Reizen naar Bosnië

Bosnië reizenJe kunt naar Bosnië reizen met je eigen auto, per trein, per bus of per vliegtuig. Vanuit Nederland is het een flink stuk rijden, naar de hoofdstad Sarajevo ben je minimaal twee dagen onderweg (19 uur rijden, 1730 kilometer). Met de trein kun je vanuit buurland Kroatië naar Bosnië reizen. Ook kun je vanuit meerdere Europese landen een internationale bus pakken naar Bosnië.

Het land heeft twee internationale luchthavens, bij Sarajevo en Banja Luka. De belangrijkste internationale luchthaven bevindt zich bij de hoofdstad Sarajevo. Lees hier alle tips over reizen naar Bosnië.

Reizen met het vliegtuig naar Bosnië

Vliegen naar Sarajevo

Vliegen naar SarajevoVanuit Amsterdam gaan geen rechtstreekse vluchten naar Sarajevo. Je zal altijd moeten overstappen, bijvoorbeeld in München, Wenen, Zürich of Zagreb.

De vliegtijd van Wenen naar Sarajevo is 1 uur en 10 minuten. Een vlucht van München naar Sarajevo duurt ongeveer 1 uur en 20 minuten. Goedkope vliegtickets naar Sarajevo koop je onder meer bij Lufthansa en Austrian Airlines.

B&H Airlines vloog eerder tussen Amsterdam en Sarajevo, maar deze Bosnische luchtvaartmaatschappij ging in de zomer van 2015 failliet. Een andere Bosnische vliegtuigmaatschappij, Bosnian Wand Airlines, kondigde begin 2015 aan tussen Amsterdam en Sarajevo te vliegen. Het is daar echter nooit van gekomen.

Luchthaven van Sarajevo

Sarajevo International Airport (SJJ) ligt ongeveer 6 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. In de aankomsthal vind je een postkantoor, een geldwisselkantoor en balies van autoverhuurbedrijven en tour operators. Website van de luchthaven: www.sarajevo-airport.ba

Vanaf het vliegveld rijden geen bussen direct naar het centrum van Sarajevo. Je kunt het beste een taxi nemen. Taxi’s staan buiten de terminal. Wees er alert op dat de taxichauffeur de meter aanzet, want net als in veel andere landen willen taxichauffeurs buitenlandse toeristen wel eens een veel te hoge prijs vragen.

Vliegen naar Banja Luka

Vliegen naar Banja LukaBanja Luka, de hoofdstad van Republika Srpska en de tweede stad in Bosnië, heeft ook een internationaal vliegveld. De stad ligt in het noordwesten van Bosnië, niet ver van de grens met Kroatië.

Vanuit Nederland gaan geen rechtstreekse vluchten naar Banja Luka. Met de Servische luchtvaartmaatschappij Air Serbia kun je naar Banja Luka vliegen met een overstap in Belgrado. De vliegtijd van Belgrado naar Banja Luka is ongeveer 55 minuten.

Banja Luka International Airport (BNX) ligt 18 kilometer ten noordoosten van de stad. Het staat ook wel bekend als Mahovljani Airport, vernoemd naar een dorp dat vlakbij ligt. Op de luchthaven is geen geldautomaat. Er rijdt een bus tussen de luchthaven en het oude busstation in Banja Luka, die aansluit op de vlucht van Air Serbia. Website van het vliegveld: www.banjaluka-airport.com

Reizen met de trein naar Bosnië

Het is niet mogelijk vanuit Nederland rechtstreeks met de trein naar Bosnië te reizen. Ook vanuit andere landen rijden beperkt treinen naar Bosnië. Het spoorwegnetwerk in het land is tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig zwaar beschadigd, en is nog niet volledig hersteld.

Er rijdt wel een internationale trein vanuit Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, naar Sarajevo. De treinreis vanuit Zagreb duurt 9 uur. Daarnaast rijdt een trein van Ploče aan de zuidelijke kust van Kroatië naar Sarajevo, via Mostar. Je passeert tijdens deze 4 uur durende treinrit prachtige natuur. Informatie over de dienstregeling vind je op de website van de Bosnische spoorwegen: www.zfbh.ba

Reizen met de bus naar Bosnië

De Bosnische busmaatschappij Centrotrans verzorgt busdiensten tussen Amsterdam, Rotterdam en Sarajevo. De rit met de bus duurt ongeveer 31 uur. Ook is er een busdienst tussen Amsterdam en Mostar. Voor boekingen en informatie: www.centrotrans.com

Voor het laatst bijgewerkt op 24 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Bosnië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © underworld/Shutterstock.com; depositphotos.com/orhancam/joyfull.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam