Reizen naar Andorra

Reizen met het vliegtuig naar Andorra

Reizen naar AndorraAndorra heeft zelf geen internationale luchthaven. Het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk. Het ligt op een afstand van 200 kilometer van Andorra la Vella. Vanuit Amsterdam gaan non-stop vluchten naar Toulouse. De vliegtijd is 1 uur en 45 minuten.

Vanaf de luchthaven van Toulouse kun je met de bus en een taxi naar Andorra. De taxi is de duurste manier, maar vaak wel de meest praktische. Je kunt gebruikmaken van een airport taxi transfer, waarbij je met meerdere personen in een minibusje zit. Van Toulouse Blagnac Airport (TLS) naar Andorra la Vella is het circa 3 uur rijden.

De bus is een stuk goedkoper, maar rijdt maar een paar keer per dag. De bus is alleen handig als het vertrek aansluit op de aankomst van je vlucht. Busmaatschappij Novatel rijdt tussen Toulouse en Andorra. De busrit duurt ook 3 uur. Op de website kun je de tarieven en de dienstregeling raadplegen: www.andorrabybus.com

Een alternatief is om naar Barcelona te vliegen. Het vliegveld van Barcelona ligt 225 kilometer van Andorra. Vanaf Nederlandse luchthavens gaan elke dag meerdere vluchten naar Barcelona. De bussen van Novatel rijden zo’n zeven keer per dag van de luchthaven van Barcelona naar Andorra. De reistijd met de bus is 3 uur en 15 minuten.

Reizen met de trein naar Andorra

Reizen met de trein naar AndorraIn Andorra rijden geen treinen. Je kunt echter wel in Frankrijk of Spanje de trein nemen naar een plaats in de buurt van Andorra. Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in het Franse dorp l’Hospitalet, ongeveer 3 kilometer van de grens. Vanuit Toulouse rijden treinen naar l’Hospitalet.

Busmaatschappij Montmantell heeft een paar keer per dag een bus rijden tussen l’Hospitalet en Andorra la Vella. De reistijd is ongeveer een uur. Een kaartje koop je in de bus. Het treinstation ligt in een geïsoleerd gebied en is vaak onbemand, dus zorg dat je wel een aansluitende bus hebt om te voorkomen dat je vast komt te zitten op een verlaten station. Check de dienstregeling op www.montmantell.com

Vanuit Toulouse, Perpignan, Villefranche en Barcelona rijden ook treinen naar treinstation Latour-de Carol-Enveitg, het enige station in Europa waar drie spoorlijnen met drie verschillende spoorbreedtes bij elkaar komen. Het is echter onduidelijk of hier vandaan bussen rijden naar Andorra.

Reizen met de auto naar Andorra

Vanuit Nederland kun je via België en Frankrijk naar Andorra rijden. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Andorra la Vella is ruim 1350 kilometer, oftewel 13 tot 14 uur rijden. Het is verstandig twee dagen uit te trekken om met je eigen auto naar Andorra te reizen. Het snelste is om Frankrijk de A20 te nemen tussen Parijs, Orléans en Toulouse. Het is een gedeeltelijke tolweg.

Andorra kent één hoofdweg, de CG-2, waar je vanuit Frankrijk of Spanje op kunt komen. Kom je vanuit Frankrijk, dan tref je eerst de 2,9 kilometer lange Envaliratunnel. Het is een alternatief voor de bergpas Port d’Envalira, die in de winter vaak dicht is vanwege de sneeuw. Met een hoogte van 2043 tot 2052 meter is het de hoogst gelegen tunnel van Europa. Voor de tunnel moet je tol betalen. Informatie over de tarieven vind je op de officiële website van de Envaliratunnel: www.tuneldenvalira.com

Voor het laatst bijgewerkt op 8 augustus 2015.

Foto © depositphotos.com/Bareta.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam