De 10 beste bezienswaardigheden in Estland

Estland is een onderschat juweeltje in het noorden van Europa, met een schat aan bezienswaardigheden. De noordelijkste Baltische staat, vredig ingeklemd tussen Letland en Rusland, heeft prachtige middeleeuwse steden, schilderachtige kustlijnen en een fascinerende geschiedenis. Tijdens een vakantie kun je een bezoek brengen aan oude kastelen, mooie natuurgebieden en levendige culturele festivals.

Geen andere Baltische staat heeft zoveel eilanden als Estland, honderden pareltjes met ongerepte stranden en uitstekende mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Je kunt relaxen in een van de badplaatsen aan de kust en vergane Russische aristocratie opsnuiven in een van de overgebleven kuuroorden. Ga je op vakantie naar deze noordelijke Europese natie? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Estland!

Tallinn

Tijdens een rondreis in Estland is de hoofdstad Tallinn absoluut een van de hoogtepunten. De stad ziet eruit als een middeleeuws openluchtmuseum, met dank aan de goed bewaard gebleven stadsmuren en de bijzondere sfeer in de oude binnenstad. Tallinn zwelgt in kasseien, kastelen en kerktorens en is doorspekt met een opvallende mix van middeleeuwse en barokke architectuur.

Het hart van de stad is Toompea, een machtige heuvel die oprijst in het midden van de stad met geplaveide straatjes en 15e eeuwse gebouwen. Statige koopmanshuizen omringen het Raekoja plats (Stadhuisplein), met het oudste stadhuis van de Baltische Staten. Voor het ontdekken van alle monumenten, kerken, parken, musea en attracties kun je dagen uittrekken. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Tallinn

Saaremaa

Van alle Baltische Staten heeft Estland de meeste eilanden. Het grootste eiland is Saaremaa, dat ongeveer vijf keer zo groot is als Texel. Het is eiland met een prachtige natuur en een lange geschiedenis, want 5000 jaar voor Christus woonden er al mensen op Saaremaa. In de loop der eeuwen werd het eiland geregeerd door Denen, Zweden, Duitsers en Russen. Het is nu een populaire vakantiebestemming met schilderachtige vissersdorpjes, bijna verlaten stranden, uitgestrekte sparrenbossen en pittoreske windmolens.

Saaremaa heeft een aantal boeiende bezienswaardigheden, zoals de Kaali-meteorietkraters die ontstonden door de inslag van een meteoriet 4000 jaar geleden. Dit zijn de best toegankelijke kraters van Europa. In de hoofdstad Kuressaare kun je een volledig intact middeleeuws kasteel uit de 14e eeuw verkennen. Hier vind je ook het oudste en grootste museum van Estland. Helemaal in het westen ligt het onbewoonde eilandje Nootamaa, met een grote kolonie zeehonden die hier liggen te zonnebaden. ► Lees hier alle tips voor een vakantie op het eiland Saaremaa

Pärnu

Pärnu staat bekend als de ‘zomerhoofdstad’ van Estland, een populaire badplaats aan de Golf van Riga waar de Pärnu-rivier de zee in stroomt. Dit is de plek waar veel Esten hun luie zomervakantie doorbrengen, met grote zandstranden, luxe hotels, goede restaurants en prachtige duinen. Langs de kust loopt een levendige strandpromenade met kabbelende fonteinen en terrasjes. De promenade is ideaal voor wandelen, joggen, fietsen en rolschaatsen, vooral bij zonsondergang.

Voor ontspanning kun je terecht in historische badhuizen en spa’s, terwijl kinderen hun vertier kunnen beleven in Tervise Paradiis (www.terviseparadiis.ee). Dit is het grootste waterpark van Estland, met verschillende zwembaden, glijbanen en waterattracties. In het centrum van Pärnu zie je de overblijfselen van een art deco-boom uit de jaren ’20 die een vleugje klasse toevoegen aan de kustplaats. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden en een vakantie in Pärnu

Lahemaa Nationaal Park

Op slechts een uurtje rijden ten oosten van Tallinn ligt het Lahemaa Nationaal Park, dat een favoriete plek is om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Dit is het grootste en oudste nationale park van Estland, opgericht in 1971, Destijds was het ook het eerste beschermde natuurgebied van de toenmalige Sovjet-Unie.

Hier vind je een gevarieerd landschap van steenachtige en zanderige zeekusten, moerassen, dennenbossen, kliffen, rivieren en grillige rotsen die zijn overgebleven uit de laatste ijstijd. Een trekpleister in het park is Viru Bog, een 6 kilometer lang houten wandelpad door het moeras, met een uitkijktoren in het midden. Ten zuiden van het park ligt een groot bebost gebied waar talloze wilde dieren leven, waaronder elanden, bruine beren, wilde zwijnen, lynxen en vossen.

Tartu

Tartu is de tweede stad van Estland en de thuisbasis van een prestigieuze universiteit uit de 17e eeuw. De vele studenten, intellectuelen en creatievelingen zorgen voor een levendige sfeer, met biercafés, ondergrondse clubs, theatervoorstellingen, festivals en concerten. Bij aankomst in Tartu wordt je op het stadshuisplein verwelkomd door een standbeeld van kussende studenten.

Tot de bezienswaardigheden behoort het Nationaal Museum van Estland (www.erm.ee), dat je onderdompelt in de geschiedenis van het land. Het museum is in 2016 helemaal vernieuwd en gemoderniseerd. In het Toomemägi-park op een heuvel ten noorden van het centrum vind je de ruïnes van de kathedraal van Tartu, met twee gerestaureerde torens en uitkijkplatforms met uitzicht op de hele stad. Een van de coolste attracties in Tartu is de ‘soepwijk’. In deze wijk is elke straat vernoemd naar soepingrediënten, zoals aardappelen, bonen en erwten. Website: www.visittartu.com

Kasteel van Narva

De meest oostelijke bezienswaardigheid van Estland is het Kasteel van Narva, op een steenworp afstand van de Russische grens. Het staat ook wel bekend als de Hermansburcht en is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Estland. Het kasteel werd in de 13 eeuw gebouwd aan de oever van de Narva-rivier voor een gezant van de Deense koning.

Tegenwoordig is er een museum over de geschiedenis van het fort. Het hoogste punt is de 51 meter hoge kasteeltoren, waar je naar Rusland aan de overkant van de rivier kunt turen. Website: www.narvamuuseum.ee

Hiiumaa

Liefhebbers van rust, stilte en natuur zullen zich zeker thuis voelen op Hiiumaa, het één na grootste eiland van Estland ten noorden van Saaremaa. De winderige baaien en ongerepte bossen trekken wandelaars, surfers en zeilers aan, al heeft Hiiumaa ook enkele bijzondere bezienswaardigheden.

Zo vind je er de vuurtoren van Kõpu, een van de oudste vuurtorens ter wereld die dateert uit de 16e eeuw. Breng ook een bezoek aan de Kassari-brouwerij, waar de inwoners van Hiiumaa al generaties lang hun eigen lokale bier brouwen. Website: www.hiiumaale.ee

Soomaa Nationaal Park

Voor een stukje oer-natuur moet je een bezoek brengen aan Soomaa Nationaal Park, het tweede grootste natuurreservaat van Estland. Dit is een groot gebied met veenmoerassen dat 10.000 jaar geleden ontstaan is door het smelten van een gletsjer. De beste manier om het park te verkennen is per kano of kajak, die je ter plekke kunt huren. Tijdens het peddelen kun je mogelijk herten, elanden, zwijnen, bevers en steenarenden spotten. Er is een bezoekerscentrum en er kronkelen enkele wandelpaden door het park. ► Lees hier meer over het bezoeken van Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park

Viljandi

Viljandi is een charmant middeleeuws stadje in het zuiden van Estland en de bakermat van de Estse cultuur en muziek. Elk jaar in juli kun je hier terecht voor het Viljandi Folk Music Festival (www.viljandifolk.ee), wanneer vier dagen lang met meer dan honderd concerten de volksmuziek in ere wordt gehouden.

Het hele jaar door slenteren hier muzikanten door de straten. Je kunt er historische architectuur bewonderen, waaronder de 16e eeuwse ruïnes van het Vijandi Kasteel. Dit was ooit een van de grootste kastelen in de Baltische Staten. Ook grappig: verspreid in het stadje kom je acht grote rode betonnen aardbeien tegen. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Viljandi

Haapsalu

Haapsalu is een vriendelijke en kleine badplaats aan de westkust van Estland, lang geliefd bij Russische tsaren en aristocraten. Sinds de opening van de eerste modderbaden in 1825 zette Haapsalu zich als toonaangevend kuuroord op de kaart. De Russische elite voelde zich aangetrokken voelde tot de genezende en geneeskrachtige werking van een modderbad en zelfs de beroemde componist Tsjajkovski liet zich hier onderdompelen.

Nog steeds blijft het stadje toeristen aantrekken, met zijn smalle straatjes, romantische houten woonhuizen en geweldige strand. Aan de boulevard vind je de Kuursaal, een reliek van de diepgewortelde spa-cultuur, dat bekendstaat als een van de mooiste houten gebouwen van Estland. Een andere bezienswaardigheid is het Kasteel van Haapsalu (linnus.salm.ee) uit de 13e eeuw, dat nu als museum te bezoeken is. Een leuk souvenir uit het stadje is een handgeweven wollen ‘Haapsalu-sjaal’, met elegante en fijne patronen.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Estland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kujasch.gmail.com; Pixabay; Wereldreizigersclub; Wikipedia; Flickr.com/Sergei Gussev.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam