Reizen naar Griekenland

Griekenland reizenReizen naar Griekenland kan op verschillende manieren: per vliegtuig, boot, trein, bus of eigen auto. Of desnoods met de fiets, als je alle tijd van de wereld hebt. Griekenland ligt best wel ver weg in het zuidoosten van Europa, dus de meeste vakantiegangers reizen met het vliegtuig. Vooral de Griekse eilanden zijn het makkelijkst per vliegtuig te bereiken, omdat je anders wel heel lang onderweg bent.

Wil je vakantie vieren op het Griekse vasteland, dan kun je eventueel de trein nemen of met je eigen auto of camper naar het land rijden. Met je eigen auto ben je al snel drie dagen onderweg, want naar de hoofdstad Athene moet je zo’n 3000 kilometer overbruggen. Vanuit Italië kun je een ferry nemen naar Griekenland om de route wat in te korten, en dan verder reizen met auto of bus. Vanuit de Balkanlanden kun je de trein pakken naar Griekenland, dat populair is met een Interrail-pas. Wil je op vakantie dit eilandenparadijs? Hier vind je tips over alle mogelijkheden om te reizen naar Griekenland.

Reizen met het vliegtuig naar Griekenland

Griekenland reizen vliegtuigGriekenland is een populaire vakantiebestemming, dus je kunt vanuit Nederland naar talloze bestemmingen vliegen. Vooral in het hoogseizoen tijdens de zomermaanden zijn er vele directe vluchten naar de Griekse eilanden. De meeste vluchten vertrekken vanaf Amsterdam Schiphol, maar ook vanaf Rotterdam/The Hague Airport en Eindhoven vertrekken vliegtuigen naar Griekenland. Een vlucht duurt gemiddeld zo’n 3 tot 3½ uur, afhankelijk van de bestemming.

De meeste vakantievluchten worden verzorgd door luchtvaartmaatschappijen Transavia en TUI fly, terwijl KLM gedurende het hele jaar reguliere passagiersvluchten aanbiedt. Ook prijsvechter easyJet biedt vluchten aan van Nederland naar Griekenland. Aegean Airlines is de belangrijkste Griekse luchtvaartmaatschappij die de meeste internationale vluchten aanbiedt naar Griekenland, met enkele vluchten vanuit Nederland.

Hieronder vind je een overzicht van alle bestemmingen in Griekenland waar je naartoe kunt vliegen.

Athene
Dagelijks zijn er meerdere vluchten van Amsterdam Schiphol naar Athene, de hoofdstad van Griekenland. De reistijd is 3 uur en 15 minuten. Vluchten worden aangeboden door KLM, Transavia en Aegean Airlines. Transavia vliegt ook vanuit Eindhoven naar Athene. ► Lees hier meer tips over vliegen naar Athene

Vliegticket KLM enkele reis vanaf € 149.Boek hier een vliegticket met KLM naar Athene
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 49.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Athene

Chania
Transavia en TUIfly vliegen ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Chania, een stad in het westen van het eiland Kreta. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 388.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Chania
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Chania

Corfu
Transavia, TUIfly en easyJet vliegen meerdere keren per week van Amsterdam Schiphol naar Corfu, een van de noordelijkste eilanden van Griekenland  in de Ionische Zee (vlakbij Albanië). De vliegtijd bedraagt ongeveer 2 uur en 45 minuten. Transavia vliegt ook vanaf Rotterdam.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 199.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Corfu
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 49.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Corfu

Heraklion
Transavia en TUIfly vliegen meerdere keren per week van Amsterdam Schiphol naar Heraklion, de hoofdstad van het eiland Kreta. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur. Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen ook vanaf Eindhoven naar Heraklion. Transavia verzorgt daarnaast vluchten vanaf Rotterdam en Groningen.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 250.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Heraklion
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Heraklion

Kefalonia
TUIfly vliegt in de zomermaanden ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Kefalonia, het grootste eiland in de Ionische Zee. Dit is een vlucht van ongeveer 3 uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 249.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Kefalonia

Kos
Transavia en TUIfly vliegen in de zomer een paar keer per week van Amsterdam Schiphol naar Kos, een populair Grieks eiland niet ver van Turkije. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur. Beide luchtvaartmaatschappijen vliegen ook vanaf Rotterdam en Eindhoven naar Kos.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 198.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Kos
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 64.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Kos

Lefkas (Preveza)
Transavia en TUIfly vliegen in de zomer enkele keren per week van Amsterdam Schiphol naar Preveza, de uitvalsbasis voor het schiereiland Lefkas. De vlucht duurt iets korter dan 3 uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 199.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Lefkas
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 79.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Lefkas

Lesbos
TUIfly vliegt in de zomer ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Lesbos, een eiland niet ver van de Turkse kust. Dit is een vlucht van ongeveer 3 uur en 15 minuten.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 249.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Lesbos

Mykonos
Transavia en TUIfly vliegen in de zomer ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Mykonos, een van de meest mondaine eilanden van Griekenland. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 198.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Mykonos
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Mykonos

Rhodos
Transavia, TUIfly en easyJet vliegen enkele keren per week van Amsterdam Schiphol naar Rhodos, het drie na grootste eiland van Griekenland dat vlakbij Turkije ligt. Dit is een vlucht van circa 3 uur en 45 minuten. Transavia vliegt ook vanaf Eindhoven, en TUIfly vanaf Rotterdam.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 198.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Rhodos
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Rhodos

Samos
Transavia en TUIfly vliegen in de zomer een paar keer per week van Amsterdam Schiphol naar Samos, een Grieks eiland vlak voor de Turkse kust. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 249.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Samos
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Samos

Santorini
Transavia vliegt enkele keren per week van Amsterdam Schiphol naar Santorini, een van de mooiste eilanden van Griekenland. De vliegtijd bedraagt ongeveer 3½ uur.

Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 69.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Santorini

Skiathos
TUIfly vliegt in de zomer ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Skiathos, het populairste eiland van de Sporaden-eilandengroep. Dit is een vlucht van circa 3 uur en 15 minuten.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 330.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Skiathos

Thassos
TUIfly vliegt in de zomer ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar Thassos, een eiland in de Egeïsche Zee. Dit is een vlucht van zo’n 3 uur.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 351.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Thassos

Thessaloniki
Transavia vliegt een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland en de grootste stad in het noorden van het land. De vliegtijd bedraagt zo’n 3 uur.

Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 44.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Thessaloniki

Zakynthos
Transavia en TUIfly vliegen enkele keren per week van Amsterdam Schiphol naar Zakynthos, een paradijselijk eiland in de Ionische Zee. Het is een vlucht van ruim 3 uur. TUIfly vliegt ook vanuit Groningen en Rotterdam naar Zakynthos. Transavia verzorgt vluchten vanuit Eindhoven.

Vliegticket TUIfly retour vanaf € 149.Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Zakynthos
Vliegticket Transavia enkele reis vanaf € 64.Boek hier een vliegticket met Transavia naar Zakynthos

Reizen met de trein naar Griekenland

Griekenland reizen treinVanuit Nederland kun je op twee manieren met de trein naar Griekenland reizen. Je kunt een lange treinreis maken over land, via Oostenrijk en de Balkanlanden in Oost-Europa. Je kunt ook via Italië reizen, waarbij je met een veerboot de Adriatische Zee oversteekt (zie voor meer informatie hieronder). De tweede route is sneller en comfortabeler.

Er rijdt onder meer een internationale trein van Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, naar de noordelijke Griekse stad Thessaloniki. De trein rijdt één keer per dag en de reis duurt 5 tot 6 uur. In Thessaloniki kun je overstappen op een trein naar Athene.

In de zomermaanden van juni tot en met september rijdt er ook een nachttrein van de Servische hoofdstad Belgrado naar Thessaloniki. Deze nachttrein staat bekend als de Hellas Express. De treinreis duurt ongeveer 15½ uur. In 2020 reed de trein niet vanwege de pandemie en in 2021 misschien ook niet. Check de dienstregeling en de laatste informatie op de website van de Servische spoorwegen: www.srbvoz.rs

Wil je Griekenland met de trein ontdekken?
Boek hier een Interrail-pas voor Griekenland

Reizen met de trein doe je vooral als je houdt van slow travel en ruim in je tijd en budget zit, want het is duurder en langzamer dan vliegen naar Griekenland. Volgens de laatste informatie in 2021 rijdt er geen internationale trein van Bulgarije naar Griekenland.

Reizen met de auto naar Griekenland

Als je een enorme liefhebber bent van roadtrips, kun je vanuit Nederland met je eigen auto naar Griekenland rijden. Ook hiervoor geldt dat je geen haast moet hebben. Rij je via de Balkanlanden, dan is het met bijna 2900 kilometer een flinke afstand naar Athene. Daar doe je toch wel enkele dagen over. Leuker is het om het rustiger aan te doen en onderweg verschillende stops te maken. Over land zijn er twee directe routes van Nederland naar Griekenland:

  • Duitsland – Oostenrijk – Hongarije – Servië – Noord-Macedonië – Griekenland, Athene (2856 kilometer)
  • Duitsland – Oostenrijk – Slovenië – Kroatië – Servië – Noord-Macedonië – Griekenland, Athene (2855 kilometer)

Je kunt echter een groot stuk afsnijden door de veerboot te nemen van Italië naar Griekenland, over de Adriatische Zee. Er vertrekken al ferry’s vanuit Venetië in het noorden van Italië, en dat is veel minder ver autorijden. De afstand van Amsterdam naar Venetië is 1334 kilometer (ongeveer 14 uur rijden). Aan boord kun je dan een tijdje relaxen, om uitgerust aan te komen in Griekenland. In het hoofdstuk hieronder zie je de verschillende mogelijkheden het nemen van een veerboot.

Autorijden in Griekenland kan een uitdaging zijn. Het advies is dan ook je niet gek te laten maken en rustig te rijden, ook al zijn er Grieken die rijden als gekken. Onder Griekse automobilisten is het negeren van verkeersregels eerder regel dan uitzondering. Zelfs een basisregel als het dragen van een veiligheidsgordel wordt door velen overtreden. Als je met je eigen auto naar Griekenland gaat rijden, dien je verplicht een gevarendriehoek, een brandblusser en een verbanddoos in je auto te hebben.

Reizen met de boot naar Griekenland

Reizen met de boot naar GriekenlandJe kunt vanuit Italië en Albanië met de ferry naar Griekenland reizen. De meeste veerboten vertrekken vanuit Italië en steken de Adriatische Zee over naar Griekenland. Er zijn 14 verschillende routes die worden aangeboden door zes rederijen. De snelste veerdienst is van Brindisi naar het Griekse eiland Corfu, die er 6½ uur over doet. In Albanië kun je de ferry nemen van de kustplaats Saranda naar Corfu, die er slechts 30 minuten over doet.

Veerdiensten van Italië naar Griekenland

Ferry’s vanuit Italië naar Griekenland varen vanuit Venetië, Ancona, Bari en Brindisi. Als je kijkt naar de reistijd vanuit Nederland, is het meest praktisch om een veerboot te nemen vanuit het noordelijker gelegen Venetië. Als je naar het Griekse vasteland en verder naar Athene wil reizen, is het raadzaam een veerboot te nemen naar Patras. Patras is een havenstad in het noordwesten van de Peloponnesos, ruim 200 kilometer van Athene. Vanuit Patras kun je met de bus of je eigen auto verder reizen.

Je kunt de boottocht iets verkorten door eerder uit te stappen in de havenstad Igoemenitsa, in het uiterste noordwesten van Griekenland. Er is vrijwel altijd een tussenstop in Igoemenitsa. Hier vandaan is het natuurlijk wel verder rijden naar andere bestemmingen in Griekenland.

De veerdiensten van Italië naar Griekenland zijn in de zomer erg populair, dus het is raadzaam tijdig te boeken. Hieronder vind je een selectie van veelgebruikte boottochten naar Griekenland.

Veerdienst Venetië – Patras

Er zijn twee rederijen die een veerdienst aanbieden van Venetië naar Patras in Griekenland (Minoan Lines en Anek Superfast). De overtocht gaat één tot drie keer per week en duurt 30 tot 33 uur. In de meeste gevallen wordt een tussenstop gemaakt in de Griekse havenstad Igoemenitsa en soms ook op het eiland Corfu. Aan boord van de schepen kun je overnachten in een stoel of een hut. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Venetië naar Patras 

Veerdienst Ancona – Patras

Vanuit Ancona in het noordoosten van Italië vaart vrijwel dagelijks een veerboot naar de Griekse stad Patras, met een tussenstop in de Griekse havenplaats Igoemenitsa. In de zomermaanden maakt de veerboot ook een tussenstop op het eiland Corfu. De oversteek duurt 21 tot 23 uur en wordt verzorgd door rederijen Minoan Lines en Anek Superfast. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Ancona naar Patras

Veerdienst Bari – Patras

Anek Superfast vaart bijna elke dag van de Italiaanse havenstad Bari naar Patras in Griekenland. In de zomer zijn er nog extra afvaarten. Onderweg wordt aangelegd in de Griekse havenstad Igoemenitsa en mogelijk op het Griekse eiland Corfu. De overtocht duurt circa 16½ uur, dus hierbij moet je ook een nacht doorbrengen aan boord van het schip. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Bari naar Patras

Veerdienst Brindisi – Patras

Nog verder in het zuiden van Italië ligt de havenstad Brindisi, wat een flink stuk rijden is vanuit Nederland. Rederij Grimaldi Lines vaart ongeveer drie keer per week van Brindisi naar Patras in Griekenland. Het is een boottocht van 16 uur. Je kunt met European Seaways ook de veerboot nemen van Brindisi naar het Griekse eiland Kefalonia, een overtocht van 15½ uur. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Brindisi naar Patras

Voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Griekenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Ljupco Smokovski/Shutterstock.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam