Booking Duitsland

Kamperen in Duitsland

Elk jaar gaan vele Nederlanders tijdens hun vakantie kamperen in Duitsland. Het land heeft ook een zeer groot aanbod van campings, geschikt voor tent en caravan. De meeste campings in Duitsland hebben goede voorzieningen en zijn veilig. Campings liggen zowel in de buurt van steden en dorpen als bij de talrijke natuurgebieden en nationale parken in Duitsland.

Voor kamperen in Duitsland kun je kiezen uit meer dan 3600 campings, kampeerterreinen en parken voor campers. Veel campings bieden recreatiemogelijkheden, waaronder zwembaden, bowlingbanen, spa’s, kinderboerderijen en golfbanen.

Er is geen officiële classificatie van campings. Organisaties als de ANWB, ACSI en de Duitse automobielclub ADAC inspecteren elk jaar campings en geven een waardering of beoordeling. Ze geven elk jaar een campinggids uit met beschrijvingen van de duizenden campings die ze hebben bezocht.

De gemiddelde prijs voor een overnachting op een kampeerterrein voor twee volwassenen, één kind, elektriciteit en heet water is € 25 per nacht. In populaire toeristische streken kan de prijs veel hoger zijn. Campings zijn verplicht bij de ingang of de receptie de gedragsregels op een bord te vermelden.

Voor uitgebreide informatie over kamperen in Duitsland kun je terecht bij de Deutscher Camping Club (DCC), een consumentenorganisatie die de belangen van kampeerders en bezitters van caravans en campers behartigt. De vereniging geeft ook een campinggids uit met een waardering van campings. Informatie: www.camping-club.de

Wildkamperen in Duitsland

Kamperen in het wild is officieel niet toegestaan in Duitsland, tenzij je toestemming hebt van de grondeigenaar. Wildkamperen in natuurgebieden wordt soms oogluikend toegestaan als je slechts één nacht blijft en je eigen rommel opruimt. In beboste gebieden met wilde dieren moet je echter extra alert zijn. Daar kunnen jagers actief zijn, die je per ongeluk kunnen neerschieten.

Sommige boeren hebben op hun erf ook een terrein ingericht voor caravans of tenten. Boeren mogen maximaal drie caravans of tenten op hun erf hebben zonder registratie. Zijn er meer plekken, dan moeten ze zich als officiële camping registreren.

Campingorganisaties in Duitsland

De campings in Duitsland zijn verenigd in een overkoepelende organisatie: Bundesverband der Campingwirtschaft in Deutschland (www.bvcd.de). Op de website vind je gegevens over alle campings in Duitsland, inclusief een link naar de website. De organisatie geeft elk jaar een campinggids uit met een beschrijving van alle campings, die je via de website kunt bestellen.

De deelstaten in Duitsland hebben ook eigen campingorganisaties:

Duurzaam kamperen in Duitsland

Ecocamping DuitslandIn Duitsland lopen enkele projecten om het kamperen duurzaam te maken, waarbij campings rekening houden met het milieu, de natuur en het klimaat. Zo zetten ze zich in voor zuinig gebruik van water en het terugdringen van de uitstoot van CO2. Ook geven ze voorlichting aan kampeerders. Deze campings hebben zich verenigd in de organisatie Ecocamping. Op de website kun je vinden welke Duitse campings erbij zijn aangesloten: www.ecocamping.de

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen in Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Buurserstraat38.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam