Booking Frankrijk

Overnachten in Frankrijk

Overnachten FrankrijkAls populair vakantieland heeft Frankrijk onnoemelijk veel mogelijkheden om te overnachten. Er zijn alleen al meer dan 18.000 hotels met 800.000 bedden. Na de Verenigde Staten heeft Frankrijk hiermee de meeste hotels ter wereld. Hotels variëren van majestueuze en weelderige 5-sterren logementen tot povere en smoezelige bouwvallen (met 0 sterren) in provinciestadjes of buitenwijken die de naam ‘hotel’ amper verdienen. Je vindt er hotels van internationale ketens, uiteenlopend van luxe paleisjes en zakenhotels tot de goedkope Formule 1-hotels die zich veelal langs de snelwegen bevinden.

Daarnaast kun je overnachten in bed & breakfasts, hostels, appartementen, boerderijen, vakantiewoningen en vakantiehuizen, bungalows, villa’s en op campings.

Hotels in Frankrijk

Overnachten in hotels in Frankrijk is niet heel duur, maar ook niet heel goedkoop. Qua prijzen van hotelkamers valt het land wereldwijd in de middenmoot. Voor een eenvoudige hotelkamer met een tweepersoonsbed betaal je € 35 tot € 40. Wil je iets meer comfort, dan ben je al snel € 50 kwijt. In Franse hotels hangt meestal bij de receptie een bord met de officiële kamerprijzen. Ook in de hotelkamer zelf hangt een formulier met de tarieven. Dit gaat altijd om de prijs per hotelkamer, niet per persoon.

Bord van hotel in FrankrijkDeze prijs kan hoger zijn dan wat jij betaalt, omdat je bijvoorbeeld een overnachting hebt geboekt via een aanbieding of een hotelboekingssite. Je mag echter nooit méér betalen dan de prijs die in je hotelkamer hangt, anders kun je gaan klagen bij de receptie. De prijzen van hotelkamers in Parijs en aan de Côte d’Azur zijn een stuk hoger dan in de rest van Frankrijk. Zakenhotels en hotelketens hebben buiten de zomermaanden vaak aantrekkelijke aanbiedingen voor de weekenden, waarbij je soms maar een fractie van de officiële prijs betaalt.

De vermelde prijs van een hotelkamer is niet altijd inclusief de lokale toeristenbelasting, maar deze is meestal niet zo hoog. Het gaat dan om een euro per persoon per nacht, of nog minder. Voor het ontbijt moet je vaak extra betalen. Het gaat dan normaal gesproken om een ‘continental breakfast’, bestaande uit een croissant, een kuipje boter, jam en koffie of thee. In een 2-sterrenhotel krijg je er ook een glas sinaasappelsap bij en in hotels met nog meer sterren heb je ook de keuze uit vleeswaren, kazen, yoghurt, vers fruit en cornflakes. In een 2-sterrenhotel kost een ontbijt zo’n € 8 tot € 10, dus het is nog altijd goedkoper je koffie en croissantje te halen bij de bakker om de hoek.

Lokale toeristenbureaus hebben altijd een overzicht van hotels en prijzen, maar vrijwel alle Franse accommodatie is tegenwoordig natuurlijk ook online te vinden. Bij het reserveren van een hotel is het standaard om een aanbetaling te doen, ongeacht de klasse. Het is zinvol van tevoren door te geven als je laat in de avond (of ‘s nachts) arriveert, om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

Hotels in Frankrijk worden door de overheid geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Dit is vooral gebaseerd op het aantal voorzieningen, niet op de kwaliteit of de dienstverlening. Niet alle hotels doen mee aan het sterrensysteem en net als in andere landen is het nogal subjectief. Een 2-sterrenhotel kan dus best de kwaliteit en het serviceniveau hebben van een 3-sterrenhotel, maar misschien ontbreekt er één voorziening. Bijna alle hotels hebben inmiddels wifi.

Hotelketens in Frankrijk

Hotelketens FrankrijkFrankrijk is Europees kampioen wat betreft het aantal hotelketens. Er zijn twee grote hotelketens die de markt domineren, Accor Hotels en de Louvre Hotel Group. Accor (www.accorhotels.com) is veruit de grootste, met meer dan duizend hotels in Frankrijk. Accor exploiteert hotels onder verschillende merken (zoals Novotel, Mercure en Pullman) en van 1 ster tot 5 sterren. Ook Louvre (www.louvrehotels.com) beheert hotels onder een variëteit aan merken (zoals Golden Tulip, Campanile en Kyriad) en in verschillende prijsklassen.

Deze multinationals zijn eigenaar van enkele low budget hotelketens die je in heel Frankrijk tegenkomt. De grootste ketens met 1-sterhotels zijn Première Classe (www.premiereclasse.com) en Formule 1 (ook wel Ibis Styles of Ibis Budget geheten, www.hotelformule1.com).

Vooral de hotels van Formule 1 staan als de goedkoopste bekend in Frankrijk, met een gemiddelde prijs van € 35 per overnachting. Hotelkamers zijn eenvoudig en klein en er kunnen tot drie personen slapen. Een eigen toilet of badkamer zit er niet altijd bij, die moet je delen met andere gasten. Wel is er meestal een klein bureau en een televisie met kabel. Ook krijg je een simpel ontbijt.

Andere goedkope Franse hotelketens zijn B&B Hotels (www.hotel-bb.com), Balladins Hotels (www.balladins.com) en Fasthotels (www.fasthotel.com) en hotels die zijn aangesloten bij internationale ketens als Best Western en Comfort Inn. De goedkope ketenhotels vind je voornamelijk in de buitenwijken, langs de hoofdwegen en snelwegen en bij industrieterreinen en zakendistricten. Deze hotels bevinden zich dus niet op de meest sfeervolle locaties die je kunt bedenken. Als je op doorreis bent in Frankrijk en je wilt even snel en goedkoop overnachten, zijn deze hotels prima.

Bed & breakfasts in Frankrijk

Bed & breakfasts worden in Frankrijk aangeduid als chambres d’hotes en behoren tot de meest karakteristieke, prijsvriendelijke en ronduit aantrekkelijke accommodaties in het land. Je vindt ze vaker in dorpen en op het platteland dan in de steden. Bed & breakfasts worden steevast door een familie gerund en meestal kun je tegen een vergoeding ‘s avonds eten met de gastheren. Dit is een perfecte manier om meer te weten te komen over de Franse manier van leven – en om je Frans te oefenen.

Er zijn verschillende websites met een overzicht van chambres d’hotes in Frankrijk, zoals www.chambres-hotes.fr. Ook zijn vrienden en familieleden vaak een goede bron voor een leuk, authentiek adresje van een bed & breakfast. De prijs van een chambre d’hotes in landelijk gebied komt ongeveer overeen met de prijs van een eenpersoonskamer in een budget hotel in het centrum van een Franse stad.

Hostels in Frankrijk

Er zijn honderden hostels en jeugdherbergen (auberges de jeunessein Frankrijk, waar je kunt overnachten in zeer eenvoudige accommodatie voor lage prijzen. Je vindt de hostels zowel in de grote steden als in landelijke gebieden. Ze variëren sterk in kwaliteit en sfeer – sommige zijn hip, andere zijn ronduit afschuwelijk – maar in het algemeen zijn ze een goedkope manier om te overnachten voor reizigers en backpackers met een laag budget.

Frankrijk kent twee jeugdherbergcentrales: de Fédération Unie des Auberges de Jeunesse (www.fuaj.org) en de kleinere Ligue Française (www.auberges-de-jeunesse.com). In het algemeen moet je een lidmaatschapskaart hebben van Hostelling International, maar je kunt ook ter plekke lid worden. Voor een overnachting in een slaapzaal in een jeugdherberg betaal je € 12 tot € 26 per nacht, meestal inclusief ontbijt. Je kunt verder nog op de kosten besparen door je eigen eten te bereiden in de gemeenschappelijke keuken.

Naast de jeugdherbergen zijn er veel onafhankelijke en privaat gerunde hostels, met name in de grote steden. Deze zijn wel duurder: hier betaal je € 30 tot € 40 voor een bed in een slaapzaal, waarbij je soms nog extra geld kwijt bent voor het ontbijt. Veel hostels in Frankrijk zijn de laatste jaren gemoderniseerd en hebben naast de slaapzalen ook kamers met een eigen badkamer. In bijna alle hostels is het verboden te roken. Ter voorkoming van bedwantsen en bed bugs zijn slaapzakken en lakenzakken niet langer toegestaan. In beddengoed is voorzien.

Overzicht van hotels in Frankrijk

Hieronder vind je een overzicht van officiële websites van hotels en andere accommodatie in Frankrijk, gerangschikt naar steden en provincies. Als je er wilt overnachten, kun je via de website een hotelkamer reserveren.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in Frankrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/venakr; Flickr.com/Frédéric Bisson.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam