NOVASOL Vakantiehuizen in Frankrijk

Reizen met de trein naar Frankrijk

Reizen met de trein naar FrankrijkWaarom zou je urenlang in de auto zitten als je op vakantie gaat naar Frankrijk? Waarom zou je files riskeren en je adrenalinepeil hoog houden op de chaotische en drukke verkeerswegen rond Antwerpen en Brussel? Het populaire vakantieland is steeds gemakkelijker per trein te bereiken. Als je naar de grote steden gaat, is reizen met de trein naar Frankrijk snel, comfortabel en gemakkelijk. Het is ook goedkoop als je vroeg gaat boeken en flexibel bent in de tijd dat je kunt vertrekken (check de aanbiedingen!). Hier vind je informatie en tips over reizen met de trein van Nederland naar Frankrijk.

Reizen met de trein naar Parijs

Reizen vanuit Amsterdam

Parijs is vanuit Nederland het gemakkelijkst met de trein te bereiken. Vanuit Nederland kun je met de hogesnelheidstrein Thalys rechtstreeks van Amsterdam CS naar de hoofdstad van Frankrijk. Deze trein stopt onderweg nog op luchthaven Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid. De reistijd van Amsterdam naar Parijs bedraagt 3 uur en 17 minuten. Vanuit Rotterdam CS bedraagt de reistijd 2 uur en 36 minuten. De Thalys vertrekt 9 keer per dag vanuit Amsterdam CS.

Je kunt 1e en 2e klasse reizen. In de 1e klasse krijg je – net als in het vliegtuig – een gratis maaltijd end drankje geserveerd, heb je de beschikking over gratis wifi en kun je gratis (via een app) kranten en tijdschriften lezen. In de 2e klasse kun je hapjes en drankjes bestellen bij de bar. In beide klassen heb je een stopcontact naast je stoel, waar je je elektronische apparatuur kunt gebruiken. Ook mag je in beide klassen twee grote stukken bagage meenemen (koffers, rugzakken of tassen) en één stuk handbagage.

Treinstation Gare du Nord in Parijs
Treinstation Gare du Nord in Parijs

De Thalys komt aan op het treinstation Gare du Nord, in het noorden van Parijs. Het is het grootste en drukste station van Europa en een van de vijf grote treinstations in de Franse hoofdstad, met 500.000 reizigers per dag (ter vergelijking: Amsterdam CS heeft zo’n 300.000 reizigers per dag). Wil je verder reizen met de trein in Frankrijk, dan moet je met de metro of de taxi naar een van de vier andere treinstations Gare Montparnasse, Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz of Gare de l’Est. Zorg dat je hier een hoop extra tijd voor uittrekt, als je dwars door de stad naar een ander treinstation moet.

Voor de Thalys kun je de goedkoopste kaartjes 3 maanden van tevoren kopen. Reserveren is verplicht. Je kunt de dienstregeling raadplegen en een treinkaartje kopen via www.thalys.com. Je kunt ook reserveren via www.nsinternational.nl

Reizen vanuit Maastricht

Vanuit Maastricht kun je relatief gemakkelijk met de Thalys naar Parijs reizen. Er is geen rechtstreekse verbinding, maar via een overstap in het Belgische Luik ben je relatief snel in de Franse hoofdstad. De Thalys van Luik naar Parijs rijdt zes keer per dag. De reistijd bedraagt 2 uur en 10 minuten. Onderweg stopt de trein nog in Namen, Charleroi en Bergen.

Reizen met de trein naar Lille

Sinds april 2014 kun je rechtstreeks met de Thalys van Amsterdam CS naar Lille, de stad in het noorden van Frankrijk. Voorheen moest je daarvoor in Brussel overstappen. De trein stopt onderweg op luchthaven Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen en Brussel. De trein vertrekt twee keer per dag vanuit Amsterdam CS. De reistijd bedraagt 2 uur en 40 minuten. Ook voor deze Thalys is reserveren verplicht. Voor de laagste prijzen moet je 3 maanden van tevoren een treinkaartje kopen. Je kunt een boeking maken via www.thalys.com of www.nsinternational.nl

Reizen met de trein naar het zuiden van Frankrijk

In de wintermaanden van december tot en maart kun je met de trein naar de wintersportbestemmingen in het zuiden van Frankrijk reizen met de Ski-Thalys. Deze trein rijdt vanuit Nederland rechtstreeks naar Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-la-Plagne, Landry en Bourg-St-Maurice. Je hoeft onderweg dus niet in Parijs over te stappen. Opstappen kan op Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam CS. De Ski-Thalys rijdt één keer per week, op zaterdag. De reistijd naar de eindbestemming  Bourg-St-Maurice is 8 uur en 30 minuten. Je vertrekt heel vroeg in de ochtend, en kunt in de middag al op de skihellingen staan.

In de zomermaanden juni, juli en augustus kun je met de trein naar zonbestemmingen in het zuiden van Frankrijk reizen met de Zon-Thalys. Deze trein rijdt rechtstreeks naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Hier hoef je dus ook niet in Parijs over te stappen. Opstappen kan in Amsterdam CS, Schiphol en Rotterdam CS. De trein vertrekt op zaterdag in de vroege ochtend uit Amsterdam. De reistijd naar Marseille is circa 7 uur.

Boekingen voor zowel de Ski-Thalys als de Zon-Thalys kan via www.thalys.com of www.nsinternational.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 15 september 2014.

Foto Gare du Nord credit © depositphotos.com/bellena6.
Zomer 2020Zomer 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam