Vakantie in Varna, Bulgarije: 10 tips!

Na de hoofdstad Sofia en de historische stad Plovdiv is Varna de derde grote stad van Bulgarije. Deze badplaats aan de Zwarte Zee heeft een eeuwenoude geschiedenis. Varna werd meer dan 4000 jaar geleden gesticht en was onder meer het domein van Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen.

Vroeger was het strand van Varna overigens aanzienlijk populairder en tegenwoordig zijn het vooral de inwoners van de stad die je op het strand zal treffen. De ideale bestemming dus voor de vakantieganger die op zoek is naar het échte Bulgarije.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Varna?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Varna

Wat te doen en te zien in Varna

Kustpark Morskata Gradina

Dit park, dat door de Bulgaren ook wel liefkozend ‘zeetuin’ of ‘zeepark’ genoemd wordt, strekt zich uit over een afstand van 7 kilometer langs de Zwarte Zee. In Morskata Gradina zijn verschillende belangrijke bezienswaardigheden bij elkaar te vinden. Het natuurhistorisch museum, het dolfinarium, het aquarium en het maritiem museum, maar ook de eerste Bulgaarse school, de kerk van de aartsengel Michaël en het museum van de wedergeboorte van Bulgarije na de Turkse overheersing, vind je allemaal in dit park.

Archeologisch Museum

De grootste middelbare school voor meisjes op de Balkan is de plek waar je tegenwoordig een groot deel van de archeologische vondsten in Varna kunt bewonderen. Als school doet het gebouw al lang geen dienst meer, maar door de enorme omvang is het een bezienswaardigheid op zich.

Varna bevindt zich op de plek waar zes eeuwen voor Christus de stad Odessus ontstond. Pas in 1972 werd door opgravingen ineens veel meer duidelijk over het verleden van de stad en het gebied wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op de Balkan. In het Archeologisch Museum kun je een deel van de archeologische vondsten bewonderen. De stukken die niet in dit museum tentoongesteld zijn, liggen in het historisch museum in Sofia. Adres: 1 Maria Luisa Blvd, 9000 Varna, Bulgarije. Website: www.archaeo.museumvarna.com

Wil je de archeologische schatten van Varna bewonderen?
Boek hier je tickets voor het Archeologisch Museum in Varna

Maritiem Museum

Het pronkstuk van het Maritiem Museum is het museumschip Drâzhki. Deze torpedoboot speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Balkanoorlog in 1912. Een van zijn belangrijkste ‘slachtoffers’ was de Turkse kruiser Humidie, die hij tot zinken bracht en wat tot dan toe voor onmogelijk werd gehouden. Verder kun je in het museum originele oude ankers bekijken en hangen er diverse uniformen van zeelieden. Website: www.museummaritime-bg.com

Kathedraal van Varna

De Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods of de Maria Hemelvaart Kathedraal, zoals de kerk vaker genoemd wordt, is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw. Een van de mooiste altaarmuren in Bulgarije vind je in deze kerk. Ook de muurschilderingen zijn de moeite waard, al werden deze pas na de Tweede Wereldoorlog op de kerkwanden aangebracht. De smalle toren bij de kerk is te beklimmen en na de tocht over 133 treden word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Website: www.mitropolia-varna.org

Armeense kerk

Deze witstenen Armeense kerk staat symbool voor de verbondenheid tussen Bulgarije en Armenië. Tijdens de Turkse overheersing werden ruim een half miljoen Armenen door de Turken op Bulgaarse grond omgebracht en deze kerk herbergt niet enkel een verzameling van Armeense iconen, maar is ook een blijvende herinnering aan deze zwarte bladzijde in de Bulgaars-Armeense geschiedenis.

Retro Museum

Wil je weten hoe het leven er onder het communisme uitzag in Bulgarije? Breng dan een bezoek aan het Retro Museum, dat bijna nostalgische gevoelens van vroegere socialistische tijden oproept. Het museum heeft een enorme verzameling alledaagse voorwerpen en memorabilia die van 1944 tot 1989 gemeengoed waren in Bulgaarse huishoudens.

Retro Museum in Varna

Zo zie je er Sovjet-stofzuigers, Bulgaarse sigaretten zonder filter, cosmetica uit Polen en huishoudelijke apparaten uit Oost-Duitsland. Het hoogtepunt zijn de 50 auto’s die in het communistische tijdperk over de Bulgaarse wegen reden, waaronder Trabantjes en Volga’s. Adres: Grand Mall Varna, ul. “Akademik Andrei Saharov” 2, 9000 Varna, Bulgarije.

Wil je het Retro Museum in Varna bezoeken?
Bestel hier alvast je entreetickets voor het Retro Museum

Romeinse Thermen

De Romeinse Thermen zijn een overblijfsel uit de tijd dat Varna in het Romeinse Rijk nog bekendstond als Odessus. Het is nu een wat vervallen ruïnecomplex, maar ooit waren dit de grootste Romeinse baden op de Balkan en de drie na grootste in Europa. Het complex van ruim 7000 vierkante meter omvatte baden met koud, warm en heet water, kleedkamers, bordelen, een sportzaal en toiletten. Veel muren en vloeren waren gebouwd van marmer.

De kleedkamers waren een soort clubs waar Romeinen elkaar ontmoetten. Na het betalen van een toegangsprijs kun je rondlopen tussen de resten en je proberen in te leven hoe de inwoners zich hier 1800 jaar geleden ontspanden. De Romeinse Thermen bevinden zich in het zuidoostelijke deel van Varna, omringd door moderne gebouwen. Adres: ul. “San Stefano”, 9000 Center, Varna, Bulgarije. Website: www.archaeo.museumvarna.com

Dolfinarium van Varna

Een populair uitje onder gezinnen is het Dolfinarium van Varna. Bijna dagelijks zijn hier shows te zien van dolfijnen die salto’s maken, door hoepels springen, een rock-‘n-roll dans uitvoeren op het water en een melodietje zingen. Je kunt er ook zwemmen met dolfijnen of een zeehond een kus geven. Het dolfinarium is het enige in Bulgarije en bevindt zich in een kubusvormig gebouw van glas en aluminium. Er is overigens wel groeiende kritiek op het welzijn van de dolfijnen, dus het is de vraag hoe lang deze attractie nog open blijft. Adres: Primorski Park, Saltanat district, 9000 Varna, Bulgarije. Website: www.dolphinariumvarna.bg

Varna dolfinarium

Het Stenen Woud

Zo’n 20 kilometer ten westen van Varna vind je een van de weinige stukjes woestijn van Europa, met zandduinen, cactussen en reptielen. Nog verbazingwekkender is dat deze plek bezaaid is met enorme rotsachtige pilaren, sommige zelfs tot 10 meter hoog. Er staan massieve rotsformaties, maar ook pilaren die hol zijn van binnen. Het gebied staat bekend als het Stenen Woud, oftewel Pobiti Kamani in het Bulgaars.

Varna steenbos

Het is niet helemaal duidelijk hoe dit zeldzame natuurverschijnsel is ontstaan. Volgens één theorie was dit vroeger de bodem van de zee en zijn de pilaren overgebleven als versteend koraal. Er zijn zelfs mensen die denken dat buitenaardse wezens verantwoordelijk zijn voor het stenen bos. Het is in ieder geval een magische ervaring om tussen de staande steenformaties te lopen. Je wordt er bijna spiritueel van. Je kunt het Stenen Woud bereiken met de auto of de bus.

Aladzha-klooster

Maak tijdens je vakantie in Varna ook een uitstapje naar het Aladzha-klooster, het beroemde middeleeuwse grotklooster langs de Bulgaarse kust. Kluizenaarsmonniken hebben het klooster al in de 13e eeuw uitgehouwen in een 40 meter hoge kalkstenen rots. De grotten bevatten onder meer kloostercellen, een kloosterkerk, een eetzaal, een keuken, een kleine kerkhofkerk en een crypte waar beenderen werden bewaard. Waarschijnlijk werd het klooster rond de 16e eeuw verlaten.

Aladzha klooster bij Varna

Een hoge trap geeft toegang tot de verschillende delen van het klooster, waar je ook een prachtig uitzicht hebt over de omliggende pijnbomen en de glinsterende Zwarte Zee. Ook zie je in de holtes nog middeleeuwse fresco’s, waarvan het grootste deel helaas verloren is gegaan. In een nabijgelegen expositiecentrum wordt het verhaal van het Aladzha-klooster verteld. Het klooster ligt ongeveer 15 kilometer ten noorden van Varna en is bereikbaar per auto en het openbaar vervoer. Website: www.archaeo.museumvarna.com

Praktische informatie voor een vakantie in Varna

Overnachten in Varna

Wil je na een dag in het historische centrum graag bijkomen in een hotel dat er uitspringt als het gaat om design en luxe, boek dan een verblijf in het award-winnende Graffit Gallery Hotel. In 2016 won het hotel de prestigieuze World Luxury Hotel Award en het liet daarmee ruim 800 andere hotels in de wereld achter zich. De overvloed aan luxe hoeft je vakantie overigens niet duur te maken, want een kamer boek je al voor minder dan €100 per nacht inclusief ontbijt.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Varna?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Varna, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Varna

De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Varna International Airport (VAR), zo’n 9 kilometer ten noordwesten van het centrum. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, maar je kunt Varna wel makkelijk bereiken met een overstap in Sofia of de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Bulgaria Air vliegt een paar keer per dag van Sofia naar Varna, een vlucht van 50 minuten. Website van de luchthaven: www.varna-airport.bg

Vanaf het vliegveld reis je in ongeveer 20 minuten met bus 409 naar het centrum. Afhankelijk van het seizoen rijdt de bus 2 tot 4 keer per uur en kaartjes zijn voor omgerekend € 1,50 te koop bij de chauffeur. Heb je geen zin om op de bus te wachten? Neem dan een taxi. Voor ongeveer € 8 brengt deze je naar het centrum. Het centrum van Varna is overigens geheel autovrij en het laatste stukje zal je daarom vaak te voet moeten afleggen. Als je meer van Bulgarije wil zien tijdens je vakantie, zijn er op de luchthaven ook verschillende kantoren van autoverhuurbedrijven.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Varna bij Sunny Cars

Eten en drinken in Varna

Aan de Schkorpilstraat, een straat die nog steeds de oorspronkelijke sfeer van Varna ademt, staat volgens The Lonely Planet een van de beste restaurants in Varna: Di Wine Restaurant & Wine Cellar. Het menu biedt opties als lamskoteletten en diverse vissoorten als zalm en forel. Omdat het restaurant beschikt over een eigen wijnkelder, kun je iedere gang wegspoelen met een voortreffelijke wijn.

Voor meer informatie over een vakantie in Varna kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: visit.varna.bg

Voor het laatst bijgewerkt op 16 juli 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Varna, Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Nikolay Turkin/Shutterstock.com; Flickr.com/www.bdmundo.com; Flickr.com/Gabriele Burchielli.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam