Reizen met de trein in Duitsland

Duitsland reizen treinDuitsland heeft een wijdvertakt en efficiënt spoorwegnetwerk, waardoor je gemakkelijk met de trein kunt reizen in het land. Met de schone en comfortabele InterCity Express (ICE) hogesnelheidstreinen kun je snel tussen de grote steden reizen. Daarnaast rijden er verschillende soorten regionale treinen, waarmee je in elke uithoek van Duitsland kunt komen. Het land telt meer dan 5500 treinstations. Het reizen met de trein is overigens niet altijd even goedkoop. Voor reizen met de bus in Duitsland ben je het minste geld kwijt.

De nationale spoorwegmaatschappij is de Deutsche Bahn, die in Duitsland ook wel ‘Die Bahn’ wordt genoemd. Voor het raadplegen van de dienstregeling en boekingen kun je terecht op de website van Deutsche Bahn, die ook in het Nederlands is: www.bahn.de

Naast de Deutsche Bahn zijn er enkele kleinere private spoorwegmaatschappijen in Duitsland, die een specifieke regio bedienen.

Reis comfortabel met de trein van Nederland naar Duitsland
Boek hier een treinticket naar Duitsland bij NS International

InterCity Express

De InterCity Express (ICE) is het populairst om in Duitsland met de trein te reizen. Deze hogesnelheidstrein kan een maximumsnelheid bereiken van 320 kilometer per uur. De ICE-treinen verbinden grote steden als Berlijn, Keulen, München, Hamburg en Frankfurt en rijden minstens één keer per uur. ICE rijdt ook naar grote steden in de buurlanden Nederland (Arnhem, Utrecht en Amsterdam), Oostenrijk, Zwitserland, België, Frankrijk en Denemarken.

Duitsland reizen met de trein ICE

Het nieuwste paradepaardje is de ICE Sprinter, waarmee je nonstop tussen steden kunt reizen. Trajecten zijn bijvoorbeeld Berlijn naar Frankfurt, Hamburg naar Keulen en Hamburg naar Frankfurt.

Alle ICE-treinen hebben een eerste klasse en een tweede klasse. Aan boord is een bistro en restaurant waar je terechtkunt voor ontbijt, lunch, snacks en Duitse en Europese specialiteiten. In de eerste klasse krijg je een maaltijd en een drankje bij je stoel geserveerd. Aan boord van de meeste ICE-treinen is wifi beschikbaar. Reserveren voor deze treinreizen is aan te raden.

Regionale treinen in Duitsland

Deutsche Bahn heeft verschillende soorten regionale treinen in Duitsland:

Intercity en Eurocity

De Intercity en Eurocity zijn sneltreinen die tussen de grote steden rijden. De reis duurt langer dan bij de ICE-treinen omdat ze bij meer stations stoppen. Ze vertrekken één keer per uur of één keer per twee uur. De Intercity treinen rijden alleen in Duitsland, terwijl de Eurocity treinen ook naar steden in buurlanden rijdt. Bijna alle Intercity-treinen hebben een restaurant of café aan boord.

Regional Express (RE) en Regionalbahn (RB)

De Regional Express en de RegionalBahn verbinden kleinere plaatsen en dorpen in de regio met de grote steden, waar je kunt overstappen op ICE-treinen. Deze treinen stoppen op tussengelegen stations. De Regionalbahn is wat langzamer dan de Regional Express. Voor het reizen met deze regionale treinen hoef je niet te reserveren.

Duitsland regionale trein

S-Bahn

De treinen van de S-Bahn rijden in grote steden, zoals Berlijn en München. Ze rijden met een grote frequentie vanuit het centrum naar de buitenwijken van de stad. Op sommige stations kun je overstappen op reguliere treinen. Reserveren is niet nodig voor de S-Bahn.

Kopen van een treinkaartje in Duitsland

Treinkaartjes kun je gemakkelijk kopen via de website van de Deutsche Bahn. Je kunt het online betalen en thuis uitprinten. Dat kan tot 10 minuten voor vertrek. Daarnaast kun je op de treinstations in Duitsland kaartjes kopen bij automaten (met creditcard) en bij loketten. Wil je op één dag ver met de trein reizen, dan kan het voordeliger zijn een dagkaart te kopen. Deze staat in het Duits bekend als Quer-Durchs-Land-Ticket.

Ben je van plan veel en intensief met de trein te reizen in Duitsland, dan kun je een German Rail Pass aanschaffen. Met deze pas kun je binnen een maand 3, 4, 5, 7 of 10 dagen onbeperkt van de trein gebruikmaken. Je hoeft de dagen niet achter elkaar op te maken, maar kunt ze spreiden binnen die maand. De kaart is geldig voor alle treinen van de Deutsche Bahn, een beperkt aantal regionale treinen en enkele treinen naar steden buiten Duitsland, zoals Brussel en Luik. Je krijgt ook korting op toeristische attracties en bezienswaardigheden. Meer informatie vind je op www.germanrailpasses.com

Bijzondere treinreizen in Duitsland

Naast de nationale spoorwegen kent Duitsland ook enkele bijzondere treinreizen, waarbij je de reis vooral maakt om van de prachtige omgeving te genieten.

Badische Schwarzwaldbahn

De Badische Schwarzwaldbahn is een 150 kilometer lange spoorlijn dwars door het Zwarte Woud in het uiterste zuidwesten van Duitsland. Het landschap is spectaculair, met ongerepte, grazige velden, dichte dennenbossen en steile rotswanden. De trein rijdt van Offenburg naar de oever van het Bodenmeer in Konstanz, waarbij een klim wordt gemaakt van 650 meter.

Onderweg komt de trein vele tunnels tegen. Onderweg kun je uitstappen in Donaueschingen en zien waar de beroemde rivier de Donau ontspringt. De Badische Schwarzwaldbahn is eigenlijk een reguliere treinroute van de Deutsche Bahn, hoewel er vooral toeristen gebruik van maken. Je hoeft niet te reserveren, maar kunt gewoon op het station een kaartje kopen.

Linke Rheinstrecke

De Linke Rheinstrecke is een spoorlijn langs westelijke kant van de rivier de Rijn, tussen Mainz en Koblenz. Na vertrek uit het charmante Mainz en het passeren van enkele fabrieken zie je vanuit de trein glooiende heuvels met kastelen en valleien met wijngaarden. De spoorlijn kronkelt langs het kalme water van de rivier, totdat je in Koblenz ziet hoe de Rijn en de Moezel elkaar ontmoeten. Slechts een paar tunnels onderbreken het uitzicht. Je kunt overigens ook langs de oostelijke kant van de Rijn een treinreis maken met de Rechte Rheinstrecke, van Keulen naar Wiesbaden.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 april 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie