Bezienswaardigheden in Cyprus top-10

Cyprus bezienswaardighedenCyprus is een zonovergoten eiland met levendige badplaatsen, oude legenden en een glorieus verleden. Vink de beste bezienswaardigheden af en je maakt een reis door de eeuwenoude geschiedenis van dit meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee. Je kunt er al dagen doorbrengen op een van de vele archeologische vindplaatsen, wandelend langs tempels en villa’s van de Romeinen. Cyprus heeft prachtige kloosters en kerken, rijkelijk versierd en vaak een bron van opwindende verhalen.

Langs de kust vind je aantrekkelijke stranden en trendy clubs, maar ook dé rots waar liefdesgodin Aphrodite uit het zeeschuim tevoorschijn kwam. De natuur van Cyprus is even aanlokkelijk. Trek naar de groene bergen midden op het eiland voor charmante dorpjes, wijngaarden, watervallen en geweldige uitzichten. Of boek een snorkeltrip voor een plons in het azuurblauwe water van verscholen zeegrotten. Een heel ander gezicht van Cyprus zie je in de drukke hoofdstad Nicosia, door midden gekliefd door politieke strubbelingen uit de jaren zeventig.

Ontdek de verrassende schoonheid van Cyprus!
Boek een kleinschalige vakantie op Cyprus bij Eliza was Here

Of je nou zin hebt in zon en zand, cultuur of natuur – Cyprus heeft een overvloed aan attracties die alle soorten vakantiegangers zullen betoveren. Nog beter: combineer het om optimaal te genieten van de rijkdom die dit mediterrane land te bieden heeft. Verken afgelegen schiereilanden, doe mee aan een wijnproeverij in een landelijk dorpje, laaf je aan de geschiedenis in een museum en haal een nachtje door in een strandclub. Het is vooral een kwestie van kiezen: wat wil je doen en zien op dit mythische eiland? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Cyprus!

Rots van Aphrodite

De Rots van Aphrodite is een van de bekendste bezienswaardigheden van Cyprus, vooral vanwege het verhaal uit de Griekse mythologie dat hier omheen hangt. Volgens een oude Griekse legende is dit de plek waar Aphrodite werd geboren, de Griekse godin voor liefde en schoonheid. Hier kwam ze tevoorschijn uit de woeste golven van de zee. Wanneer die geboorte precies plaatsvond, vertelt het verhaal niet.

Rots van Aphrodite in Cyprus

Toeristen uit de hele wereld komen naar deze plaats om de legendarische rots te fotograferen, maar meer dan een gewone rots in de zee is het niet. Cyprioten komen naar deze plek voor rituelen en ceremonies. Er is een kiezelstrandje en sommige mensen nemen een duik in het koude water om hun jeugd te herwinnen, maar meestal is de zee te ruw. Je kunt er wel genieten van de natuurlijke schoonheid en natuurlijk een Insta-kiekje maken van deze speciale plek. De Rots van Aphrodite ligt 25 kilometer ten oosten van de badplaats Paphos en staat ook bekend als Petra tou Romiou.

Oude stad Kourion

Op Cyprus wemelt het van de archeologische vindplaatsen, maar Kourion is een van de meest indrukwekkende. In de oudheid was dit een van de voornaamste stadkoninkrijken van het eiland. Het werd gebouwd op een heuvel aan de zuidelijke kust, met uitzicht op de baai van Epikospi en vruchtbare valleien in het achterland. Op het uitgestrekte ruïnecomplex vind je nu de overblijfselen van tempels, huizen, baden en gebouwen die een indruk geven hoe het leven er 2000 jaar geleden uitzag.

Cyprus Kourion

Hoogtepunt is het prachtige Grieks-Romeinse amfitheater, gebouwd in de 2e eeuw voor Christus en in de 2e eeuw na Christus opnieuw uitgebreid. Na een renovatie wordt het theater in de zomermaanden nu gebruikt voor openluchtvoorstellingen met theater en muziek. Ook zijn er verschillende mozaïekvloeren van oude Romeinse villa’s te bewonderen. In 365 na Christus maakte een zware aardbeving een einde aan het eens zo bloeiende koninkrijk. De oude stad Kourion ligt iets ten westen van de badplaats Limassol. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Limassol

Tombes van de Koningen

Iets ten noorden van Paphos liggen de Tombes van de Koningen, een van de drie bezienswaardigheden in Cyprus met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een fascinerend labyrint van ondergrondse graven die uit massief gesteente zijn gehouwen. Dat was al een kunst op zich! Sommige graven hebben Dorische zuilen en zijn prachtig versierd met fresco’s.

Tombes van de koningen in Cyprus

De begraafplaats dateert al uit de 4e eeuw voor Christus. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden uit de naam, is dit niet de laatste rustplaats voor koningen en koninklijke families. Hier liggen voornamelijk hoge regeringsfunctionarissen en edelen begraven.

De graven waren zo mooi versierd omdat men toen dacht dat ze op de huizen van de levenden moesten lijken. De tombes maken onderdeel uit van een archeologisch park dat van de 2e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus de oude stad Paphos was. Dit was toen de hoofdstad van Cyprus. Op het terrein vind je ook de resten van vier Romeinse villa’s met schitterende mozaïekvloeren. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Paphos

Nissi Beach

Van alle stranden op Cyprus is Nissi Beach het beroemdste. Alles wat je verwacht van een zonovergoten vakantie is hier te vinden: een prachtig halvemaanvormig strand met poederwit zand, ondiep turquoise water, volop mogelijkheden om te watersporten en een uitbundig nachtleven. Het rustige kalme water in de baai trekt gezinnen met jonge kinderen, terwijl de neonverlichte bars en strandtenten juist jongeren trekken met elektronische muziek, pop en house.

Nissi Beach in Cyprus

Terwijl sommigen hun roes uitslapen op het strand, zijn anderen actief bezig met windsurfen, waterskiën of paragliden. Het ondiepe water in de baai is perfect om te waden, te zwemmen en te snorkelen. Nissi Beach is vernoemd naar het kleine eilandje Nissi dat vlak voor de kust ligt. Via de zee kun je makkelijk naar het eilandje lopen. Het strand ligt in Ayia Napa, een populaire badplaats in het oosten van Cyprus.

Kasteel Kolossi

Net buiten de badplaats Limassol ligt Kasteel Kolossi, een van de belangrijkste middeleeuwse bouwwerken in Cyprus. Het fort werd begin 13e eeuw gebouwd door de Hospitaalridders, ook bekend als de Orde van Sint-Jan. Deze orde kwam uit Jeruzalem en veroverde in die tijd talloze eilanden in de Middellandse Zee, waaronder ook Malta en Rhodos. In de 14e eeuw werd het kasteel ingenomen door hun rivalen, de Tempeliers.

Kolossi kasteel in Cyprus

Opvallend waren de dikke muren van zo’n 1,25 meter dik. Van het oorspronkelijke complex is weinig overgebleven, maar wel staat de vierkante toren van drie verdiepingen nog overeind. Die toren was extra stevig gebouwd om aardbevingen te kunnen weerstaan. Hier kun je verschillende vertrekken bewonderen, waaronder de eetzaal van de ridders en de privékamer van de commandant. Vanaf de toren heb je uitzicht op wijngaarden rondom het kasteel waar de beroemde Commandaria-wijn wordt gemaakt.

Troödosgebergte

Het Troödosgebergte is een ruig berggebied dat zich uitstrekt over het hele binnenland van het eiland, van oost naar west. Dit groene hart van het eiland heeft een hele andere sfeer dan de badplaatsen aan de kust. Je kunt er wandelen, mountainbiken, kamperen in bossen met dennenbomen, pijnbomen, cipressen en orchideeën. Soms kun je in de verte de glinsterende Middellandse Zee zien liggen. In de winter kun je er zelfs skiën op besneeuwde berghellingen. Hier vind je ook de Olympus, met 1952 meter de hoogste berg van Cyprus.

Cyprus Troödosgebergte

In de bergen en valleien van het Troödosgebergte liggen schilderachtige dorpjes met traditionele stenen huizen en geplaveide straatjes. Je krijgt hier de kans de traditionele Cypriotische keuken te ontdekken, met vers fruit en lokale wijn van omringende boomgaarden en wijngaarden. Verspreid over het gebied vind je verschillende Byzantijnse kerken en kloosters met levendige fresco’s uit de middeleeuwen. Tien daarvan zijn zo bijzonder, dat ze zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.mytroodos.com

Nicosia

Een fascinerende plek om te bezoeken is Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. Dit is de laatst verdeelde hoofdstad van Europa, die sinds 1975 door midden is gesneden door een stenen muur met wachttorens en een stuk niemandsland vol onkruid. Het zuidelijke deel hoort bij het Griekse Cyprus, het noordelijke deel hoort bij Noord-Cyprus dat Turkije in 1974 heeft geclaimd. Behalve door Turkije zelf wordt de ‘Republiek Noord-Cyprus’ door geen enkel ander land erkend. Maar de grens – die bekendstaat als de groene lijn – heeft het leven van de inwoners wel flink overhoop gegooid.

Cyprus Nicosia

Als toerist kun je beide delen van Nicosia bekijken (als je tenminste je paspoort laat zien bij een grensovergang). Dan zie ook de grote verschillen tussen beide delen. Het zuidelijke deel ziet eruit als een levendige hoofdstad met luxe boetiekjes, volle terrassen, statige paleizen, gezellige pleinen en boeiende musea. In het noorden is het allemaal wat armoediger en rommeliger, met oude auto’s en meer vervallen gebouwen. Tot de beste bezienswaardigheden in het zuidelijke deel behoort het Cyprus Museum. Hier maak je een reis door de geschiedenis van het eiland langs een enorme verzameling archeologische vondsten. Opgericht in 1882 is dit het oudste archeologische museum van Cyprus.

Larnaca

Larnaca is een van de populairste badplaatsen van Cyprus, een gezellige stad met schone stranden, een strijdlustig verleden en blinkende scheepswrakken. Een zonnige vakantie kun je hier makkelijk combineren met een flinke dosis cultuur. Larnaca is namelijk ook een van de oudste en belangrijkste steden van Cyprus die door de eeuwen heen verschillende handelaren, indringers en veroveraars heeft aangetrokken. In de loop der tijd hebben Feniciërs, Grieken, Romeinen, Ottomanen en de Britten huisgehouden in de stad.

Cyprus Larnaca

Je ziet er monumenten die de verschillende volkeren hebben achtergelaten, met de Kerk van Sint Lazarus als absolute topattractie. Het is een prachtige stenen kerk die al in de 9e eeuw is gebouwd. In een tombe in de kelder zouden de overblijfselen liggen van Lazarus, een vriend van Jezus die door de grote prediker uit de dood was opgewekt. Daarna bleef hij 30 jaar in Laranaca hangen en stierf er uiteindelijk ook. Ook de Hala Sultan Tekke-moskee is een bezoek waard, een belangrijk islamitisch heiligdom dat pelgrims uit de hele wereld aantrekt. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Larnaca

Cape Greco

Tot de meest bijzondere bezienswaardigheden van Cyprus behoort Cape Greco, oftewel de ‘Griekse Kaap’. Dit is een ruig en rotsachtig nationaal park op een landtong op het zuidoostelijke puntje van het eiland. Je kunt er wandelen over verschillende paden die door bossen en langs kliffen slingeren. Er zijn verschillende routes uitgezet, variërend in lengte van 1½ tot 8½ kilometer.

Cape Greco in Cyprus

Langs de kust zijn talloze zeegrotten te vinden. Plons in het kristalheldere water om te zwemmen en te snorkelen. Een populaire plek is de Blue Lagoon, met prachtige rotsformaties. Bekijk ook de charmante witgekalkte kerk Agioi Anargyroi, gebouwd aan de rand van een klif. Maar besef vooral dat je hier op het meest oostelijke puntje van Europa bent! Helemaal op het uiterste puntje van de landtong staat een vuurtoren, met een 360 graden uitzicht over de Middellandse Zee.

Ervaar zelf het meest oostelijke punt van Europa!
Boek hier een tour naar Cape Greco vanuit Ayia Napa

Kykkos klooster

Het Kykkos klooster in de westen van het Troödosgebergte wordt beschouwd als het mooiste klooster van Cyprus. Verbaas je over de weelderige versierde muren en een verguld zilveren icoon van de Maagd Maria dat door apostel Lucas geschilderd zou zijn. Het klooster is gesticht aan het eind van de 11e eeuw, maar is verschillende keren door brand verwoest en daarna telkens weer herbouwd. Bij het klooster is een museum over de geschiedenis, met oude documenten en manuscripten. Het klooster ligt op een 1318 meter hoge bergtop en bereik je via een kronkelende bergweg. De toegang is gratis, maar een donatie wordt wel verwacht. Website: www.kykkos.org.cy

Kykkos klooster in Cyprus

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Cyprus, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam