Overnachten in Bosnië en Herzegovina

Bosnië is in opkomst als toeristenbestemming, dus er is steeds meer keuze om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, guesthouses, bed & breakfasts, motels, appartementen en kamers bij particulieren. Backpackers en budget reizigers kunnen slapen in hostels en op een groeiend aantal campings.

Je betaalt het meeste voor accommodatie tijdens het hoogseizoen in de maanden juli en augustus. De temperatuur in mei, juni en september is echter ook aangenaam, terwijl hotels dan vaak lagere prijzen hanteren. Bosnië heeft een paar skigebieden waar de prijs van een kamer natuurlijk het hoogst is tijdens de wintermaanden.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Bosnië?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Bosnië

Hotels in Bosnië

Hotels zijn er in alle klassen, van sobere 1-ster logementen tot luxe 5-sterrenhotels. Veel hotels zijn gebouwd na de oorlog in de jaren negentig en redelijk modern, al heeft Bosnië ook nog enkele vervallen hotels uit het oude Joegoslavië-tijdperk. Sommige van de hotels uit de communistische tijd hebben niet eens warm water, ook al beweren ze van wel.

De meeste hotels vind je in de hoofdstad Sarajevo, de toeristische plaats Mostar, de badplaats Neum, het bedevaartsoord Međugorje en in Banja Luka, de hoofdstad van de Republika Srpska. Buiten de grote steden is het aanbod van hotels wat schaarser. De grote internationale hotelketens hebben Bosnië nog niet echt ‘ontdekt’, al vind je enkele vestigingen van bijvoorbeeld Swissotel, Courtyard en Marriott. Een Bosnische hotelketen is Europe Hotels (www.hoteleuropegroup.ba), met 3- tot 5-sterrenhotels in Sarajevo.

Overnachten in Bosnië is nog altijd erg goedkoop vergeleken met andere Europese landen. Je moet altijd wel een kamer in een eenvoudig hotel kunnen vinden tussen de € 25 en € 35. Voor een middenklasse hotel ben je tussen de € 35 en € 50 per nacht kwijt. Voor een overnachting in een luxe hotel betaal je al snel meer dan € 100. Gratis wifi is inmiddels standaard in de meeste hotels.

Goedkoop overnachten in Bosnië

Bed & breakfasts en guesthouses (pansiona) vind je vooral in de meer toeristische gebieden, al is deze accommodatie nog niet zo gemeengoed als in West-Europese landen. Sarajevo en Mostar hebben een flink aantal hostels, die zich voornamelijk richten op backpackers. Een bed in een slaapzaal heb je al voor zo’n € 15. Een bijzondere plek in Sarajevo om te overnachten, is het War Hostel. In dit hostel lijkt het net alsof je weer in de belegerde hoofdstad bent, terwijl je moet schuilen voor bommen en met je spartaanse bezittingen moet zien te overleven.

Je kunt ook goedkoop overnachten door een kamer te huren bij een particulier. Ze hebben een bordje buiten hangen met de tekst sobe, zimmer, rooms of camere. Je kunt dan aankloppen en vragen of ze een kamer vrij hebben. Daarnaast kun je particuliere accommodatie boeken via een lokaal toeristenbureau of een verhuuragentschap. Een deel van het aanbod vind je op Airbnb.

Kamers bij particulieren zijn in het algemeen schoon en comfortabel en ontbijt is inbegrepen. De gastheer of gastvrouw is vriendelijk, maar reken er niet op dat hij of zij altijd Engels spreekt. Een paar woorden Duits kan helpen. Voor een overnachting bij een particulier betaal je gemiddeld tussen de € 20 en € 50 per nacht.

Kamperen in Bosnië

Verspreid over Bosnië vind je enkele campings en kampeerterreinen. Zo vind je enkele campings langs de rivieren de rivieren Tara, Neretva en Buna, die gebruikt worden door tour operators die rafting-tochten aanbieden. Je kunt hier vaak ook met een tent, caravan of camper terecht. Daarnaast zijn er ook enkele nationale parken waar je kunt kamperen. Een overzicht van campings in Bosnië vind je op de website: www.camping.info

Wildkamperen in het land is geen goed idee, aangezien in de natuur nog veel landmijnen liggen die nog niet zijn geruimd na de burgeroorlog.

Beste, beroemde en bijzondere hotels in Bosnië

Bosnië heeft enkele beroemde, bijzondere en beste hotels die we niet onvermeld willen laten. Deze hotels hebben een bijzondere geschiedenis, bevinden zich op een speciale locatie of hebben goede recensies van reizigers gekregen op internet. Hieronder een selectie van deze hotels.

Holiday Hotel, Sarajevo

Het Holiday Hotel is het beroemdste hotel van Sarajevo, een symbool van de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995. Het kolossale kanariegele hotel werd in 1984 geopend als het Holiday Inn Hotel voor de Olympische Spelen die dat jaar plaatsvonden in Sarajevo. Tijdens de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995 was een toevluchtsoord voor journalisten, die vanuit het hotel live verslag deden van de beschietingen en het beleg van Sarajevo. Het hotel bevond zich aan Sniper Alley, de belangrijkste hoofdstraat waar sluipschutters het op burgers hadden gemunt. Het Holiday Inn was geen doel op zich, maar raakte door de kogelregens wel zwaar beschadigd tijdens de oorlog. In de eerste weken van het beleg werd het hotel meer dan 100 keer geraakt.

Na de oorlog werd het hotel gerenoveerd en heropende in 2016 als het 4-sterren Holiday Hotel. Verdeeld over tien verdiepingen kun je hier terecht voor 364 kamers en 16 suites. Alle kamers hebben airconditioning, een lcd-tv en een minibar, een badkamer met bad en douche, een haardroger en badjassen. Het hotel beschikt verder over een restaurant, een bar, een patisserie, een café, een spa en een fitnessruimte. In de lobby vind je een tabakswinkel, een kapsalon, boetiekjes, een geldwisselkantoor en een autoverhuurbedrijf. ► Boek hier een kamer in het Holiday Hotel in Sarajevo

Voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Bosnië-Herzegovina, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/uatp12; Flickr.com/Damien Smith.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam