Reizen naar Cyprus

Tips over reizen naar Cyprus

Reizen met het vliegtuig naar Cyprus

Cyprus heeft twee grote internationale luchthavens: in Larnaca in het oosten en in de badplaats Paphos in het zuidwesten van het land. Voor de hoofdstad Nicosia kun je het beste naar Larnaca vliegen. De badplaats en havenstad Limassol ligt ongeveer tussen de twee luchthavens in, dus daarvoor kun je zowel naar Larnaca als naar Paphos vliegen. Vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar beide steden in Cyprus.

Vliegen naar Larnaca

Vliegen naar LarnacaVanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Larnaca reizen. Transavia vliegt een paar keer per week van Amsterdam Schiphol naar Larnaca. Chartermaatschappij TUIfly vliegt in de zomermaanden één keer per week van Amsterdam naar Larnaca. De vliegtijd is 4 uur en 10 minuten.

Cyprus Airways vloog ook lange tijd van Amsterdam naar Larnaca, maar de luchtvaartmaatschappij is begin 2015 failliet gegaan door financiële problemen.

Luchthaven van Larnaca

Alle vluchten komen aan op Larnaca International Airport (LCA), de grootste en belangrijkste luchthaven van Cyprus. Het vliegveld ligt 5 kilometer ten zuiden van Larnaca en ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Nicosia.

Larnaca International Airport bestaat uit één nieuwe terminal die in 2009 in gebruik is genomen. Het vliegveld beschikt over banken, geldautomaten, een postkantoor, duty free winkels, een souvenirshop, een café, bars en restaurants. Er is een bagagedepot en een eerstehulppost. Tegen betaling kun je gebruikmaken van de Premium Lounge. Wifi is gratis. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Het is raadzaam in het hoogseizoen van tevoren een huurauto te reserveren, vanwege de grote vraag. Website van de luchthaven: www.hermesairports.com

Vervoer vanaf de luchthaven van Larnaca

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen naar Larnaca en andere steden. De taxirit naar Larnaca en de hotels aan het strand duurt ongeveer 15 minuten. Het tarief overdag ligt tussen de € 8 en € 12, in de avond en de nacht kost een taxirit naar Larnaca tussen de € 12 en € 15.

Shuttlebus

Vanaf de luchthaven rijden verschillende minibussen naar Larnaca en Limassol. Kapnos Airport Shuttle verzorgt shuttlediensten van het vliegveld van Larnaca naar Nicosia en Paphos International Airport. De minibussen beschikken over airconditioning en gratis wifi. Voor de dienstregeling en boekingen kun je kijken op de website: www.kapnosairportshuttle.com

Limassol Airport Express verzorgt shuttlediensten van de luchthaven van Larnaca naar Limassol, een busrit van een uur. De bushalte ligt ongeveer 30 meter verwijderd van de aankomsthal. In Limassol stopt de bus bij de St George Havouzas Bus Stop en tegenover het Grand Resort. Kaartjes kun je kopen bij de buschauffeur. Website: www.limassolairportexpress.eu

Vliegen naar Paphos

Vliegen naar PaphosTransavia vliegt enkele keren per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Paphos. TUIfly vliegt in de zomermaanden twee keer per week van Amsterdam naar Paphos. De vliegtijd is ongeveer 4 uur.

Vanuit Brussel vliegen Jetairfly en Thomas Cook Airlines rechtstreeks naar Paphos. Hierbij is de vliegtijd eveneens 4 uur.

Luchthaven van Paphos

Alle vluchten komen aan op Paphos International Airport (PFO), de tweede luchthaven van Cyprus. Het vliegveld ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Paphos en bestaat uit één terminal, die in 2008 is geopend. Paphos International Airport wordt vooral gebruikt door toeristen die vakantie vieren in de badplaatsen aan de westkust van Cyprus, zoals Paphos, Coral Bay en Limassol.

De luchthaven beschikt over een bank, een geldwisselkantoor, geldautomaten, duty free winkels, een souvenirshop, een kiosk, een café, bars en restaurants. Tegen betaling kun je gebruikmaken van de Premium Lounge, met gratis kranten, drankjes en snacks. Wifi is gratis voor passagiers. In de aankomsthal vind je balies van autoverhuurbedrijven. Websites: www.hermesairports.com

Vervoer vanaf de luchthaven van Paphos

Taxi

Buiten de aankomsthal is een taxistandplaats waar je 24 uur per dag een taxi kunt nemen naar Paphos. Het tarief voor een taxirit naar een van de hotels aan het strand is ongeveer € 25. In de avond en nacht komt er een toeslag bij.

Bus

Busmaatschappij Pafos Transport verzorgt van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond een busdienst van de luchthaven naar Paphos. Buslijn 612 rijdt van het vliegveld naar Harbour Station in Paphos, de haven waar je ook de meeste hotels vindt. Buslijn 613 rijdt naar busstation Karavella in het centrum van Paphos. De busritten duren ongeveer een halfuur. Je vindt het busstation tegenover de terminal. Voor informatie over de dienstregeling: www.pafosbuses.com

Limassol Airport Express verzorgt een shuttledienst van de luchthaven van Paphos naar Limassol, een busrit van drie kwartier. In Limassol stopt de bus bij de St George Havouzas Bus Stop in het midden van de stad. Kaartjes kun je kopen bij de buschauffeur. De minibus rijdt maar een paar keer per dag. Voor de dienstregeling kun je kijken op de website: www.limassolairportexpress.eu

Vliegen naar Noord-Cyprus

Noord-Cyprus, het Turkse deel van het eiland, heeft ook een luchthaven. Ercan International Airport (ECN) ligt ongeveer 13 kilometer ten oosten van Nicosia. Corendon Airlines vliegt twee keer per week van Amsterdam Schiphol naar Noord-Cyprus. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4 uur en 45 minuten.

Het vliegtuig zal een tussenlanding maken op een Turkse luchthaven in verband met internationale luchtvaartregels, omdat Noord-Cyprus niet officieel als land wordt erkend. Je hoeft niet over te stappen, hetzelfde toestel vliegt door naar Ercan International Airport.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Cyprus, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Hermes Airports; Flickr.com/Karen Bryan.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam