Overnachten in Vietnam

Vietnam overnachtenEr zijn enorm veel mogelijkheden om te overnachten in Vietnam, van vriendelijke homestays op de afgelegen hooglanden tot moderne stadshotels. De laatste jaren is het aanbod van accommodatie flink gegroeid in het Aziatische land. Bovendien is de kwaliteit in het algemeen goed en de prijs laag, mede door de forse concurrentie. Overal is wel een slaapplek te vinden, zelfs op de meest afgelegen plekken. De kans is groot dat ook daar ondernemende locals een charmant, smetteloos en comfortabel guesthouse hebben geopend. Wat wil je nog meer tijdens een rondreis in Vietnam?

Je kunt van alles vinden, voor elk budget. Je kunt overnachten in hotels, guesthouses, hostels en luxe resorts aan de kust. In het noorden van het land en de centrale hooglanden worden homestays steeds populairder, waarbij je thuis bij een Vietnamese familie overnacht. In steden zijn appartementen te huur en in toeristische streken en aan de stranden zijn vakantiehuizen en strandvilla’s in opkomst. Alleen kampeerders vangen bot in Vietnam, want campings en kampeerterreinen zijn er nog nauwelijks.

Zoek je leuke accommodatie tijdens je rondreis in Vietnam?
Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Vietnam

Hoogseizoen in Vietnam

De grootste keuze aan accommodatie heb je in de steden Hanoi, Ho Chi Minh City en Hue in de badplaatsen Hoi An, Nha Trang, Danang en Phat Tiet. In druk bezochte gebieden is het raadzaam je accommodatie enkele dagen van tevoren te boeken. Reserveren wordt zeker aanbevolen tijdens het hoogseizoen, rond Kerstmis en in de zomermaanden juli en augustus. Een reservering is een must tijdens het Tet-festival, het belangrijkste feest van Vietnam wanneer de komst van het nieuwe jaar wordt gevierd. Dit 3-daagse festival valt meestal in januari of februari. De prijzen liggen ook hoger tijdens het Tet-festival.

Overnachten in Vietnam is relatief goedkoop, al liggen de prijzen wat hoger dan in omringende landen als Laos en Cambodja. Voor € 15 tot € 20 per nacht kun je al een prima slaapplek vinden. Betere hotels rekenen 10 procent overheidsbelasting en soms nog 5 procent servicekosten. Deze extra kosten zijn mogelijk niet bij de kamerprijs inbegrepen, dus vraag dit bij het inchecken als je twijfels hebt.

Buiten het hoogseizoen kan afdingen de moeite waard zijn om iets van de prijs af te snoepen. Hoe langer je blijft, hoe groter de korting. Online boeken is het tegenwoordig echter vrij gebruikelijk in Vietnam. De meeste accommodaties hebben een soepel annuleringsbeleid, waarbij je 24 uur of 48 uur voor aankomst kunt annuleren.

Bij het inchecken in een hotel of guesthouse in Vietnam wordt gewoonlijk je paspoort gevraagd. De receptionist moet je persoonsgegevens registreren voor de lokale autoriteiten. Normaal gesproken wordt met een smartphone een kopie gemaakt en krijg je je paspoort terug. Sommige plekken houden je paspoort vast tot het uitchecken. Mocht je hier problemen mee hebben, dan zeg je dat je je paspoort nodig hebt voor de bank of een visumaanvraag.

Hotels in Vietnam

Vietnam hotelIn heel Vietnam zijn hotels te vinden, van goedkope familiehotels tot luxe 5-sterrenhotels. De meeste hotels zitten in het midden van het peloton, met veel keuze in de budget- en middenklasse categorieën. Er is geen officieel sterrensysteem, maar de prijs geeft een aardige indicatie van de kwaliteit. Een Vietnamees hotel met 5 sterren is qua service en voorzieningen vaak te vergelijken met een 3- of 4-sterrenhotel in Europa. Een hotel staat in het Vietnamees bekend als khach san.

Overnachten in een budget- of middenklasse hotel kan voor minder dan € 30 per nacht. Je hebt dan een redelijk comfortabele kamer met degelijk meubilair, airconditioning, warm water, een koelkast, satelliet-tv en een eigen badkamer. Als je bereid bent om wat meer te betalen, krijg je er voorzieningen bij als een restaurant, een spa en een zwembad. Wees niet verbaasd als het water in het zwembad echt wordt gekoeld, zodat het soms wat koud kan zijn voor een verfrissende duik.

Luxe hotels in Vietnam

Vanaf zo’n € 60 per nacht kun je overnachten in een luxe hotel met roomservice, een fitnesscentrum, een bar en een goed restaurant. Hotels van internationale klasse vind je in de twee steden Hanoi en Ho Chi Minh City. Hier kun je ook terecht in chique boetiekhotels of charmante koloniale optrekjes, zoals het Metropole Hotel in Hanoi uit 1901. In de badplaatsen aan de kust vind je steeds meer luxe (all-inclusive) resorts, die in trek zijn bij Aziatische toeristen die een pakketreis hebben geboekt.

De belangrijkste steden van Vietnam hebben vestigingen van internationale hotelketens als Hilton, Sofitel en Intercontinental. Grotere Vietnamese hotelketens zijn onder meer Victoria Hotels en Resorts (www.victoriahotels.asia) en Vinpearl Hotels en Resorts (www.vinpearl.com), die vooral aanwezig zijn in de badplaatsen.

Guesthouses in Vietnam

Een guesthouse in Vietnam staat bekend als nha khach of nha nghi en wordt vaak gerund door een Vietnamese familie. Het is goedkoper om te overnachten in een guesthouse dan in een hotel, al is er ook niet veel verschil met budgethotels. Voor € 5 tot € 30 heb je een eigen kamer. Guesthouses zijn meestal eenvoudig ingericht, maar wel schoon. Op de goedkoopste adresjes deel je een badkamer met andere gasten en heb je geen warm water.

Soms is een eenvoudig ontbijt inbegrepen in de prijs (dat bestaat brood met jam of kaas en een kop thee of koffie. Vraag om een kamer met een raam, zodat er wat daglicht vrij komt. De goedkoopste kamers zijn gebouwd tegen het aangrenzende gebouw, waardoor ze donker en claustrofobisch aanvoelen.

In reisgidsen lees je dat veiligheid een probleem kan zijn in guesthouses en goedkope hotels, maar de eigenaren doen er de laatste jaren steeds meer aan om de veiligheid van hun gasten te vergroten. Als je als backpacker rondtrekt in Vietnam, is het geen slecht idee een hangslot mee te nemen dat je eventueel op je deur kunt bevestigen. Laat sowieso geen waardevolle spullen slingeren in je kamer.

Homestays in Vietnam

Vietnam homestayProbeer minstens één keer in een homestay te overnachten tijdens een rondreis in Vietnam. Deze bevinden zich in afgelegen landelijke gebieden en zijn een geweldige manier om iets mee te krijgen van de authentieke manier van leven van de Vietnamezen. Bij een homestay slaap je thuis bij een gastgezin die zijn huis openstelt voor toeristen. In de meeste gevallen zijn dat etnische minderheden.

Hou rekening met een eenvoudige overnachting. Je slaapt op een matrasje op de grond, in een gemeenschappelijke ruimte met andere reizigers. In meer toeristische dorpen krijg je een deken en een klamboe, maar neem voor de zekerheid je eigen muskietennet en slaapzak of lakenzak mee. De badkamer bevindt zich in een klein bijgebouw. Het gastgezin zorgt voor ontbijt en maaltijden, waarbij vaak buiten wordt gekookt op een houtskoolvuur of een draagbare elektrische kookplaat. De kosten voor een overnachting zijn zo’n € 5 tot € 10.

Waar vind je homestays in Vietnam

Wat je mist aan modern comfort, wordt ruimschoots goedgemaakt met een verbluffende omgeving, gastvrije gastheren en een dorpservaring die je waarschijnlijk nergens anders in Vietnam zal vinden. Voor homestays kun je onder meer terecht bij families van inheemse bergvolkeren in het bergachtige noorden van het land, met name rond Sapa, de Mai Chau-vallei en Phong Nha. Deze homestays kun je regelen bij een tour operator in Hanoi, al kun je ze tegenwoordig ook online boeken.

In de zuidelijke Mekongdelta zijn boerenfamilies die homestays aanbieden. In dit gebied is de boot vaak de enige manier om te reizen. Zo’n verblijf bij een gastgezin kun je regelen bij een tour operator in Ho Chi Minh City. Andere gebieden voor homestays zijn de Cham Islands en de centrale hooglanden van Vietnam. Let er op dat steeds meer goedkope hotels in de steden zich profileren als ‘homestay’ om backpackers en toeristen te lokken, maar in feite gewoon een hotel zijn.

Voor een overzicht van homestays in Vietnam kun je onder kijken op de volgende website: www.homestay.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Vietnam, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Zhukov Oleg/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam