Booking Frankrijk

Reizen met de auto in Frankrijk

Reizen met de auto in FrankrijkHet is geen straf om in Frankrijk met de auto te reizen. Het land heeft een prachtig netwerk van goed onderhouden wegen die een prachtig uitzicht bieden op het Franse platteland, de kust en de bergen. Frankrijk heeft een uitstekend wegennet en ondanks het uitgebreide spoorwegnetwerk is de auto toch het ideale middel om in elke uithoek te komen.

De autosnelwegen in Frankrijk heten autoroutes en beginnen met de letter A. Dit zijn meestal tolwegen. Een van de populairste autosnelwegen is de Route du Soleil (A6) van Parijs naar Lyon. Als je snel wilt opschieten is het de moeite waard de tolwegen te nemen, in plaats van de gratis en vaak overvolle routes nationales (zoals bijvoorbeeld de RN116 of de N116), aangegeven op kaarten verkeersborden.

De kleinere wegen, de routes départementales (die beginnen met de letter D) zijn heel rustig en leiden je met de auto door schilderachtige landschappen. Deze wegen zijn vooral geschikt als je geen haast hebt en houdt van slow driving. Ideaal als je op zoek bent naar een verblijf in een rustieke omgeving, zoals in een vakantiehuis of villa.

Bekijk hier de beste aanbieders van een vakantie in Frankrijk:
► Het grootste aanbod vakantiehuizen vind je bij Booking.com, Belvilla en Interhome
► Een camping in Frankrijk boek je bij Vacanceselect, Suncamp of Roan Campingvakanties
► Boek een vakantie op een vakantiepark van Roompot of France Comfort

Zwarte zaterdag in Frankrijk

Er zijn echter ook plekken en momenten die je beter kunt mijden als je met de auto in Frankrijk gaat rijden. In de grote steden en in de grote badplaatsen in het hoogseizoen kun je je auto beter langs de weg laten staan. Ook het begin en einde van de Franse zomervakantie kun je de autowegen het beste links laten liggen. In juli komt een massale verkeersstroom op gang van Fransen (en Nederlanders en Belgen) die voor hun vakantie naar het zuiden van Europa reizen. In augustus als de vakantie is afgelopen trekt iedereen weer massaal naar het noorden.

Een berucht en jaarlijks terugkerend fenomeen is de Zwarte Zaterdag, een zaterdag in juli en augustus wanneer het extreem druk is op de Franse wegen en er honderden kilometers file staat. Op de volgende snelwegen staat het altijd stampvol op Zwarte Zaterdag:

 • A1 tussen Lille en Parijs
 • A6 tussen Parijs en Lyon
 • A7 tussen Lyon en Marseille
 • A8 tussen Marseille en Nice
 • A9 tussen Avignon en Perpignan
 • A10 tussen Parijs en Bordeaux
 • A63 tussen Bordeaux en de Spaanse grens
 • alle snelwegen door de Alpen
 • de rondweg rond Parijs (Boulevard Périphérique)

Vooral in weekenden dichtbij 14 juli en 15 augustus is er sprake van notoire verstoppingen, maar ook andere weekenden in de zomer is er een zeer grote kans dat je in een vakantiefile terechtkomt. Het gaat dan niet alleen om de zaterdag, maar ook om de vrijdag en de zondag. Helaas valt de Franse zomervakantie vaak samen met die in Nederland, waardoor op Zwarte Zaterdag altijd veel Nederlanders samen met Fransen in de file staan.

Probeer in de zomervakantie niet op vrijdag, zaterdag en zondag in Frankrijk te gaan rijden, maar op een doordeweekse dag. Een handicap hierbij is dat je vakantiehuisjes vaak alleen kunt boeken van zaterdag tot zaterdag. Voor het vermijden van verkeersstress kun je dan bijvoorbeeld vrijdag vertrekken uit Nederland en onderweg ergens overnachten. Hou de verkeersinformatie van bijvoorbeeld de ANWB goed in de gaten om te weten op welke dagen je de meeste drukte kunt verwachten.

Tolwegen in Frankrijk

Tolwegen FrankrijkDe meeste snelwegen in Frankrijk die beginnen met de letter A (autoroutes) zijn tolwegen. Een tolweg wordt aangekondigd met het woord ‘Péage’ op een blauw bord. Voor het afleggen van grote afstanden is het rijden op een tolweg onvermijdelijk. Veel tolwegen in Frankrijk zijn niet in handen van de overheid, maar in handen van private bedrijven.

De tol maakt het autorijden op de snelwegen in Frankrijk niet goedkoop. De prijzen variëren, maar om een voorbeeld te geven: voor een autorit van Parijs naar Bordeaux met een gewone personenauto ben je in 2016 bijna € 55 kwijt. Voor een caravan betaal je nog meer: ruim € 85. Het toltarief voor een motor ligt wat lager: bijna € 34. Daar bovenop komt nog de tol voor specifieke tunnels of bruggen. De exploitanten hebben een gezamenlijke website waar je alle informatie kunt vinden over de tarieven: www.autoroutes.fr

Bij het betreden van een tolweg moet je door een tolpoortje rijden en uit een automaat een kaartje trekken. Je betaalt pas zodra je de snelweg weer verlaat of als de tolweg eindigt. In enkele gevallen betaal je tussendoor bij een tolpoortje, in stedelijke gebieden of bij een tolbrug. Je kunt je tol betalen met contant geld, een creditcard of via Télépéage. De hoogte van de tol is afhankelijk van de tariefklasse. Personenauto’s vallen in tariefklasse 1. Auto’s met caravans en campers die niet hoger zijn dan 3 meter en niet zwaarder zijn dan 3500 kg, vallen in tariefklasse 2.

Het betalen met een creditcard is het makkelijkst en het snelst. Kijk daarvoor bij de tolpoortjes naar een blauw bord met het logo van een creditcard. Je hoeft geen pincode in te toetsen, alleen je kaart in de sleuf te stoppen. Je kunt de tol betalen met een VISA-card of Mastercard. Bij het betalen met contant geld gebeurt dat vaak via een automaat, waarbij je munten en soms ook bankbiljetten kunt deponeren. Zorg dus dat je voldoende contant geld in de auto hebt liggen als je in Frankrijk gaat rijden, aangezien je niet overal met een creditcard kunt betalen. Ook is het handig geld te hebben als de creditcard onverhoopt niet werkt.

Télépéage is een systeem waarbij je elektronisch tol betaalt op de snelwegen. Je moet hiervoor een tolbadge (Liber-t) aanschaffen en die achter de voorruit van je auto plakken. Bij het passeren van een tolpoortje wordt de badge ‘gelezen’. Je hoort dan een pieptoon. Achteraf wordt de tol afgeschreven van je bankrekening. Daarnaast betaal je voor de aanschaf van de tolbadge en maandelijkse abonnementskosten. Bij de tolpoortjes kies je voor de rijstrook met borden waarop een oranje ‘t’ is aangegeven.

De Télépéage is natuurlijk erg gemakkelijk, je hoeft niet te stoppen bij de tolpoortjes en je bespaart daarmee brandstof. Vanwege de extra kosten is het echter alleen zinvol als je veel naar Frankrijk rijdt. Meer informatie vind je op www.telepeagelibert.com Je kunt de tolbadge ook bij de ANWB bestellen.

Tanken in Frankrijk

Tanken FrankrijkOveral langs de Franse snelwegen vind je tankstations. De meeste verkopen loodvrije benzine (sans plomb) en diesel (gazole or gasoil). Bij sommige tankstations is ook LPG verkrijgbaar en een groeiend aantal verkoopt E10, een nieuwe vervanger van normale loodvrije benzine met 10 procent ethanol dat in de meeste auto’s kan (check bij je fabrikant of op www.e10check.nl).

Brandstof is in Frankrijk in het algemeen goedkoper dan in Nederland. De goedkoopste benzine vind je bij tankstations die verbonden zijn aan een grote supermarkt, zoals Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerq en Super U. Volg daarvoor de borden centre commercial of hypermarché. Buiten de openingstijden zijn de tankstations onbemand, maar dan kun je meestal betalen met je bankpas of je creditcard.

Op het platteland zijn er veel minder benzinestations, en ze liggen verder uit elkaar. De tankstations die er zijn, zijn meestal alleen open tijdens de gewone kantoortijden op werkdagen. Ga er niet vanuit dat je in landelijk gebied ‘s avonds of zondag kunt tanken. Er zijn wel benzinestations met automaten waar je 24 uur per dag terecht kunt, maar vaak kun je dan alleen betalen met een Franse bankpas.

Verkeersregels in Frankrijk

Plattelandweg FrankrijkVoor autorijden in Frankrijk dien je minimaal 18 jaar te zijn en een geldig rijbewijs op zak te hebben. Een rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land is geldig in Frankrijk. Ook moet je altijd je kentekenbewijs en verzekeringsbewijs bij je hebben. Het gaat om het origineel, niet om kopieën. Alle buitenlandse auto’s moeten de letters van hun land zichtbaar hebben op de nummerplaat of via een sticker, dus ‘NL’ voor Nederland.

Het is verplicht autogordels te dragen voor alle inzittenden, zowel voor de bestuurder als de passagiers op de voorstoel en de achterbank. Voor kinderen onder de 10 jaar is een goedgekeurd kinderzitje op de achterbank verplicht. Mobiel telefoneren tijdens het autorijden is verboden, en sinds 1 juli 2015 mag je ook geen oortjes in doen tijdens het rijden (dus je kunt geen headset van een mobieltje gebruiken). Verkeer op een rotonde heeft alleen voorrang als dit is aangegeven met een driehoekig waarschuwingsbord met een rode rand en drie pijlen. Als zo’n verkeersbord ontbreekt, hebben naderende automobilisten voorrang.

Verplichte attributen in de auto

Bij het reizen met de auto in Frankrijk zijn een aantal attributen die je altijd in de auto moet hebben liggen. Voldoe je hier niet aan, dan riskeer je een boete. De volgende spullen moet je bij je hebben:

 • Rode gevarendriehoek. Bij pech of een ongeval moet je deze minstens 30 meter achter de auto plaatsen.
 • Reflecterend veiligheidsvest. Verplicht aan te trekken voor de bestuurder bij pech of een ongeval, zowel overdag als ‘s nachts.
 • Blaastest of alcoholtest.

Snelweg FrankrijkMaximumsnelheid

Op de wegen in Frankrijk gelden de volgende maximumsnelheden:

 • Snelwegen (autoroutes): 130 kilometer per uur. Op de linkerrijstrook geldt een minimumsnelheid van 80 kilometer per uur. Bij regen, hagel en sneeuw en voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur op de snelwegen. Voor campers gelden dezelfde maximumsnelheden als voor personenauto’s, mits de kampeerauto niet meer weegt dan 350 kg.
 • Tweebaanswegen (waarbij de rijbanen gescheiden zijn): 110 kilometer per uur. Bij regen, hagel en sneeuw en voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op de snelwegen.
 • Andere wegen buiten de bebouwde kom: 90 kilometer per uur. Bij regen, hagel en sneeuw en voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur op deze wegen.
 • In steden en in binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur. Veel steden en dorpen hebben overigens in gebieden met veel voetgangers een maximumsnelheid van 30 kilometer geïntroduceerd.

Buiten deze attributen is het handig ook nog een verbanddoos, een brandblusser en een set reservelampen bij te hebben voor de koplampen, de achterlichten en de richtingaanwijzers.

Alcohol in het verkeer

Reizen met de auto en het drinken van een goed glas wijn gaan niet samen in Frankrijk.  Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Als je korter dan drie jaar je rijbewijs hebt, is het maximaal toegestane alcoholgehalte 02, promille. Dat betekent dat je als vrouw nog niet eens een glas kan drinken, en als man maximaal één glas. Met deze maatregel wil de Franse overheid vooral jonge en onervaren bestuurders ontmoedigen om te drinken en in de auto te stappen, omdat zij relatief veel ongelukken veroorzaken.

Alle autorijders en motorrijders moeten sinds enige jaren een ongebruikte en direct beschikbare alcoholtest of blaastest (alcootest of éthylotest) zich hebben die gecertificeerd is met het NF-keurmerk. De gebruiksdatum mag niet verlopen zijn. Bij twijfel over het alcoholgehalte in het bloed kunnen automobilisten dan zelf gaan meten met de alcoholtest. Als je geen blaastest hebt, krijg je geen boete, maar kun je wel een waarschuwing krijgen dat dit wettelijk verplicht is.

Alcoholtesten zijn in Frankrijk te koop in grote warenhuizen, supermarkten en tankstations. In Nederland kun je een alcoholtest onder meer kopen bij de ANWB, bij Bovag-garages en bij webshops.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto in Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/philipus; Flickr.com/Hans Porochelt.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam