Tips voor een vakantie in Andorra

Andorra: een introductie

Een vakantie in Andorra beleef je in een van de kleinste en oudste landen van Europa, dat al sinds 1278 onafhankelijk is. Het vorstendom ligt op de grens van Frankrijk en Spanje, weggestopt in de oostelijke Pyreneeën, en heeft een geschiedenis die al teruggaan tot de Griekse oudheid. In Andorra is geen gebrek aan middeleeuwse nederzettingen, Romaanse kerken en huizen en mooie dorpjes en gehuchten, die door de geïsoleerde ligging van het land altijd hun eigen karakter hebben behouden. Ze liggen verspreid langs de enige hoofdweg die het land doorkruist.

De meeste mensen vieren vakantie in Andorra voor zijn spectaculaire, bergachtige landschappen, de lieflijke dalen en de glinsterende meren. Het is het de perfecte plek om frisse lucht in te ademen, je kunt er mooie wandeltochten maken en vooral skiën en snowboarden is er populair. De gemiddelde hoogte van de bergen is 1996 meter en Andorra heeft enkele van de beste skipistes van Europa. Ook politici en de Spaanse royalty kiezen voor hun skivakantie voor de witte toppen van Andorra. Voor een goed diner kunnen ze terecht in de drukke restaurants van Andorra la Vella, de hoogst gelegen hoofdstad van Europa op 1023 meter.

Zodra de sneeuw smelt, veranderen de skipistes van Grandvalira in de hoogste golfbaan in Europa en kun je terecht op dertien rotsklimroutes – een Via Ferrata waarbij kabels, ladders en trappen de klimmers een handje helpen. Daarnaast is Andorra ook een bankenenclave en belastingparadijs, met vele taxfree winkels. Andorra heeft geen vliegveld of treinstation, je kunt er alleen komen via de weg. Toch weet elk jaar een ongelooflijk aantal van 10 miljoen mensen het verscholen vorstendom tijdens hun vakantie te vinden. Je hoeft echter niet te vrezen voor Kalverstraat-achtige taferelen. Dwaal buiten de gebaande paden en je zult vele afgelegen plekken vinden om in afzondering te genieten van de schoonheid van de Pyreneeën.

ad-vlagAndorra in een notendop

– Oppervlakte: 4500 vierkante kilometer (Nederland is 19 keer zo groot);
– Inwoneraantal: 85.660 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 19 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Prinsdom;
– Hoofdstad: Andorra la Vella;
– Talen: Catalaans (officieel), Frans;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 37.200 (2011).

Informatie over visum Andorra

Reizigers uit Nederland of België hebben geen visum nodig voor een vakantie in het vorstendom Andorra. Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart volstaat. Voor een langdurig verblijf of voor het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Andorra in Brussel.

Wat te doen en te zien in Andorra: 10 tips!

Andorra staat bekend als belastingparadijs en alternatieve wintersportbestemming. Maar het kleine landje heeft meer te bieden. In Andorra liggen mooie natuurgebieden en het bergachtige landschap is een paradijs voor wandelliefhebbers. Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Andorra

Overnachten in Andorra

Voor een klein land heeft Andorra verbazingwekkend veel mogelijkheden om te overnachten. Andorra heeft alleen al meer dan 300 hotels. Daarnaast kun je terecht in appartementen, berghutten en op campings. Lees hier alle tips voor overnachten in Andorra

Reizen naar Andorra

Andorra heeft zelf geen internationale luchthaven. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk. Een alternatief is om naar Barcelona te vliegen. In Frankrijk of Spanje kun je ook de trein nemen naar een plaats in de buurt van Andorra. Met de auto is het 13 tot 14 uur rijden. Lees hier meer over reizen naar Andorra

Reisorganisaties Andorra

Hier vind je Nederlandse reisorganisaties zijn gespecialiseerd in reizen en vakantie naar Andorra. Van elke reisorganisatie vind je de contactgegevens. Op hun websites kun je terecht voor het boeken van een reis naar Andorra. Lees hier meer over de reisorganisaties voor Andorra

Communicatie in Andorra

Internationaal toegangsnummer: 376.
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer brandweer: 118.
Alarmnummer ambulance: 118.
Dienst spoeddokter: 116.
Noodhulp in de bergen: 112.
Telefonische inlichtingen: 111.
Internationale telefonische inlichtingen: 119.

Tijdsverschil met Andorra

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Andorra. Andorra kent net als Nederland een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.

Elektriciteit in Andorra

De elektriciteit in Andorra is 230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De stopcontacten in Andorra zijn geschikt voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Andorra, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam