Tips voor kamperen in Frankrijk

Kamperen in Frankrijk is ongelooflijk populair. Vooral in de zomermaanden trekken honderdduizenden Nederlanders met caravan, vouwwagen, tent of camper naar het zuiden voor een kampeervakantie onder de Franse zon.

Ook de Fransen zelf houden van kamperen, dus aan campings is geen gebrek. Er zijn meer dan 11.000 geregistreerde campings en kampeerterreinen in Frankrijk, van eenvoudig tot zeer luxe en in alle soorten en maten. Elke stad of dorp heeft wel minstens één camping of kampeerplaats. Je kunt terecht op een rustige natuurcamping aan een kabbelend riviertje, op een surfcamping aan het strand of op een grote toeristencamping aan de Franse Rivièra met disco, een activiteitenprogramma en een zwemparadijs.

Op steeds meer campings Frankrijk hoef je ook niet meer je eigen caravan of tent mee te nemen. Een trend van de laatste jaren is glamping, waarbij je slaapt in een luxe lodgetent die al voor je is opgezet. Je hebt zelfs je eigen keuken en badkamer. Maar ook gewone tenten kun je er plaatse huren, evenals volledig uitgeruste caravans.

Daarnaast proberen Franse campings gasten te verleiden met vintage caravans, charmante houten chalets, boomhutten en bubbeltenten. Het voordeel van reeds opgezette tenten en caravans is dat je ook een vlucht kunt nemen, en niet met een volgepakte auto in de beruchte files hoeft te staan op de Franse snelwegen.

Handig om te weten als je gaat kamperen in Frankrijk

De meeste campings in Frankrijk zijn open van Pasen tot september of oktober. Als je gaat kamperen in de schoolvakanties is de belangrijkste tip: tijdig reserveren! Dat geldt vooral voor de betere campings bij stranden, met zwembaden en met activiteiten voor kinderen.

Het hoogseizoen is van half juli tot eind augustus, wanneer ook de Fransen zelf massaal op vakantie gaan. De prijzen liggen dan ook meestal wat hoger. Campings in de Alpen worden vaak over het hoofd gezien en daar kun je in de zomer dan ook vaak zonder reservering terecht. In de Alpen zijn prachtige campings te vinden, met volop mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Voor het reserveren van campings in Frankrijk kun je terecht op de website Campings.nl

Classificatie van campings in Frankrijk

Net als hotels worden campings in Frankrijk geclassificeerd, van 1 ster (eenvoudig) tot 5 sterren (luxe). Campings worden meestal beoordeeld door de lokale toeristenautoriteit.

Campings met 1 ster zijn het goedkoopst en hebben slechts basisvoorzieningen, met gedeelde badruimte met toiletten en douches (soms alleen met koud water). Je kunt hier al je tent neerzetten vanaf zo’n € 8 per nacht. Op campings met 2 sterren heb je warm water en een aansluitpunt voor elektriciteit. Op eenvoudige campings is niet altijd plek voor caravans.

Op campings met 3 sterren heb je betere wasruimtes en meer groen tussen de plekken. Ook is er een winkel op het terrein of vlakbij en een medewerker die Engels spreekt (niet altijd vloeiend, overigens). Hier betaal je in het hoogseizoen ongeveer € 32 tot € 40 per nacht (voor vier personen). Op campings met 4 en 5 sterren heb je veel meer voorzieningen, zoals een zwembad, een supermarkt, een restaurant, wifi en sportfaciliteiten. De prijzen in het hoogseizoen liggen tussen de € 40 en € 50 per nacht.

Naast de sterren zijn sommige kampeerterreinen aangeduid als Camping Qualité. Dat is een kwaliteitslabel voor campings die uitblinken op het gebied van hygiëne, gastvrijheid, netheid en privacy. Campings met het kwaliteitskeurmerk Clef Verte staan bekend om duurzaamheid en de aandacht voor het milieu. Frankrijk heeft overigens ook gemeentelijke campings (camping municipal) met prima voorzieningen waar je heel goedkoop kunt kamperen.

Kamperen bij de boer in Frankrijk

Als je houdt van rust en natuur, kun je kamperen bij de boer (camping à la ferme). Een deel van de Franse boeren biedt een klein stukje land aan voor kampeerders, waar ruimte is voor maximaal 6 tentjes of caravans. Een groene landelijke camping midden in de natuur staat bekend als aire naturelle de camping. Ook deze kampeerterreinen zijn kleinschalig en hebben niet veel opsmuk, met plek voor maximaal 25 tenten of caravans.

De regels over wildkamperen (camping sauvage) zijn niet helemaal duidelijk. Kamperen op openbaar terrein lijkt legaal te zijn, tenzij er lokale regels zijn die het verbieden. Dat is dan meestal om de natuur te beschermen.

In het zuiden van Frankrijk kan het in de zomer gevaarlijk zijn vanwege mogelijke bosbranden. Het is sowieso oppassen geblazen met wildkamperen, want soms weet je niet of een stuk land particulier bezit is. Voordat je het weet, krijg je een roedel grommende en blaffende honden achter je aan. Vraag bij twijfel altijd advies bij de lokale autoriteiten.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen in Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s Flickr.com/geoterranaute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam