Bezienswaardigheden in Griekenland

Bezienswaardigheden in Athene

Athene is al meer dan 3000 jaar bewoond en beroemd om haar archeologische ruïnes en monumenten. De indrukwekkende Akropolis is het onbetwiste hoogtepunt, maar de stad heeft veel meer dan overblijfselen uit de oudheid. Er zijn ook musea voor moderne kunst, groene oases en attracties voor kinderen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Athene

Bezienswaardigheden elders in Griekenland

Metéora-kloosters

Tot de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Griekenland behoren wel de Kloosters van Metéora, op het Griekse vasteland ten noorden van Athene. Dit zijn zes orthodoxe kloosters die bovenop hoge rotspilaren zijn gebouwd. Sommige van deze rotsformaties zijn liefst 400 meter hoog. Het Griekse woord Metéora betekent ‘zweven in de lucht’, dus dan weet je meteen hoe ze aan de naam komen.

Griekenland Meteora

De eerste kloosters werden door monniken al gebouwd in de 11e eeuw. Ondanks de uitdagingen die erbij kwamen kijken, verrezen er liefst 24 kloosters op rotsachtige pieken. Hierdoor konden monniken tijdens de Ottomaanse overheersing hun kloosterleven voortzetten. Een stuk of vier kloosters worden nog altijd bewoond. Verschillende kloosters zijn open voor publiek, die je kunt bereiken door stenen trappen die in de rotsen zijn uitgehouwen. De Metéora-kloosters staan sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mystras

Niet ver van de oude stad Sparta ligt Mystras, een van de mooiste archeologische vindplaatsen van de Peloponnesos. In de 14e en 15e eeuw was het een van de machtigste steden van het Byzantijnse Rijk. Het kwam zelfs op de tweede plek na Constantinopel, het huidige Istanbul. Mystras was omringd door stadsmuren en op de top van de heuvel stond een imposant paleis. De stad werd verlaten in 1832, waardoor alleen de adembenemende middeleeuwse ruïnes overbleven in een prachtig landschap. Je kunt er nu ronddwalen tussen Byzantijnse kerken die beroemd zijn om hun fresco’s. Mystras staat sinds 1989 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Griekenland Mystras

Thessaloniki

In het noorden ligt Thessaloniki, de één na grootste stad van Griekenland. Het is een levendige universiteitsstad met een overvloed aan culturele schatten, die vooral te danken zijn aan de 2300 jaar lange geschiedenis. Thessaloniki werd al gesticht in 315 voor Christus en is vernoemd naar de halfzus van Alexander de Grote. Dit was een van de eerste plekken ter wereld waar het christendom werd gepredikt en verspreid, toen apostel Paulus hier aankwam in het jaar 50.

Griekenland Thessaloniki

Je vindt er veel monumenten en kerken uit de Romeinse en Byzantijnse tijd, waarvan een groot aantal is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een van de bekendste trekpleisters van de havenstad dateert echter uit de Ottomaanse periode. Zij bouwden in de 15e eeuw de Witte Toren als gevangenis en om martelingen en executies uit te voeren. Thessaloniki ligt aan de noordelijke Egeïsche Zee en is daarmee een prima uitvalsbasis om de schiereilanden van Chalkidiki te verkennen. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Thessaloniki

Voor het laatst bijgewerkt op 2 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Griekenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam