Nieuw-Guinea, al kun je het land wel illegaal over zee binnenkomen vanuit het zuidelijk gelegen Australië. Daarnaast zijn er cruisemaatschappijen die ‘PNG’ soms aandoen.

Vliegen naar Papoea Nieuw-Guinea

Het vliegtuig is de gebruikelijke manier om naar Papoea Nieuw-Guinea te reizen. Bij vertrek vanuit Nederland kun je overstappen in Singapore of Hongkong. Air Niugini (www.airniugini.com.pg), de nationale luchtvaartmaatschappij van Papoea Nieuw-Guinea, vliegt van Singapore (6½ uur) en Hongkong (6 uur en 45 minuten) naar de hoofdstad Port Moresby.

Vanaf Amsterdam Schiphol gaan dagelijks rechtstreekse vluchten naar Singapore en Hongkong. De vluchten van Air Niuguini gaan maar een enkele keren per week, dus hou rekening met ongunstige overstaptijden. Om de jetlag alvast een beetje te bestrijden, kun je de tussenstop gebruiken om een paar dagen Singapore of Hongkong te verkennen.

Wil je een reis maken naar Papoea Nieuw-Guinea?
Vergelijk hier vliegtickets naar Papoea Nieuw-Guinea

Papoea Nieuw-Guinea is goed bereikbaar vanuit het nabijgelegen Australië. Er zijn dagelijkse vluchten naar Port Moresby vanuit de Australische steden Cairns (1½ uur) en Brisbane (3 uur en 15 minuten) van luchtvaartmaatschappijen Qantas en Air Niugini. Je kunt verder naar Papoea Nieuw-Guinea vliegen vanuit onder meer de Filipijnse hoofdstad Manila en enkele eilandstaatjes in de Stille Oceaan.

Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Europa naar Papoea Nieuw-Guinea. Al met al zijn er niet heel veel internationale verbindingen met het Aziatische land en zijn vliegtickets vrij duur. Je kunt het beste ruim op tijd beginnen met het plannen van je reis en het boeken van vliegtickets.

Luchthaven van Port Moresby

Verreweg de meeste internationale vluchten komen aan op Port Moresby International Airport (POM), dat ook bekendstaat als Jacksons International Airport. Het vliegveld ligt ongeveer 8 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Port Moresby.

De luchthaven bestaat uit een terminal voor internationale vluchten en een terminal voor binnenlandse vluchten, die met elkaar verbonden zijn door een overdekte loopbrug. Er zijn onder meer een bank, geldautomaten, een geldwisselkantoor, taxfree winkels, een restaurant en een snackbar. Wifi is gratis beschikbaar voor passagiers. Een gebruikersnaam en wachtwoord krijg je bij de informatiebalie.

Het vliegveld zelf heeft geen hotels, maar direct tegenover de luchthaven kun je verblijven in Gateway Hotel & Apartments. Het hotel heeft 130 kamers, 64 appartementen, een zwembad, tennisbaan en fitnessruimte. In de Departure Bar kun je genieten van een drankje. Er rijdt 24 uur per dag een shuttlebus van de terminal naar het hotel. ► Boek een overnachting in Gateway Hotel & Apartments vanaf € 107

Vervoer vanaf de luchthaven van Port Moresby

Voor beide terminals is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar Port Moresby. Dit is een rit van ongeveer 20 tot 25 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Taxi’s hebben geen meter, dus spreek een prijs af met de taxichauffeur voordat je instapt.

Autoverhuurder AVIS heeft een kantoor op het vliegveld, en ook nog 11 locaties elders in het land. Het autoverhuurbedrijf heeft een ruime vloot, inclusief 4WD, automaat en minibus. ► Boek hier alvast een huurauto bij AVIS in Port Moresby

Reizen over land naar Papoea Nieuw-Guinea

Er is maar één grensovergang tussen Indonesië en Papoea Nieuw-Guinea. Die bevindt zich tussen de Indonesische stad Jayapura (ook wel Port Numbay geheten) en de Papoease stad Vanimo aan de noordkant van het eiland. Dit is ongeveer 2 uur rijden. Je kunt een (gedeelde) taxi nemen naar de grens.

In Jayapura is een consulaat-generaal van Papoea Nieuw-Guinea waar je een visum kunt aanvragen. Vanimo heeft een vliegveld waar je met een overstap naar Port Moresby kunt vliegen. Er zijn geen wegen door het bergachtige binnenland naar de hoofdstad.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Papoea Nieuw-Guinea, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © jappasta/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam