Reizen naar Andorra

Andorra reizenAndorra is een bergstaatje in de Pyreneeën, tussen Frankrijk en Spanje. Je kunt het land bereiken met je eigen auto, per trein of per bus. Andorra heeft geen eigen vliegveld – daarvoor moet je eerst via Frankrijk reizen. Wil je op vakantie naar dit eeuwenoude prinsdom? Hieronder vind je alle mogelijkheden om te reizen naar Andorra.

Reizen met de auto naar Andorra

Vanuit Nederland kun je via België en Frankrijk naar Andorra rijden. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Andorra la Vella is ruim 1350 kilometer, oftewel 13 tot 14 uur rijden. Het is verstandig twee dagen uit te trekken om met je eigen auto naar Andorra te reizen. Het snelste is om in Frankrijk de A20 te nemen tussen Parijs, Orléans en Toulouse. Dit is een gedeeltelijke tolweg.

In het zuiden van Frankrijk neem je de N20 richting Andorra. Na het passeren van de grens kom je op de CG-2, een van de weinige hoofdwegen in Andorra. Je treft eerst de 2,1 kilometer lange Envaliratunnel (Túnel d’Envalira). Het is een alternatief voor de bergpas Port d’Envalira, die in de winter vaak dicht is vanwege de sneeuw. Met een hoogte van 2043 tot 2052 meter is het de hoogst gelegen tunnel van Europa. Voor de tunnel moet je tol betalen, contant of met een creditcard.

Komend vanuit Spanje neem je de N-145 vanuit het dorp La Seu d’Urgell. In Andorra kom je op de hoofdweg CG-1. Naar de hoofdstad Andorra la Vella is het dan nog een kwartiertje rijden (zonder tunnels).

Autorijden in Andorra

Tijdens het autorijden in Andorra rij je door een prachtig landschap, langs schapenboerderijen en pittoreske dorpjes. Snelwegen zijn er niet, er zijn enkele hoofdwegen en veel kleinere weggetjes. De kwaliteit van de wegen is in het algemeen goed, maar vergeet niet dat dit een bergachtig land is. Je kunt dus te maken krijgen met steile wegen en haarspeldbochten, vooral in meer afgelegen gebieden.

Voor autorijden in Andorra dien je minimaal 18 jaar te zijn en in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs uit een EU-land. De maximumsnelheid is 50 kilometer per uur in stedelijke gebieden en 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom. Automobilisten zijn verplicht tussen 1 november en 15 mei winterbanden te gebruiken of sneeuwkettingen bij zich te hebben. Als je dit niet doet, riskeer je een boete van € 180.

Verder dien je verplicht een setje reservelampen, een reflecterend veiligheidshesje, een reservewiel en twee gevarendriehoeken mee te nemen als je met je eigen auto in Andorra gaat rijden. Het hesje moet je aantrekken bij pech langs de weg.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Andorra
► Een gevarendriehoek, een setje reservelampen en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Andorra op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Reizen met het vliegtuig naar Andorra

Reizen naar AndorraAndorra heeft zelf geen internationale luchthaven. Het dichtstbijzijnde grote vliegveld ligt in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk. Het ligt op een afstand van 200 kilometer van de hoofdstad Andorra la Vella.

Vanaf Amsterdam Schiphol verzorgt KLM non-stop vluchten naar Toulouse. De vliegtijd is 1 uur en 45 minuten en er zijn meerdere vluchten per dag.

Een vliegticket bij KLM is te koop vanaf € 131
Boek hier een vliegticket met KLM naar Toulouse

Vanaf de luchthaven van Toulouse kun je met de bus en een taxi naar Andorra. De taxi is de duurste manier, maar vaak wel de meest praktische. Je kunt gebruikmaken van een airport taxi transfer, waarbij je met meerdere personen in een minibusje zit. Van Toulouse Blagnac Airport (TLS) naar Andorra la Vella is het circa 3 uur rijden.

De bus is een stuk goedkoper, maar rijdt maar een paar keer per dag. De bus is alleen handig als het vertrek aansluit op de aankomst van je vlucht. Busmaatschappij ANDBUS rijdt tussen Toulouse en Andorra. De busrit duurt ook 3 uur. Op de website kun je de tarieven en de dienstregeling raadplegen: www.andorrabybus.com

Vliegen via Spanje

Een alternatief is om naar Barcelona te vliegen. Het vliegveld van Barcelona ligt 225 kilometer van Andorra. Vanaf Nederlandse luchthavens gaan elke dag meerdere vluchten naar Barcelona. De bussen van ANDBUS rijden zo’n zeven keer per dag van de luchthaven van Barcelona naar Andorra. De reistijd met de bus is 3 uur en 15 minuten.

Er is overigens nog een klein regionaal vliegveld in het Spaanse dorp La Seu d’Urgell, 17 kilometer ten zuiden van de grens van Andorra. Deze luchthaven heet Andorra-La Seu d’Urgell Airport (www.aeroportandorralaseu.cat). De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Nostrum heeft reguliere vluchten van Madrid naar La Seu d’Urgell.

Reizen met de trein naar Andorra

Reizen met de trein naar AndorraIn Andorra rijden geen treinen. Je kunt echter wel in Frankrijk of Spanje de trein nemen naar een plaats in de buurt van Andorra.

Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in het Franse dorp L’Hospitalet-près-l’Andorre, ongeveer 3 kilometer van de grens. Vanuit Toulouse rijden treinen naar l’Hospitalet. Deze treinrit duurt 2 uur en 15 minuten.

Reis snel en comfortabel met de trein naar Toulouse
Boek hier je treinticket voor Toulouse bij NS International

Busmaatschappij Montmantell heeft een paar keer per dag een bus rijden tussen l’Hospitalet en Andorra la Vella. De reistijd is ongeveer een uur. Een kaartje koop je in de bus. Het treinstation ligt in een geïsoleerd gebied en is vaak onbemand, dus zorg dat je wel een aansluitende bus hebt om te voorkomen dat je vast komt te zitten op een verlaten station. Check de dienstregeling op www.montmantell.com

Vanuit Toulouse, Perpignan, Villefranche en Barcelona rijden ook treinen naar treinstation Latour-de Carol-Enveitg, het enige station in Europa waar drie spoorlijnen met drie verschillende spoorbreedtes bij elkaar komen. Het is echter onduidelijk of hier vandaan bussen rijden naar Andorra.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Andorra, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Leonid Andronov/Shutterstock.com; depositphotos.com/Bareta.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam