Wat te doen op Anguilla, Cariben: 10 tips!

Dat is het eerste wat de meesten doen tijdens hun vakantie op Anguilla: relaxen op de stranden! Het Caribische eiland heeft liefst 33 stranden, dus genoeg keus om je even terug te trekken. Anguilla kent nog geen hoogbouw en schreeuwerige winkelcentra, dus veel stranden zijn ongerept en grote kans dat je de enige bent.

Ook als je houdt van watersporten en duiken, is er genoeg te doen op dit eiland. Als je even klaar bent met de zon, zijn er een paar historische bezienswaardigheden. Ga je op vakantie naar dit Britse paradijsje in de Cariben? Hier vind je de beste 10 tips wat te doen op Anguilla!

Wil je Anguilla bezoeken tijdens een vakantie op Sint-Maarten?
Boek hier een catamaran-dagtocht naar Anguilla en de Prickley Pear-eilanden

Shoal Bay East

Shoal Bay East is een van de populairste en beroemdste stranden van Anguilla, gelegen aan de noordoostkant van het eiland. Het is een brede en 3 kilometer lange strook wit-roze zand dat als een van de mooiste stranden van het Caribisch gebied wordt beschouwd. Het is ideaal om te zwemmen of te snorkelen in de turquoise zee.

Anguilla Shoal Bay East strand

Er zijn enkele beach bars en restaurants en je strandstoelen en parasols kunt huren. Ook kun je er duiken, kajakken en parasailen. Ter plekke is uitrusting te huur. Shoal Bay East staat bekend als het ‘drukste’ strand van Anguilla, maar drukte is een relatief begrip op dit eiland. Er is altijd wel een rustig plekje te vinden om te ontspannen.

Sandy Island

Een bezoek aan Sandy Island is een van de beste dingen die je kunt doen als je op Anguilla bent. Het is een piepklein eilandje aan de westkant dat voornamelijk uit zand bestaat, zoals je al zou verwachten… In het midden zijn echter een paar struiken en palmbomen én een restaurant waar je je gastronomisch kunt laten verwennen.

Op het menu staan onder meer verse vis zeevruchten, Caribische kreeft en ijskoude cocktails. Sandy Island is misschien wel de mooiste plek die je in je leven zal bezoeken en biedt de ultieme Robinson Crusoë-ervaring. Er varen bootjes heen en weer vanaf Sandy Ground Beach, voor $ 10. Website: www.mysandyisland.com

Drink cocktails terwijl de zon ondergaat boven de Caribische Zee!
Boek hier een zeil- en cocktailuurtje bij zonsondergang in Anguilla

Prickly Pear Cays

Maak een uitgebreide cruise met een trip naar de Prickly Pear Cays, twee kleine onbewoonde eilanden op 10 kilometer ten noorden van Sandy Island. Dit is een ongerept stukje paradijs met sprankelende witte zandstranden, rotsachtige koraalriffen, cactusvijgen en een turquoise zee om in te snorkelen. Door het ondiepe en kalme zwemwater is het ook een ideaal uitstapje voor gezinnen. Een smal kanaal scheidt de twee eilandjes.

Anguilla Prickley Pear Cays

De Prickley Pear Cays – letterlijk vertaald ‘de stekelige peren’ – zijn door Anguilla ook aangewezen als een marien park. De eilanden zijn een belangrijke broedplaats voor zeevogels, maar ook lopen er reptielen rond. Schattige kanaries en vinken komen graag eten uit handen van bezoekers. Hagedissen scharrelen rond het enige restaurant op het meest oostelijk gelegen eiland, dat al meer dan 20 jaar bestaat en na orkanen telkens weer is opgebouwd. Je kunt hier goed lunchen, of neem je eigen picknick mee en huur een strandstoel. Een trip naar de Prickley Pear Cays is niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug.

Geniet van snorkelen, zwemmen en een lunch met kreeft
Boek hier een zeiltocht naar de Prickley Pear Cays

Rendezvous Bay Beach

Rendezvous Bay Beach is een van de beste stranden aan de zuidkant van Anguilla, ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. De heldere zee is kalm om in te zwemmen en het halvemaanvormige en vredige strand is prachtig, met het zachte poederachtige zand en de omringende duinen en kokospalmen. Met zijn lengte van 4 kilometer is het ideaal voor een wandeling en verderop kun je Saint Martin zien liggen (het noordelijke Franse deel van het eiland Sint Maarten).

Anguilla Rendezvous Bay Beach

In de buurt van het strand zijn enkele hotels, restaurants en bars, waaronder het Rendezvous Bay Hotel. Dit is een van de oudste hotels van Anguilla (uit 1962), opgericht door een van de revolutionairen die van Anguilla een onafhankelijke staat wilden maken. Rendezvous Bay is een idyllisch toevluchtsoord voor vakantiegangers die willen ontsnappen aan de toeristische drukte van Shoal Bay East.

Wallblake House

Voor een historisch uitstapje kun je een bezoek brengen aan Wallblake House, een van de oudste gebouwen van Anguilla. Dit is een plantagehuis dat in 1787 werd gebouwd door suikerplanter Will Blake – zijn naam is later waarschijnlijk verbasterd tot Wallblake. Je kunt op dinsdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur een rondleiding krijgen door de keuken, de stallen en de slavenvertrekken, die nog vrijwel intact zijn gebleven. In de ruime kamers is een expositie over de geschiedenis van Anguilla. Het Wallblake House ligt in de hoofdstad The Valley en is het enige overgebleven plantagehuis op het eiland.

Little Bay

Voor een van de beste strandervaringen maak je een trip naar Little Bay. Dit is een afgelegen strandje in een kleine verborgen baai in het noordwesten van Anguilla dat je alleen per boot kunt bereiken. Het strandje ligt in een inham onderaan de rotsen en het is een heerlijke plek om te zwemmen en te snorkelen in het ondiepe water. In de late namiddag komen vooral stelletjes hierheen, om te genieten van de zonsondergang. Je kunt een dagtrip boeken naar Little Bay of een bootje regelen in Crocus Bay. Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je ook een kajak huren en naar het strandje peddelen.

Wil je op een ontspannen snorkelavontuur naar Little Bay?
Boek hier een zeiltocht en lunch met kreeft rond Little Bay

Anguilla Little Bay

Meads Bay Beach

Meads Bay Beach, gelegen aan de westkant van het eiland, behoort ook tot de beste stranden van Anguilla. Het is een anderhalve kilometer lang uitgestrekt zandstrand met helder, rustig water om in te zwemmen. Alleen in de wintermaanden december en januari kan de zee wat ruwer zijn. Het strand is minder druk dan Shoal Bay East en er zijn strandstoelen en parasols te huur.

Meads Bay Beach in Anguilla

Meads Bay Beach is de thuisbasis van Blanchards (www.blanchardsrestaurant.com), een van de beste restaurants van het Caribisch gebied. Je kunt hier uitstekend dineren in een weelderige tropische omgeving, maar Blanchards heeft ook een goedkopere strandtent op het strand waar je met je tenen in het zand kunt lunchen, drinken en snacken.

Zoek je accommodatie aan een van de mooiste stranden van Anguilla?
Reserveer hier online een hotel of resort in Meads Bay Beach

Duiken op Anguilla

De stranden op Anguilla stellen niet teleur, maar het eiland heeft ook veel mogelijkheden om te duiken. In de turquoise wateren rond het eiland zijn zeven duikspots met koraalriffen en een grote verscheidenheid aan zeeleven. Onder water heb je kans om schildpadden, pijlstaartroggen, haaien, barracuda’s, kreeften en Atlantische zwaardvissen tegen te komen.

Anguilla duiken

Op verschillende plekken langs de kust liggen wrakken, zoals het Nederlandse vrachtschip Oosterdiep dat in 1990 doelbewust ten noordwesten van Meads Bay naar de bodem werd gezonken. Dit wrak staat bekend als een fantastische plek voor een nachtduik, wanneer tientallen schildpadden in en rond het schip zwemmen en maar al te graag voor foto’s poseren.

Sandy Ground Beach

Sandy Ground Beach is een strand waar het altijd gonst van de activiteiten, waar je veel meer kunt doen dan enkel luieren met een goed boek. Er is een lang wit zandstrand waar je je handdoek kunt uitrollen en een kalme helderblauwe zee waar je in kunt zwemmen. Langs de kust vind je een trits restaurants waar je de lokale sfeer van een Caribisch eiland kunt opsnuiven, zoals Johnno’s Beach Stop en de Elvis’ Beach Bar. Achter het strand is een grote zoutvijver die reigers en andere waadvogels aantrekt. En Sandy Ground heeft de belangrijkste haven van Anguilla, waar je de hele dag zeilschepen en vissersboten ziet af- en aanmeren. Hier vandaan vertrekt ook de watertaxi naar Sandy Island.

Sandy Ground Beach in Anguilla

Fountain Cavern National Park

Vlakbij het strand van Shoal Bay ligt Fountain Cavern National Park, de belangrijkste archeologische vindplaats van Anguilla. De belangrijkste attractie in het beschermde reservaat is een grot op zo’n 15 meter diepte. Indianen gebruikten die grot al 1500 jaar geleden als bron van zoet water. Ook hielden ze er religieuze ceremonies. Op de muren en stalagmieten zijn indrukwekkende pre-Colombiaanse rotstekeningen aangetroffen. Die 33 tekeningen behoren tot de best bewaarde van de Antillen. Ook is er een 5 meter lange stalagmiet die is uitgehouwen in de vorm van een hoofd. Ter plekke is een paneel met informatie over de oorspronkelijke indiaanse bewoners van Anguilla. Website: www.axanationaltrust.com

Voor het laatst bijgewerkt op 10 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op Anguilla, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/shalamov; Sandy Island; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam