Wat te doen en te zien in Puerto Rico: 10 tips!

Puerto Rico is een Caribisch eiland dat officieel tot de Verenigde Staten van Amerika behoort, maar zijn eigen cultuur en identiteit altijd heeft behouden. Het eiland ten westen van de Dominicaanse Republiek heeft een rijke en turbulente geschiedenis. Ooit was Puerto Rico het territorium van indianen, totdat Christopher Columbus het eiland in 1493 ontdekte en Spaanse kolonisten het opeisten. In 1899 delfden de Spanjaarden het onderspit tijdens een oorlog met de Amerikanen en werden de VS de baas.

Je vindt dan ook vele historische bouwwerken in Puerto Rico, maar ook het spectaculaire landschap is een vakantie waard op in dit Caribische paradijs. Puerto Rico heeft bergen, grotten, watervallen en honderden eilanden die omgeven door zijn prachtige zandstranden en koraalriffen. Door de verwoestende orkaan Maria in het najaar van 2017 werden enkele bezienswaardigheden ontoegankelijk, maar inmiddels is er weer veel opgeknapt. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien is in Puerto Rico!

Zoek je accommodatie voor je vakantie naar Puerto Rico?
Reserveer hier online een hotel of resort in Puerto Rico

Wandel door het kleurige Old San Juan

De hoofdstad San Juan is een logisch beginpunt als je wat wilt doen in Puerto Rico. De stad is in de 16e en 17e eeuw gesticht door de Spanjaarden en de oude ommuurde binnenstad met zijn charmante koloniale architectuur is goed bewaard gebleven. Maak een wandeling door Old San Juan met zijn schilderachtige straatjes, pastelkleurige huizen en ontspannen pleintjes.

Met meer dan 500 historische gebouwen is Old San Juan een levend openluchtmuseum. In het oude centrum vind je ook geweldige winkels, uitstekende restaurants en leuke informele barretjes en cafés.

Wil je meer hoogtepunten ontdekken van San Juan?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in San Juan

Castillo San Felipe del Morro

De Spanjaarden bouwden verschillende forten om hun kolonie te beschermen, waarvan El Morro de bekendste is. Het enorme fort met zijn hoge muren werd op een heuvel gebouwd tussen 1539 en 1589 en was sterk genoeg om alle aanvallen vanuit de zee te weerstaan. Ook de Nederlanders deden in 1625 een vergeefse poging het fort te veroveren. Castillo San Felipe del Morro is een van de eerste bouwwerken die passagiers van cruiseschepen in de verte zien liggen als ze Puerto Rico naderen. Het is een van de populairste bezienswaardigheden van het eiland, waar je vijf eeuwen terug reist in de tijd en een fantastisch uitzicht hebt op de Atlantische Oceaan. Adres: 501 Calle Norzagaray, San Juan, 00901, Puerto Rico. Website: www.nps.gov/saju

El Yunque National Rainforest

In het noordoosten van Puerto Rico vind je het El Yunque National Rainforest, het enige beschermde regenwoud van de Verenigde Staten van Amerika. Het ligt tegen het Sierra de Luquillo gebergte en het is rijk aan flora en fauna, waaronder bijzondere kikkers en papegaaien (giftige slangen zijn er gelukkig niet). De hoogste top is de El Toro, met een hoogte van 1065 meter. Er zijn 13 verschillende wandelpaden in het reservaat die je leiden langs watervallen, rotsen, dicht gebladerte en rivieren. Je mag wildkamperen, maar er zijn geen voorzieningen, het is nat en de luchtvochtigheid is hoog. Voor kamperen moet je een (gratis) permit regelen. Je kunt El Yunque National Rainforest ook bezoeken met een dagtocht vanuit San Juan. Website: www.fs.usda.gov/elyunque

Grotten van Rio Camuy

De Grotten van Rio Camuy zijn een van de natuurlijke wonderen van Puerto Rico. Dit is het derde grootste grottenstelsel ter wereld waar de ondergrondse Camuy-rivier doorheen loopt. De grotten zijn pas ontdekt in 1958, maar uit archeologische tekeningen blijkt dat de indianen hier vroeger schuil hielden. Naarmate je dieper in de grotten wandelt, zal je versteld staan van de grootte en omvang van deze plek. Sommige tunnels zijn meer dan 50 meter hoog. Van het totale grottenstelsel zijn 220 grotten vastgelegd, maar wetenschappers denken dat zo’n 800 grotten nog niet zijn ontdekt. De grotten zijn onderdeel van Parque Nacional de las Cavernas del Río Camuy en te bezoeken met een tour. De hoofdingang is in Camuy, in het noordwesten van Puerto Rico.

Grotten van Rio Camuy in Puerto Rico. Foto © Flickr.com/AlternativeMagic.

Lichtgevende baaien

Puerto Rico heeft drie lichtgevende baaien, die in het donker een bijzondere en onwerkelijke gloed afgeven. Deze gloed wordt veroorzaakt door piepkleine micro-organismen (zoals bacteriën) die in het water leven. Bij elke plons en beweging in het water geven ze een blauwgroene kleur af. In sommige baaien is het toegestaan om te kajakken en te zwemmen, al zijn delen afgesloten om het milieu te beschermen. De populairste ‘bioluminescerende’ baai is de Mosquito Bay  op het eiland Vieques, voor de oostkust van Puerto Rico. De andere twee zijn Laguna Grande aan de noordkant van het eiland in Fajardo en La Parguera aan de uiterste zuidwestkant. Als je wat bijzonders wilt doen, moet je deze lichtgevende baaien zeker bezoeken. Er zijn slechts vijf bioluminescerende baaien in de wereld, waarvan er drie in Puerto Rico te vinden zijn.

Museo de Arte de Ponce

Museo de Arte de Ponce is een van de beste kunstmusea van Puerto Rico, in 1959 opgericht door zakenman, filantroop en kunstverzamelaar Luis A. Ferre. Het museum heeft een van de belangrijkste collecties Europese kunst in de Cariben, met werken uit de renaissance tot de 19e eeuw. Ook vind je er bijzondere barokke en Victoriaanse schilderkunst en heeft het museum werken van invloedrijke Puerto Ricaanse kunstenaars in huis, onder wie Francisco Oller en Lorenzo Homar. Het museum bevindt zich sinds 1965 in een opvallend wit modernistisch gebouw. Voor de entree staat het kunstwerk Brushstokes in Flight van Roy Lichtenstein, met een hoogte van 7,6 meter een van de grootste publieke kunstwerken in Latijns-Amerika. Het kunstmuseum vind je in het koloniale stadje Ponce. Adres: 2325 Boulevard Luis A. Ferré Aguayo, Ponce, 00717, Puerto Rico. Website: www.museoarteponce.org

Museo de Arte de Ponco in Puerto Rico. Foto © Flickr.com/Daniel Lobo.

Bezoek de stranden van Isla de Culebra

Puerto Rico heeft vele stranden, maar enkele van de mooiste vind je op Isla de Culebra. Op dit eiland ten oosten van Puerto Rico vind je prachtige witte zandstranden die perfect zijn voor families, snorkelaars en vakantiegangers die op zoek zijn naar een afgelegen plek. Het populairst is Flamenco Beach, waarschijnlijk omdat je hier goede faciliteiten hebt. Bij dit 2 kilometer lange strand heb je douches, kleedruimtes en kiosken waar frisdrank wordt verkocht.

Isla Culebra Puerto Rico

Op het strand zelf zijn ligstoelen en parasols te huur. In het weekend kan er best druk zijn. Ondanks de populariteit doet dit niets af aan de pracht van de omgeving en het blauwgroene turquoise zeewater. Je kunt de veerboot nemen vanaf Ceiba, maar Isla de Culebra heeft ook een klein vliegveld waar je vanaf San Juan naartoe kunt vliegen.

Wil je een bezoek brengen aan Isla de Culebra in Puerto Rico?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten naar Isla de Culebra

Maak een tour door de grootste rumfabriek ter wereld

Rum is de nationale drank van Puerto Rico, dus een bezoek aan de rumfabriek ter wereld mag natuurlijk niet ontbreken tijdens je vakantie op Puerto Rico! In het westen van San Juan vind je Casa Bacardí, waar per dag meer dan 100.000 flessen rum worden gedestilleerd en de fabriek uit rollen.

Casa Bacardi in Puerto Rico

Tijdens een tour leer je hoe rum wordt gemaakt, kun je vijf soorten rum proeven en hoor je de verhalen over de oprichters. De distilleerderij werd al in 1830 door Don Facundo Bacardí Massó opgericht, toen nog in Cuba. In 1936 verhuisde hij de fabrieken naar Puerto Rico. Casa Bacardí is op maandag gesloten. Adres: PR-165, Cataño, 00949, Puerto Rico. Website: www.bacardi.com

Radiotelescoop van Arecibo

In het Arecibo Observatory vind je de grootste en beroemdste radiotelescoop ter wereld, met een diameter van liefst 305 meter. Bijna 39.000 aluminium platen houden de kolossale schotelantenne bij elkaar. De radiotelescoop is in gebruik genomen in 1963 en functioneert nog steeds. Wetenschappers gebruiken de Arecibo-telescoop onder meer om te zoeken naar radiosignalen van buitenaardse beschavingen en om informatie te verzamelen over langs vliegende planetoïden. In 1995 maakte de telescoop furore in de James Bond-film GoldenEye. Bezoekers zijn welkom. Er is een wetenschaps- en bezoekerscentrum, je kunt een rondleiding krijgen met een gids of een kijkje nemen vanaf het observatieplatform. De telescoop staat in een natuurlijk komvormig dal ten zuiden van de plaats Arecibo, in het westen van het eiland. Website: www.naic.edu/ao

Proef de keuken van Puerto Rico

Geen vakantie aan Puerto Rico is compleet zonder het proeven van lokale gerechten. Dan ben je op het eiland aan het goede adres, want Puerto Rico noemt zichzelf ook wel de Dining Capital of the Caribbean. De keuken is een heerlijke mix van Spaanse en Amerikaanse invloeden met een kleine culinaire erfenis van de Taíno, de indianen die oorspronkelijk in Puerto Rico woonden.

Puerto Rico keuken

Probeer gerechten als mofongo (bakbanaan met kip en groenten), roz con dulche (zoete kleefrijst) en arrozcongandules en lechón (rijst met duivenerwten en varkensvlees). Combineer dit uiteraard met een goed glas rum 🙂

Voor het laatst bijgewerkt op 12 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Puerto Rico, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Arecibo Observatory; Claudia Salgado/Shutterstock.com; Improvtravel/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam