Tips voor een vakantie in Chiang Mai, Thailand

Door Marleen Steenbergen

Vakantie in Chiang MaiChiang Mai is de tweede stad van Thailand en ligt in het noordwesten van het land. Ondanks dat er zo’n 150.000 mensen wonen, ademt de stad een ontspannen sfeer uit en is het niet te vergelijken met de hectiek van Bangkok.

Ingeklemd tussen de hoogste bergen van Thailand, omrand door oeroude jungles en bezaaid met tempels en markten biedt Chiang Mai voldoende bezienswaardigheden om je er gemakkelijk een paar dagen te vermaken en is het de trip naar het noorden meer dan waard.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Chiang Mai

Van adrenaline-kicks tot culinaire hoogstandjes en van struinen langs oude tempels tot hiken door de jungle: in Chiang Mai kan het allemaal. En ook voor de nachtbrakers onder ons is er veel te doen. Zo slenter je langs de vele kraampjes op de avondmarkt, en even later zit je met een verse ananas-lassie of een ijskoude Chang naar een bandje te kijken.

De oude binnenstad

De oude binnenstad van Chiang Mai is ommuurd door eeuwenoude stenen stadsmuren en een gracht. In dit deel van de stad liggen veel oude tempels en musea en de rustige straatjes maken het mogelijk dat je je hier gemakkelijk met een gehuurde fiets of te voet kunt verplaatsen.

Jungle trekkings

Jungle in Chiang MaiDe groene berghellingen die Chiang Mai omringen vragen erom bewandeld of beklommen te worden. Jungle trekkings voeren je door weelderige jungles, over smalle paadjes en langs metershoge watervallen.

Het is raadzaam om niet zelf de bossen in te trekken, maar om een gids te regelen of je aan te sluiten bij een groepstour. Via je accommodatie is dit vaak wel te regelen en anders zijn er in de stad meer dan genoeg boekingskantoortjes waar je een trekking kunt boeken. Let wel op: de kwaliteit van de trekkings verschilt nogal. Soms loop je hooguit een halfuurtje door een stukje bos naar een zogenaamd ‘autenthiek’ bergdorp, waar verveeld kijkende verkopers je namaakzonnebrillen proberen te slijten.

Ook is een ritje op een olifant soms een onderdeel van de trekking. Bij veel van dit soort olifantenkampen staat het welzijn van de olifant op een erg lage plaats. Informeer dus goed van tevoren wat er bij de trekking is inbegrepen en bedenk je of je bij wilt dragen aan het onjuist behandelen van olifanten. Onthoud dat jij als toerist daarin een verschil kan maken!

Zip-linen

Als adrenaline-junkie kom je goed aan je trekken in Chiang Mai. In de bossen net buiten de stad zijn verschillende parcours gemaakt met duizelingwekkend hoge zip-lijnen, waar je – gezekerd in een harnas en vastgemaakt aan een katrol – van boomtop naar boomtop suist.

Begeleidt door ervaren instructeurs ervaar je op deze manier de jungle op een hele bijzondere, spannende en uitdagende manier. Een ziplijn-avontuur is te boeken bij verschillende boekingskantoortjes in de stad. Informeer voor je boekt naar de veiligheidscertificaten van de organisatie en vraag na wat er bij de prijs in inbegrepen, zoals een shuttleservice naar je accommodatie en eten en drinken.

Kookcursussen in Chiang MaiKookcursussen

Een vakantie in Thailand is niet compleet als je niet van het heerlijke Thaise eten kunt genieten. Op iedere hoek van de straat, op elke markt en in ontelbare restaurants en eethuisjes: overal is heerlijk vers eten te koop, wat vaak voor je ogen bereid wordt. Van sappige verse fruitshakes tot aromatische en pittige curry’s.

De geheimen van de Thaise keuken worden onthuld tijdens kookcursussen waar je de fijne kneepjes van het roerbakken leert en je je eigen currypasta’s maakt. Kijk bij het boeken van je kookcursus of een bezoek aan een lokale markt is inbegrepen. Dit is namelijk erg leuk, en je leert meteen wat alle vreemde groenten en kruiden zijn die er te koop liggen.

Praktische informatie over een vakantie in Chiang Mai

Reizen naar Chiang Mai

Chiang Mai is vanuit Bangkok op verschillende manieren te bereiken. Je kunt natuurlijk een binnenlandse vlucht boeken, die een uur en een kwartier duurt. Binnenlandse vluchten zijn niet duur in Thailand en voor minder dan € 30 heb je vaak al een enkeltje van Bangkok naar Chiang Mai.

Reizen naar Chiang MaiJe kunt ook met de (nacht)trein of (nacht)bus gaan. Dit duurt iets langer – met de trein ben je in totaal ongeveer 14 uur onderweg – maar het is een superleuke en avontuurlijke manier om door Thailand te reizen. Kaartjes voor de (nacht)trein zijn van te voren online te boeken, maar ook in Bangkok of Ayutthaya zelf kun je vaak nog wel een kaartje regelen.

Overnachten in Chiang Mai

Overnachten in Thailand zal niet vlug een probleem zijn. Ook in Chiang Mai zijn er genoeg hostels en hotels van verschillende klassen en prijzen beschikbaar. Je kunt in de oude stad zelf overnachten, maar ook daar net buiten zijn genoeg kamers en bedden te huur. Het compacte centrum zorgt ervoor dat je altijd in de buurt van café’s of restaurants zult zitten met je accommodatie.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Chiang Mai, Thailand, laat het dan aan ons weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam