Autorijden in Bulgarije

Bulgarije autorijdenAutorijden in Bulgarije is in het begin even wennen. De Bulgaren rijden op zich best beschaafd, zeker in vergelijking met automobilisten in sommige andere Oost-Europese landen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zal je af en toe te maken krijgen met een Bulgaar die in je kofferbak hangt of ongeduldig in een bocht wil inhalen. Het zijn vooral de wegen die autorijden in Bulgarije tot een uitdaging maken.

Veel wegen in Bulgarije zijn van slechte kwaliteit, vol gaten, hobbels, kuilen, weggezakte putdeksels en scheuren in het asfalt. Zelfs op de snelwegen – waar je 140 kilometer per uur mag rijden – zitten gaten in het wegdek. Vooral op de rechterrijstrook kun je onverwachts gaten en scheuren tegenkomen, en dat is geen pretje voor je autobanden. Je kunt de gaten soms niet goed zien door schaduwen op de weg of als het donker is, waardoor je er niet altijd tijdig omheen kunt manoeuvreren. Je kunt dan doen want veel Bulgaren doen: met topsnelheid op de linkerrijstrook blijven hangen.

Ook hoofdwegen en kleinere wegen zitten vol gaten en kuilen waardoor je tijdens het autorijden continu op je qui-vive moet zijn. Sommige kleinere wegen die op kaarten staan aangegeven, bestaan uit niets meer dan grind, zand of betonplaten. Gelukkig wordt er op talloze plekken gewerkt aan herstel van de wegen in Bulgarije. Dat betekent wel dat je soms kilometerslang op een parallel lopende gravelweg moet rijden omdat de eigenlijke weg een nieuwe laag asfalt krijgt.

Wegwijzers in Bulgarije

Een andere uitdaging in Bulgarije zijn de wegwijzers, die nogal onduidelijk kunnen zijn. Veel plaatsnamen zijn alleen geschreven in het cyrillische (Bulgaarse) alfabet, dus moeilijk te ontcijferen. Toeristische plekken en grote steden, zoals de hoofdstad Sofia, zijn wel aangegeven in westerse letters. Grote verkeerspleinen in combinatie met slechte wegwijzers kunnen je als Nederlandse automobilist danig in de war brengen. Goede navigatie is een must als je in Bulgarije gaat autorijden.

Bulgarije autorijden snelweg

In dorpen kun je voorts te maken krijgen met hoge verkeersdrempels die automobilisten moeten afremmen. Die worden aangekondigd met een waarschuwingsbord – of niet. Het is niet echt prettig als je hier met je auto hard overheen rijdt als je even niet oplet.

Daar tegenover staat het relatief rustige rijgedrag van de Bulgaren, waarvan de meeste zich netjes aan de maximumsnelheid houden. In grote steden kan het drukke verkeer voor wat stress zorgen, maar als je Nederlandse steden gewend bent is Bulgarije ook geen probleem. Buiten de grote steden is autorijden vrij relaxed, waarbij je slalommend tussen de gaten door kunt genieten van het gevarieerde Bulgaarse landschap. Met de glooiende velden met zonnebloemen lijkt het soms of je in de Provence rijdt.

Verkeersregels in Bulgarije

In Bulgarije rij je net als bij ons aan de rechterkant van de weg. De minimumleeftijd voor autorijden is 18 jaar. Een Nederlands rijbewijs is voldoende om in Bulgarije te rijden, een internationaal rijbewijs is niet nodig. Als je met je eigen auto vanuit Nederland naar Bulgarije rijdt, moet je altijd je kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij je hebben.

Bulgarije autorijden tips

Het dragen van een gordel is verplicht voor alle passagiers, zowel voorin als achterin. Kinderen van 12 jaar en jonger mogen niet voorin zitten. Je moet altijd de lampen aan hebben, ook overdag (je kunt anders een boete riskeren). Eten, drinken en roken achter het stuur is verboden. Ook mag je in Bulgarije niet autorijden met hoge hakken, teenslippers of donkere zonnebrillen. Toeteren is taboe, tenzij je in een acute gevaarlijke situatie verkeert.

Voor autorijden in Bulgarije dien je de volgende accessoires verplicht bij je te hebben: een verbanddoos, een reflecterend veiligheidsvest, een gevarendriehoek en een brandblusser. In de winter kun je te maken krijgen met sneeuw en lage temperaturen. Van november tot en met februari is het raadzaam met winterbanden te rijden. Op sommige lokale bergwegen zijn sneeuwkettingen vereist, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Bulgarije
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een brandblusser en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Bulgarije op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Maximumsnelheden in Bulgarije

Op de wegen in Bulgarije gelden de volgende maximumsnelheden:

  • 30 of 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom;
  • 90 kilometer per uur op hoofdwegen;
  • 120 of 140 kilometer per uur op snelwegen.

Het is raadzaam je aan de maximumsnelheid te houden. Op belangrijke wegen vinden radarcontroles plaats en de politie staat regelmatig tussen de bosjes verscholen om snelheidsovertreders te betrappen. Snelheidsboetes moeten ter plekke worden betaald. Hou de verkeersborden in de gaten waarop de maximumsnelheid staat aangegeven.

Bulgarije verkeersregels

Als je ziet dat Bulgaarse automobilisten allemaal braaf 50 kilometer per uur rijden: trap op de rem en volg hun voorbeeld. Soms seinen locals met hun lichten om aan te geven dat er even verderop een radar- of politiecontrole is. Overigens kan de Bulgaarse politie je ook aanhouden als je niet te hard rijdt, maar enkel om je papieren te controleren. Volg braaf de aanwijzingen van de agent op, dan ben je er het snelste weer van af.

Autorijden met alcohol in Bulgarije

Je kunt het beter achterwege laten om met een slok op achter het stuur te zitten in Bulgarije. Het maximaal toegestane alcoholpromillage bedraagt slechts 0,5 promille, dus één glas voor een vrouw en twee glazen voor een man. Alles daarboven kan je een boete opleveren, of erger nog, een gevangenisstraf of het inleveren van je rijbewijs.

Vignet in Bulgarije

Bulgarije heeft geen tolwegen, maar een vignet is verplicht als je op hoofdwegen buiten de stad rijdt. Een vignet is een sticker die je in de rechterbenedenhoek achter de voorruit moet plakken. Ook is er tegenwoordig een elektronisch vignet (e-vignette) beschikbaar, gekoppeld aan een kenteken. Je kunt een vignet aanschaffen voor een weekend, een week, een maand of een jaar.

De politie controleert of je over een vignet beschikt, vooral als je in een auto rijdt met een buitenlands kenteken. Huurauto’s hebben meestal standaard een vignet achter de voorruit. Een vignet kun je kopen bij een grensovergang, een benzinestation, een postkantoor of online. Een vignet voor een maand kost 30 lev (ongeveer € 15) in 2021. Kijk voor meer informatie op de website van BGTOLL: www.bgtoll.bg 

Auto huren in Bulgarije

Het is een flink stuk autorijden vanuit Nederland naar Bulgarije, dus het kan fijn zijn om het vliegtuig te pakken en ter plekke een auto te huren. Op luchthavens en in grotere steden is een ruim aanbod van autoverhuurbedrijven. Het huren van een auto in Bulgarije is niet extreem duur, vanaf ongeveer € 200 heb je een compacte auto voor een week.

Bulgarije auto huren

De minimale leeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Sommige autoverhuurders eisen dat je minimaal 1 jaar in bezit bent van een rijbewijs. Je betaalt een one way toeslag als je de huurauto op een andere plek inlevert dan waar je ‘m ophaalde. Dat kost zo’n € 120.

Het is raadzaam een kleine auto te huren in Bulgarije, omdat je hiermee makkelijker tegenliggers kunt passeren in smalle straatjes. Ook het vinden van een parkeerplek is makkelijker (vooral in de zomerperiode, aan de kust). Verder is het eigenlijk een must om all-risk een auto te huren, zodat je gevrijwaard bent van schade. Door de gaten en kuilen in de wegen loop je een groot risico op een lekke band of krasje aan je auto.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico of verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Bulgarije bij Sunny Cars

Tanken in Bulgarije

Langs de snelwegen en hoofdwegen zijn voldoende tankstations, maar ook in steden en dorpen. Een van de grootste ketens is OMV (www.omv.bg), met moderne benzinestations die ook een cafetaria (met zitgedeelte) hebben. Ook kom je veel tankstations tegen van Petrol, Castrol, Lukoil, Shell, Eko en Gazprom.

Bulgarije tanken

Tankstations lijken zelfbediening, maar meestal komt er een medewerker naar je toe om te tanken. Betalen kan met contant geld, een Nederlandse bankpas of een creditcard. Brandstof is in Bulgarije veel goedkoper dan in Nederland. Euro 95 E10, Superplus 98 en diesel zijn goed overal goed verkrijgbaar. Er zijn nog relatief weinig oplaadpunten voor elektrische auto’s. Een overzicht vind je op deze website: www.electromaps.com

Voor het laatst bijgewerkt op 15 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam