Booking Denemarken

Wat te doen in Skagen, Denemarken: 10 tips!

Skagen wat te doenSkagen is de noordelijkste stad van Denemarken, pronkend aan het uiteinde van een schiereiland waar de Noordzee en Oostzee samenkomen. Skagen is een trendy badplaats die al jaren een enorme aantrekkingskracht uitoefent op de Denen. Elke zomer stroomt het dorp vol met vakantiegangers, aangetrokken door de mooie ruige natuur met de witte zandstranden, glooiende duinen en klotsende zeeën.

Het stadje zelf straalt een gemoedelijke charme uit, met de gele huisjes met rode daken en witte hekken. In het oude centrum bieden die huizen nu onderdak aan winkels, kunstgalerieën, gezellige cafés en enkele van de beste visrestaurants van het land. Een eeuw geleden trokken vooral kunstenaars naar Skagen, die er zelfs een eigen kolonie vormden. Badend in stralend natuurlijk licht vormden het vissersdorp, de zee en de duinen volop inspiratie voor een eindeloze reeks tekeningen en schilderijen. Nog altijd weet Skagen te inspireren. Sinds 1989 bestaat er een Deens horlogemerk met dezelfde naam, die al aardig concurreert met de badplaats als het om ‘Skagen’ gaat.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Skagen?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Skagen

Door de unieke ligging en geschiedenis is er van alles te zien en te doen in deze schilderachtige kustplaats. Maak wandelingen en fietstochten door de spectaculaire natuur, beklim de grootste duin van Denemarken en bezoek een kerk die door het duinzand werd verzwolgen. Bekijk de meesterwerken van de Skagen-schilders in een van de musea, om je daarna culinair te laten verwennen door een meesterkok. Skagen zal je behagen, ook met de drukke zomerse vibe. Wil je vakantie vieren in het noordelijkste puntje van Denemarken? Hier vind je 10 tips wat te doen in Skagen!

Wandel naar de Grenen

De grootste attractie van Skagen is Grenen – écht het noordelijkste punt van Denemarken. Bij deze landtong ten noorden van het stadje komen twee zeeën samen: het Skagerrak (een deel van de Noordzee) en het Kattegat (een deel van de Oostzee). Je kunt de golven bijna letterlijk tegen elkaar zien klotsen. Zwemmen is verboden vanwege de sterke en gevaarlijke stroming, maar het is al bijzonder genoeg om de voortdurend bewegende zee vanaf land te aanschouwen. Vooral bij zonsondergang is de zanderige zeestraat Instagrammable.

Skagen Grenen

Grenen ligt in een beschermd natuurgebied waar je de meeste soorten vogels van Denemarken kunt spotten. In het voorjaar strijken er veel roofvogels neer. Ook liggen er soms zeehonden te zonnen op het strand. Het noordelijkste puntje van Denemarken is te bereiken vanaf een parkeerplaats met het Grenen Kunstmuseum (www.galleri-grenen.dk) en Restaurant De 2 Have (www.restaurantde2have.dk). Uiteraard is dit ook het meest noordelijk gelegen restaurant van Denemarken.

Skagen Grenen parkeerplaats

Vanaf de parkeerplaats is het circa 3 kilometer lopen naar het noordelijkste puntje, een route die bekendstaat als een van de mooiste wandelpaden van Denemarken. In het hoogseizoen van april tot en met oktober kun je je ook met de Sandormen (www.sandormen.dk) naar Grenen laten brengen. Dit is een tractor met een passagiersvoertuig er achter. Als je wat actiefs wilt doen, kun je ook je wandelschoenen aantrekken. In het natuurgebied rond Grenen is ruim 30 kilometer aan wandelpaden aangelegd.

Beklim de Råbjerg Mile

Iets ten zuiden van Skagen ligt de Råbjerg Mile, de grootste bewegende duin van Denemarken. De 40 meter hoge glooiende duin verschuift elk jaar zo’n 15 meter richting het noordoosten, naar de stad Skagen. Als dit zo doorgaat, is over pakweg één of twee eeuwen de hoofdweg naar Skagen bedolven onder het zand. Ondanks de naam is de duin ongeveer één vierkante kilometer groot. Er zijn pogingen gedaan om de migratie tegen te houden door naaldbomen te planten, maar dat hield de duin niet tegen. Beklim de wandelende zandduin voor een panoramisch uitzicht over de omgeving. Zand in je schoenen is onvermijdelijk!

Rabjerg Mile in Skagen

Slenter door de oude stad van Skagen

Neem de tijd om te slenteren door de oude straatjes van Skagen, een charmant stadje met de gele vissershuizen met rode pannendaken. De geel geverfde huizen hebben in Denemarken zelfs een eigen verfsoort gecreëerd: ‘Skagen-geel’. Pak een terrasje en wandel langs kunstgalerieën, restaurants en souvenirwinkels waar je keramiek, sieraden en schilderijen kunt scoren. De bekendste winkelstraat is Sankt Laurentii Vej. Bedenk wel dat het in de zomermaanden altijd erg druk is met toeristen in het centrum van Skagen.

Skagen centrum

Vlakbij de oude stad is de voormalige vissershaven, nu het domein van jachten, zeilschepen en pleziervaartuigen. Bewonder de beroemde oude Fiskepakhuse, een rij rode houten vispakhuizen die tussen 1905 en 1907 zijn gebouwd door architect Thorvald Bindesbøll. Hij gold als een van de meest vooraanstaande architecten van Denemarken. Ben je een liefhebber van vis en schaaldieren? Rondom de haven zijn genoeg visrestaurants te vinden.

Skagen haven

Bezoek het Skagens Museum

Skagen kreeg eind 19e eeuw grote bekendheid als kunstenaarskolonie. Talloze Deense kunstenaars vestigden zich in het dorp, aangetrokken door de zee, de duinen, het ruige vissersleven en het speciale natuurlijke licht. Skagensmalerne werd de naam van de kolonie tussen 1870 en 1930, met bekende schilders als Peder Severin Krøyer, Laurits Tuxen en Anna & Michael Ancher. In 1908 besloten zij tot de oprichting van Skagens Museum om hun werken voor het nageslacht te bewaren. Het museum werd aanvankelijk ondergebracht in de eetzaal van het Brøndums Hotel, dat nog altijd bestaat.

Skagen Kunstmuseum

Later verhuisde de verzameling naar een groter pand aan de overkant. Het museum bevat een collectie van 1900 schilderijen, tekeningen en sculpturen, vooral van kunstenaars die in Skagen verbleven. Op de kunstwerken kun je zien hoe het leven in het dorp er een eeuw geleden uitzag. Het museum heeft een aangenaam café met serene tuin in Brøndums Havehus, een van de oudste huizen van Skagen. Een bezoek aan het Skagens Museum is leuk als je wat wilt doen op een regenachtige dag, maar is eigenlijk altijd de moeite waard. Adres: Brøndumsvej 4, 9990 Skagen, Denemarken. Website: www.skagenskunstmuseer.dk

Kerk onder het zand

De vernietigende kracht van de natuur zie je bij Den Tilsandede Kirke, een kerk die gedeeltelijk onder het zand is bedolven. De kerk werd gebouwd in de tweede helft van de 14e eeuw en was destijds de grootste kerk van Noord-Jutland. Een paar eeuwen later moesten kerkgangers een schep meenemen om een dienst te kunnen bijwonen. Door continu zandverstuivingen verdween de kerk geleidelijk aan onder het zand.

Skagen witte kerk

In 1795 gaf de Deense koning de strijd tegen het zand op en sloot hij de kerk. Het grootste deel werd afgebroken, maar de witte kerktoren bleef staan. Van opwaaiend zand is nu amper sprake meer, waardoor je de toren kunt bezoeken. Niettemin is het een van de beroemdste monumenten van Skagen. In de zomer is er elke donderdagavond een buitendienst bij de kerk. Ook is er elk jaar in juli een balletvoorstelling voor de kerk. Adres: Gamle Landevej 63, 9990 Skagen, Denemarken. Website: www.naturstyrelsen.dk

De Grijze Vuurtoren

Na het beklimmen van een steile wenteltrap met 210 treden kom je op het uitkijkplatform van Det Grå Fyr – ofwel ‘De Grijze Vuurtoren‘. Het is een inspannende klim, maar dan staat je wel een fantastisch uitzicht te wachten op de zee en de omgeving van Skagen. Ook heb je beter zicht op de duizenden trekvogels die over het noordelijkste puntje van Skagen scheren.

Skagen vuurtoren

Det Grå Fyr is met zijn 46 meter de één na hoogste vuurtoren van Denemarken – alleen de Dueodde-vuurtoren op het eiland Bornholm is 1 meter hoger. Op 1 november 1858 gingen voor het eerst de lampen aan, waarbij het licht over een afstand van 20 zeemijl (37 kilometer) te zien is. De vuurtoren is elke dag tot 16.00 uur te bezoeken. Adres: Fyrvej 36, 9990 Skagen, Denemarken. Website: detgraafyr.business.site

Anchers Hus

In Anchers Hus woonde het echtpaar Michael en Anna Ancher, een van de bekendste vertegenwoordigers van de kunstenaarskolonie in Skagen. Ze kochten het huis in 1884, kort na de geboorte van hun dochter Helga. Tegenwoordig is hun voormalige woonhuis een museum dat een inkijkje geeft in het leven van het kunstenaarsechtpaar. Je ziet er antieke meubels, persoonlijke bezittingen en souvenirs die de Anchers meenamen van hun buitenlandse reizen.

Anchers Hus in Skagen
De woonkamer, slaapkamers en studio’s zijn nog net zo ingericht als in 1935, toen Anna Ancher overleed. Indrukwekkend is de kunstcollectie die het echtpaar achterliet. Die omvat enkele duizenden schilderijen, schetsen en voorwerpen van bijna honderd verschillende Deense, Zweedse, Noorse, Duitse, Engelse en Nederlandse kunstenaars. In Anchers Hus hangen 250 werken aan de muren. Je kunt een combinatieticket kopen voor zowel Skagens Museum als Anchers Hus. Adres: Markvej 2, 4, 9990 Skagen, Denemarken. Website: www.anchershus.dk

Stranden van Skagen

Als strandliefhebber tref je het tijdens een vakantie in Skagen: hier vind je enkele van de mooiste stranden van Denemarken! Op de lange zandstranden ben je één met de natuur, omringd door wilde duinen en de ruwe branding van de zee. Geen toeristische hotels en boulevards, maar vredige plekken om te wandelen en de stilte op te zoeken. Mocht je willen zwemmen, dan kun je het beste een strand opzoeken aan het Kattegat aan de oostkant. Het water is hier ondiep, dus ook veiliger voor kinderen. Aan de stranden aan het Skagerrak aan de westkant heb je te maken met meer wind en golven.

Skagen strand

Skagen Sønderstrand is een kindvriendelijk strand dat het dichtste bij de stad ligt, op korte loopafstand van de haven. Hier vonden veel schilders van de Skagen-school de inspiratie voor hun beroemde schilderijen. Er zijn toiletten en een strandwacht in de zomer. Dit is ook de plek waar op elk jaar op midzomeravond (23 juni) een enorm vreugdevuur wordt ontstoken. Sankt Hans – zoals de Denen het noemen – is een enorm spektakel met muziek, drank en heerlijke gerechten. Een paar kilometer ten zuiden van Skagen ligt Damstederne/Hulsig Strand. Het is een mooi strand achter de duinen waar de Deense koninklijke familie ooit een vakantiehuis had (Klitgården).

Natuurcentrum Skagen Odde

Aan de rand van het natuurgebied ten noorden van het dorp ligt Natuurcentrum Skagen Odde. Zo’n centrum mag natuurlijk niet ontbreken op een plek waar alles draait om de natuur. Het voornaamste doel van het natuurcentrum is om bezoekers meer te laten zien, horen en begrijpen over zand, water, wind en licht. Daarnaast zijn er wisselende exposities met kunst en design. Je kunt de kunst meestal ook kopen als je die mee naar huis wilt nemen. Het gebouw is opgericht en ontworpen door de beroemde Deense architect Jørn Utzon, die wereldwijde faam verwierf met zijn ontwerp van het Sydney Opera House. De natuur is altijd een eindeloze inspiratiebron geweest voor Utzon. Adres: Bøjlevejen 66, 9990 Skagen, Denemarken. Website: www.skagen-natur.dk

Skagen Natuurcentrum

Teddyberenmuseum

Bezoek het geinige Teddyberenmuseum (Skagen Bamsemuseum) als je wat wil doen in Skagen met kleine kinderen. Dit is het eerste en enige museum in Scandinavië dat volledig aan teddyberen is gewijd. Je ziet ze in alle soorten en maten: oud, nieuw, groot en klein. De teddyberen voeren allerlei capriolen uit, van schilderen en spelen tot zonnebaden op het strand. Uniek is een handgemaakte Duitse Steiff-teddybeer die in 1893 op een speelgoedbeurs in Leipzig werd geïntroduceerd. In Duitsland zat toen nog niemand te wachten op knuffelbeesten, maar tien jaar later werden de beren in Amerika een enorm succes. Adres: Oddevej 2A, 9990 Skagen, Denemarken. Website: www.skagensbamsemuseum.dk

Wat te doen in Skagen: praktische tips

Overnachten in Skagen

In Skagen kun je overnachten in een hotel, appartement of bed & breakfast. Daarnaast zijn er enkele campings en is er een groot aanbod van vakantiehuizen in de duinen rond de stad. Er zijn hotels in het centrum van Skagen, maar ook in de buurt van stranden en de zee. Danhostel Skagen is een van de goedkoopste plekken om te overnachten. Accommodatie in de badplaats is wat duurder dan in de rest van Denemarken, want het is een populaire plek om vakantie vieren. Je kunt het beste tijdig reserveren in het zomerseizoen.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Skagen?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Skagen, tegen de laagste prijzen

Brøndums Hotel is het beroemdste adres om te verblijven in Skagen. Dit is het meest noordelijk gelegen hotel van Denemarken dat al in 1891 is geopend. Eerder in 1859 werd deze boerderij omgebouwd tot herberg. Het hotel kreeg vooral bekendheid als ontmoetingsplek voor de kunstenaars die aan het einde van de 19e eeuw in Skagen neerstreken.

Brondrums Hotel in Skagen

De kunstschilders hielden er feesten en betaalden voor een slaapplek met schilderijen, want veel geld hadden ze niet. Beroemde gasten waren onder meer sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en schrijfster Karen Blixen. Het is nog altijd een prima hotel, met één- en tweepersoonskamers en appartementen verdeeld over vijf gebouwen. In het restaurant staan klassieke gerechten op de kaart die bedacht zijn door mevrouw Brøndum. Er is bijna geen hotel in Denemarken waar de obers aan tafel zoveel moeten snijden, flamberen en fileren. ► Boek een overnachting in Brøndums Hotel vanaf € 87

Eten en drinken in Skagen

Skagen heeft inmiddels een naam opgebouwd als het om goed eten gaat. De stad heeft enkele uitstekende restaurants die uitblinken met traditionele Deense gerechten en New Nordic cuisine. Zoals te verwachten, staan verse vis en zeevruchten op het menu van bijna elk restaurant. De vis is meestal afkomstig van de Skagen Fiskeauktion (www.skagenfiskeauktion.dk), de visafslag van de haven. Elke ochtend wordt hier de vangst van de dag afgeleverd en geveild, waaronder veel haring, garnalen en kreeften. Die verdwijnt direct naar de keukens van de restaurants in Skagen en de rest van Noord-Jutland. Toeristen mogen er bij zijn om 07.00 uur, als ze de veiling niet in de weg lopen.

Skagen garnalen

Voor een special culinair avondje moet je een tafeltje reserveren bij Restaurant Okê (www.ruths-hotel.dk), onderdeel van het stijlvolle Ruth’s Hotel. Het wordt beschouwd als een van de toprestaurants buiten Kopenhagen dat een Michelin-ster waardig zou zijn. De naam van het restaurant verwijst naar een traditionele visserskotter uit 1946 in de haven van Skagen. Maar ‘Okê’ is ook een Portugese benaming van een mythische bosgod die in harmonie leeft met de natuur. Dat is waar het restaurant voor staat, met gerechten van de allerbeste lokale en seizoensgebonden producten uit de natuur. Het eten is in ieder geval helemaal oké.

Zoetekauwen kunnen even langs Bolcheriet (www.bolcheriet.dk), gespecialiseerd in het maken van harde snoepjes en lolly’s. Je kunt het snoep kopen in de winkel, maar ook zien hoe de kleurrijke zoetwaren op een ouderwetse manier met de hand worden gemaakt.

Reizen naar Skagen

Skagen ligt in de regio Noord-Jutland en is de meest noordelijke plaats van Denemarken. Met je eigen auto kun je er binnen één dag zijn als je een beetje doorrijdt. De afstand vanuit Amsterdam is ruim 1000 kilometer (circa 10 uur rijden). De snelste weg is via Bremen en Hamburg in Duitsland.

Wil je vliegen? De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in de Deense stad Aalborg, een uur en 15 minuten rijden ten zuiden van Skagen. KLM vliegt een paar keer per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Aalborg, een vlucht van ongeveer 1½ uur. Op de luchthaven van Aalborg kun je een auto huren.

Een vliegticket naar Aalborg is te koop vanaf € 178
Boek hier een vliegticket met KLM naar Aalborg

Vanuit Aalborg kun je met de trein of de bus naar Skagen reizen. De trein is het snelste met een reistijd van 2 uur. Kijk op de website van de North Jutland Transport Company (www.nordjyllandstrafikselskab.dk) voor de dienstregeling en het kopen van tickets. Het treinstation van Skagen ligt in het centrum, een paar minuten lopen van de haven. De bus van Aalborg naar Skagen doet er 3 uur over, waarbij je moet overstappen in Frederikshavn.

Skagen station

Je kunt vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen helemaal met de trein naar Skagen reizen. De reisduur is 1½ uur, met overstappen in Aarhus en Aalborg.

Voor meer informatie over wat te doen in Skagen kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau van Noord-Jutland: www.enjoynordjylland.com

Voor het laatst bijgewerkt op 17 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Skagen, Denemarken, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Skagens Kunstmuseer; Skagen Odde; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam