Tips voor een vakantie in Varna, Bulgarije

Door Marianne van de Werken

Na de hoofdstad Sofia en de historische stad Plovdiv is Varna de derde grote stad van Bulgarije. Deze badplaats aan de Zwarte Zee heeft een eeuwenoude geschiedenis. Vroeger was het strand van Varna overigens aanzienlijk populairder en tegenwoordig zijn het vooral de inwoners van de stad die je op het strand zal treffen. De ideale bestemming dus voor de vakantieganger die op zoek is naar het échte Bulgarije.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Varna

Morskata Gradina

Dit park, dat door de Bulgaren ook wel liefkozend ‘zeetuin’ of ‘zeepark’ genoemd wordt, strekt zich uit over een afstand van 7 kilometer langs de Zwarte Zee. In het park zijn verschillende belangrijke bezienswaardigheden bij elkaar te vinden. Het natuurhistorisch museum, het dolfinarium, het aquarium en het maritiem museum, maar ook de eerste Bulgaarse school, de kerk van de aartsengel Michaël en het museum van de wedergeboorte van Bulgarije na de Turkse overheersing, vind je allemaal in dit park.

Archeologisch Museum

De grootste middelbare school voor meisjes op de Balkan is de plek waar je tegenwoordig een groot deel van de archeologische vondsten in Varna kunt bewonderen. Als school doet het gebouw al lang geen dienst meer, maar door de enorme omvang is het een bezienswaardigheid op zich.

Varna bevindt zich op de plek waar zes eeuwen voor Christus de stad Odessus ontstond. Pas in 1972 werd door opgravingen ineens veel meer duidelijk over het verleden van de stad en het gebied wordt tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op de Balkan. In het Archeologisch Museum kun je een deel van de archeologische vondsten bewonderen. De stukken die niet in dit museum tentoongesteld zijn, liggen in het historisch museum in Sofia. Website: www.archaeo.museumvarna.com

Maritiem Museum

Het pronkstuk van het Maritiem Museum is het museumschip Drâzhki. Deze torpedoboot speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Balkanoorlog in 1912. Een van zijn belangrijkste ‘slachtoffers’ was de Turkse kruiser Humidie, die hij tot zinken bracht en wat tot dan toe voor onmogelijk werd gehouden. Verder kun je in het museum originele oude ankers bekijken en hangen er diverse uniformen van zeelieden. Website: www.museummaritime-bg.com

Kathedraal van Varna

De Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods of de Maria Hemelvaart Kathedraal, zoals de kerk vaker genoemd wordt, is gebouwd aan het begin van de 19e eeuw. Een van de mooiste altaarmuren in Bulgarije vind je in deze kerk. Ook de muurschilderingen zijn de moeite waard, al werden deze pas na de Tweede Wereldoorlog op de kerkwanden aangebracht. De smalle toren bij de kerk is te beklimmen en na de tocht over 133 treden word je beloond met een adembenemend uitzicht over de stad. Website: www.mitropolia-varna.org

Armeense kerk

Deze witstenen kerk staat symbool voor de verbondenheid tussen Bulgarije en Armenië. Tijdens de Turkse overheersing werden ruim een half miljoen Armenen door de Turken op Bulgaarse grond omgebracht en deze kerk herbergt niet enkel een verzameling van Armeense iconen, maar is ook een blijvende herinnering aan deze zwarte bladzijde in de Bulgaars-Armeense geschiedenis.

Praktische informatie over een vakantie in Varna

Eten en drinken in Varna

Aan de Schkorpilstraat, een straat die nog steeds de oorspronkelijke sfeer van Varna ademt, staat volgens The Lonely Planet een van de beste restaurants in Varna: Di Wine Restaurant & Wine Cellar. Het menu biedt opties als lamskoteletten en diverse vissoorten als zalm en forel. Omdat het restaurant beschikt over een eigen wijnkelder, kun je iedere gang wegspoelen met een voortreffelijke wijn.

Overnachten in Varna

Wil je na een dag in het historische centrum graag bijkomen in een hotel dat er uitspringt als het gaat om design en luxe, boek dan een verblijf in het award-winnende Graffit Gallery Hotel. In 2016 won het hotel de prestigieuze World Luxury Hotel Award en het liet daarmee ruim 800 andere hotels in de wereld achter zich. De overvloed aan luxe hoeft je vakantie overigens niet duur te maken, want een kamer boek je al voor minder dan €100 per nacht inclusief ontbijt.

Vervoer naar Varna

Varna heeft een eigen luchthaven die op 9 kilometer van het centrum ligt. Vanaf het vliegveld reis je in ongeveer 20 minuten met bus 409 naar het centrum. Afhankelijk van het seizoen rijdt de bus 2 tot 4 keer per uur en kaartjes zijn voor omgerekend € 1,50 te koop bij de chauffeur. Heb je geen zin om op de bus te wachten? Neem dan een taxi. Voor ongeveer € 8 brengt deze je naar het centrum. Het centrum van Varna is overigens geheel autovrij en het laatste stukje zal je daarom vaak te voet moeten afleggen.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Varna, Bulgarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/www.bdmundo.com; Flickr.com/Gabriele Burchielli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam