Tips voor een vakantie in Bansko, Bulgarije

Door Marianne van de Werken

Dat Bansko aan de voet van de hoogste berg in het Piringebergte ligt, is ongetwijfeld de reden dat deze Bulgaarse stad zo populair is bij wintersportliefhebbers. Met 75 kilometer aan pistes en 14 skiliften is het skigebied erg overzichtelijk. De reizigers die in de zomer afreizen naar het zuidwesten van Bulgarije, bezoeken de regio vooral vanwege de schitterende natuur en de uitgebreide wandelmogelijkheden.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Bansko

Wintersporten in Bansko

Tegen de helling van de Todorka ligt het grootste deel van het wintersportgebied van Bansko. Wat dit gebied erg populair maakt, is dat de sneeuwzekerheid er goed te noemen is. Er is een grote kans dat je er van begin december tot eind maart kunt skiën.

Maar ook de prijzen van de liften zullen voor veel vakantiegangers ongetwijfeld een belangrijke reden zijn om naar Bansko af te reizen. Waar je in een skigebied in Oostenrijk met een vergelijkbaar aantal pistekilometers, zoals het Hochzillertal, ruim € 50 betaalt voor een dagkaart in het hoogseizoen, is dit in Bansko slechts € 30. Meer informatie vind je op www.banskoski.com

De kerk van de heilige drie-eenheid

De christelijk-orthodoxe kerk van de heilige drie-eenheid werd door de inwoners van Bansko zelf gebouwd in 1835 en de klokkentoren werd er 15 jaar later aan toegevoegd. De kerk is rijk aan kleurrijke muurschilderingen en wordt ook wel gezien als de meest historische bezienswaardigheid van de stad.

Beninata House

Naast de kerk van de heilige drie-eenheid staat het geboortehuis van Neofit Rilski. In 1793 werd deze monnik, die bij zijn geboorte de naam Nichola Benin kreeg, in Bansko geboren. Benin was een prominente onderwijzer en hij zorgde er onder meer voor dat de Bijbel naar het Bulgaars vertaald werd, zodat ook de minder rijke burgers hier kennis van konden nemen. Tot zijn dood in 1811 werkte hij in het Rilaklooster. Het huis waar hij geboren werd, is typerend voor de architectuur in Bansko aan het einde van de 18e eeuw en het werd daarom uitgeroepen tot een architectonisch en historisch monument.

Wandelen in en rond Bansko

Dat Bansko in het Piringebergte ligt, zorgt ervoor dat het gebied zich leent voor mooie wandelingen, met indrukwekkende vergezichten. Wie goed zoekt, ontdekt misschien een edelweiss of andere zeldzame plant. In het gebied zijn zeker 115 wandelroutes uitgezet. De tochten variëren van gemakkelijk tot heel pittig en ook zonder bergkuiten zijn een aantal van deze tochten daarom heel goed te doen.

Praktische informatie over een vakantie in Bansko

Eten en drinken in Bansko

De folkloremuziek en de bijbehorende dans hebben een bijzondere plek in het leven van iedere Bulgaar. Het is dan ook niet vreemd dat je dit terugziet in veel eetgelegenheden. Op de ene plek klinkt enkel de muziek, maar vaak zal er ook een heuse dansshow opgevoerd worden. Onderwijl kun jij genieten van een typisch Bulgaarse maaltijd.

Restaurants in Bansko waar je kennis kunt maken met de folklore zijn bijvoorbeeld Boutique Hotel & Restaurans Molerite en Mehana Chanove. Overigens vindt er iedere twee jaar in augustus een groot folklore-festival plaats in Bansko met optredens van meer dan 2000 muzikanten en dansers.


Overnachten in Bansko

Het moet niet moeilijk zijn om een plek in Bansko te vinden waar je kunt overnachten. Alhoewel de stad maar zo’n 10.000 inwoners heeft, zijn er zeker 70 hotels, appartementen en pensions te vinden. Omdat de stad vooral in de winter erg drukbezocht is, bieden veel hotels populaire voorzieningen onder wintersporters aan, zoals sauna’s. Bovendien liggen de meeste hotels op een steenworp afstand van de skiliften.

Vervoer naar Bansko

Bansko heeft geen eigen vliegveld. De meeste reizigers die hier vakantie vieren, vliegen daarom via de luchthaven van Sofia, die 140 kilometer noordelijker ligt. De luchthaven van Plovdiv ligt met 150 kilometer naar het oosten op een vergelijkbare afstand, maar het aantal vliegtuigen dat op Plovdiv landt, is een stuk beperkter.

In de wintermaanden rijden er speciale shuttlebussen tussen de luchthaven van Sofia en Bansko. Een ticket kost € 22 voor een enkele reis en tickets zijn alleen vooraf online verkrijgbaar. Op internet worden er daarnaast verschillende transferopties aangeboden. Een gedeelde transfer is uiteraard goedkoper dan een privétransfer, maar dat betekent vaak ook dat je op andere passagiers moet wachten.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Bansko, Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam