Overnachten in Estland

Voor een vakantie in Estland heb je volop mogelijkheden om te overnachten. In het noordelijkste land van de Baltische Staten kun je terecht in hotels, pensions, appartementen en vakantiehuizen. Budgetreizigers kunnen overnachten in hostels en natuurliefhebbers hebben de keuze uit verschillende soorten landelijke accommodatie, van boerderijen tot boomhutten. In en rond nationale parken kun je kamperen.

Bijzonder is het om te overnachten in landelijk gelegen herenhuizen, die zijn overgebleven uit de tijd van de Zweedse en Duitse overheersing van Estland. De elite liet deze landgoederen ooit aanleggen als chique buitenplaats. Een groot deel van die landhuizen en kastelen is vervallen of geruïneerd door oorlogsgeweld, maar steeds vaker worden herenhuizen opgeknapt en omgebouwd tot luxe hotel. Je kunt er slapen als een aristocraat en uitstekend dineren met goede wijnen.

Zoek je een leuk en voordelig hotel voor je vakantie in Estland?
Reserveer hier een hotel in Estland, tegen de laagste prijzen

Ook zijn er nog enkele hotels overgebleven uit de Sovjet-tijd, al zijn de meeste staatshotels opgeknapt en gemoderniseerd door Estse zakenlieden. Aan de kust zijn nog wat kuuroorden te vinden waar rijkere Sovjets zich lieten oppeppen. Verreweg de meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Tallinn, dat een populaire bestemming is voor een stedentrip. Daarnaast zijn er redelijk wat middenklasse hotels in badplaatsen als Pärnu en Haapsalu en een studentenstad als Tartu.

De zomer geldt als het hoogseizoen in Estland, dus voor een slaapplek in juli en augustus kun je het beste tijdig reserveren. Boek minstens een maand van tevoren als je van mei tot en met september naar Estland reist. Buiten de zomermaanden is overnachten aanzienlijk goedkoper in Estland. De kosten van accommodatie zijn lager dan in West-Europa, maar zullen nog steeds aanzienlijk deel van je reisbudget opslokken.

Hotels in Estland

In alle steden en dorpen van Estland zijn wel hotels te vinden, met de grootste concentratie in de hoofdstad Tallinn. Van de drie Baltische Staten zijn hotels in Estland het duurst. Voor een tweepersoonskamer in een middenklasse hotel betaal je ongeveer € 80. In eenvoudige pensions en guesthouses bedraagt het tarief € 30 tot € 40 per persoon, inclusief ontbijt. De goedkoopste opties bevinden zich niet altijd op een handige locatie, ver buiten het centrum van de stad.

Een geweldige optie zijn de gerenoveerde landhuizen en herenhuizen die op het platteland en bij natuurgebieden te vinden zijn. Deze hotels zijn meestal wel wat duurder. Romantische accommodatie vind je bijvoorbeeld in het Wagenküll Hotel (www.wagenkull.ee), bestaande uit een art nouveau-kasteel, een parkpaviljoen, een gouverneurshuis en een kasteelspa. Voor accommodatie en boerderijen op het platteland kun je kijken op de website van Maaturism (www.maaturism.ee), een organisatie in Estland die zich inzet voor plattelandstoerisme.

Vakantiehuizen in Estland

Estland heeft een redelijk groot aanbod aan vakantiehuizen. Veel Esten hebben een buitenhuis, voor als ze even weg willen uit de stad. Maar ook Finnen, Russen, Letten en Litouwers vieren in de zomer vakantie in Estland.

De meeste vakantiehuizen vind je aan de kust, op de eilanden in de Baltische Zee en in de buurt van natuurgebieden. Vooral op de eilanden Saarema en Hiiumaa zijn veel vakantiewoningen te huur. Vakantiehuizen variëren van eenvoudige en gezellige blokhutten tot luxueuze villa’s met sauna en zwembad. Je kunt al in een vakantiehuis overnachten vanaf zo’n € 35. Een aanbod van vakantiehuizen in Estland vind je onder meer op Natuurhuisje.nl en Booking.com. Ook kun je kijken op de website van Estrent (www.estrent.ee), een boekingsplatform uit Estland met een groot aanbod aan vakantiehuizen, villa’s en bungalows.

Appartementen zijn vooral te huur in de hoofdstad Tallinn, meestal voor 2 tot 4 personen. Als je langere tijd in Tallinn verblijft of met een gezin of groep vrienden reist, kan een overnachting in een appartement goedkoper zijn dan in een hotel. Aanbod van appartementen in Tallinn vind je onder meer bij Airbnb en Booking.com.

Hostels in Estland

Je kunt goedkoop overnachten in Estland door een bed te boeken in een hostel. De meeste hostels vind je in de hoofdstad Tallinn, waar je de keuze hebt uit zo’n 20 adresjes. Het zijn levendige plekken waar je andere backpackers kunt ontmoeten en mee kunt doen aan excursies.

Ook buiten de hoofdstad vind je enkele hostels, hoewel het soms studentenkamers zijn die in de zomer aan toeristen worden verhuurd. Voor een bed in een slaapzaal ben je gemiddeld tussen de € 10 tot € 20 kwijt. Een deel van de hostels is aangesloten bij de Estonian Youth Hostel Association (www.hostels.ee), maar je hoeft geen lid zijn om hier te overnachten. Ook zijn sommige hostels – vooral op het platteland – eigenlijk bedoeld als zomerkamp voor schoolkinderen.

Kamperen in Estland

Voor een vakantie in de natuur biedt Estland verschillende mogelijkheden om te kamperen. Er zijn ongeveer 60 officiële campings in het land, vooral aan de kust en op de eilanden. De campings zijn vaak goedkoop (vanaf € 15) en bieden eenvoudige faciliteiten, zoals sanitairgebouwen met douches en een restaurant. Op sommige kampeerterrein kun je kleine houten bungalows huren. Campings zijn gewoonlijk geopend van mei tot en met september. Voor een overzicht van campings kun je op deze website kijken: www.camping.info

Als je een eigen tent meeneemt, kun je gratis overnachten op aangewezen kampeerplekken in nationale parken en reservaten en langs populaire wandelroutes. Ook zijn er houten hutten waar je gratis kunt overnachten. Wildkamperen zou je kunnen proberen op stranden, bij meren en in bossen, de meeste Esten doen hier niet zo moeilijk over.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juli 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Estland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Visit Estonia/Mariann Liimal.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam