Overnachten en hotels in Griekenland

Overnachten in GriekenlandOm te overnachten in Griekenland heb je gevarieerde keuze aan hotels, zowel op het vasteland als op de eilanden. Dat loopt uiteen van luxe hotels en ketenhotels tot chic boutique hotels met veel persoonlijke aandacht voor de gasten en all-inclusive resorts met zwembad die deel uitmaken van een pakketreis. Daarnaast kun je overnachten in hostels, bed & breakfasts, appartementen, boerderijen, villa’s, vakantiewoningen en kloosters. Voor alle accommodatie geldt dat reserveren noodzakelijk is in het hoogseizoen (juli en augustus) en met Pasen.

Vooral in toeristische gebieden en op populaire eilanden zijn de kamers in grote hotels al ‘gereserveerd’ voor reisorganisaties. De rest van het jaar kun je meestal wel een kamer vinden als je ergens onverwacht komt opdagen. Hou er wel rekening mee dat kleinere hotels en hotels in dorpen gesloten zijn van oktober tot april. Op kleinere eilanden is er in de winter vaak maar één hotel open, dat zich meestal bij de haven bevindt.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Griekenland?
Reserveer hier online een hotel of resort in Griekenland

Hotels in Griekenland worden sinds enkele jaren gerangschikt volgens een sterrensysteem, van 1 ster tot 5 sterren. Dit vervangt een lettersysteem dat de Griekse nationale toeristenorganisatie eerst hanteerde voor hotels. De letterclassificatie liep van L (voor een luxe hotel) en A (voor een eersteklas hotel) tot E (voor een hotel met minimale voorzieningen). Met de toekenning van sterren volgt Griekenland het gebruik bij hotels elders in de wereld. De branchevereniging van hotels in Griekenland is de Hellenic Chamber of Hotels: www.grhotels.gr

De meeste 4- en 5-sterrenhotels vind je in de hoofdstad Athene en op de eilanden Santorini, Mykonos, Rodos en Kreta. Hotels met eenpersoonskamers zijn zeldzaam in Griekenland. Meestal moet je het volle pond betalen voor een tweepersoonskamer als je alleen reist, al kun je proberen een derde van de kamerprijs af te krijgen. Drie of vier reizigers of families hebben daarentegen wel veel keus uit driepersoons- of vierpersoonskamers of familiesuites (twee kamers die een badkamer delen). Hotels zijn verplicht bij de receptie een overzicht te hebben hangen van de prijzen per seizoen.

Een Grieks ontbijt in hotels bestaat onder meer uit brood, olijven, verse groente en fruit, yoghurt, honing, peulvruchten, kaas en vleeswaren. De branchevereniging stimuleert hoteleigenaren al jaren om hun gasten een traditioneel Grieks ontbijt te serveren, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale streekproducten. Meer informatie hierover vind je op www.greekbreakfast.gr

Bed & breakfast in Griekenland

Je kunt vaak goedkoper overnachten in een bed & breakfast, pension of guesthouse. Je vindt bed & breakfasts vooral aan de kust en op de eilanden. De accommodatie is kleiner en eenvoudiger dan een hotel en wordt vaak gerund door een Griekse familie. Je krijgt een ontbijt, maar een restaurant zit er meestal niet bij.

Bed & breakfasts en guesthouses in bergachtige streken zijn in veel gevallen gehuisvest in een oud traditioneel landhuis of een gerestaureerde villa. Met een open haard, tapijten en antieke meubelen hebben ze meer sfeer dan de bed & breakfasts aan de kust. Sommige hebben er ook een restaurant bij. Deze guesthouses zijn populair bij rijke inwoners van Athene tijdens weekenden in de winter en met Kerstmis en Oud &bedevaaNieuw.

Hostels in Griekenland

Griekenland heeft maar negen hostels die zijn aangesloten bij de Greek Youth Hostel Federation: vijf in de hoofdstad Athene, twee op Santorini, een in Kryoneri, een op Korfu en een op het eiland Ios. Er zijn wel honderden andere onafhankelijke hostels gericht op backpackers, waar je goedkoop kunt overnachten. Het ontmoeten van andere reizigers en een partysfeer zijn hier soms belangrijker dan een goede nachtrust.

In een eenvoudig, traditioneel hostel betaal je gemiddeld € 12 voor een bed in een slaapzaal. Voor een wat hipper hostel in Athene of op een van de eilanden ben je zo’n € 25 kwijt per overnachting.

Vakantiehuizen in Griekenland

Vakantiehuis GriekenlandVakantiehuizen en appartementen vind je in heel Griekenland, maar met name op de eilanden. Vakantiehuizen zijn veelal eigendom van Griekse families die geld hebben geïnvesteerd in het herstel van oude villa’s, landhuizen of boerderijen om te verhuren aan vakantiegangers. De normen variëren: sommige vakantiehuizen en villa’s zijn echt prachtig met een riante tuin en zwembad, terwijl anderen heel eenvoudig zijn. De beste villa’s en vakantiehuizen worden verhuurd via buitenlandse agentschappen en verhuurwebsites. Een ruim aanbod van vakantiehuizen in Griekenland vind je onder meer bij Eliza Was Here, Belvilla, Interhome en Bol.com.

Je kunt zo soms een betere prijs krijgen dan als je rechtstreeks contact opneemt met de eigenaar. Vooral als je een vakantiehuis of villa huurt met meerdere mensen, is het veel voordeliger dan een verblijf in een hotel of resort. Appartementen of kamers bij een particuliere verhuurder zijn minstens zo comfortabel als een hotelkamer en een stuk sympathieker, en in de lagere prijsklassen krijg je er eigenlijk meer voor.

Kamers die worden verhuurd aan toeristen heten dhomátia, maar je vind ze ook vaak door een bordje met de tekst ‘Rooms for rent’ of ‘Zimmer frei’. Het kan letterlijk een kamer is iemands huis zijn, een kale ruimte met een bed en een wasgelegenheid buiten. De schaarse voorzieningen worden ruimschoots gecompenseerd door de ontwapenende gastvrijheid van de familie die het verhuurt. Tegenwoordig zijn veel appartementencomplexen echter speciaal gebouwd voor verhuur aan toeristen en betreft het comfortabele accommodatie met eigen badkamer en balkon. Als ze nog lege kamers hebben, wachten eigenaren toeristen soms op bij de haven of het busstation met foto’s van hun accommodatie om ze te verleiden mee te gaan naar hun stek.

Het voordeel van het overnachten in een vakantiehuis in Griekenland is je alle faciliteiten tot je beschikking hebt. Je kunt koken en eten wanneer je wilt en winkelen in nabijgelegen winkels en markten, waardoor je meer in harmonie komt met de lokale manier van leven. Appartementen in de badplaatsen kun je meestal wel met het openbaar vervoer bereiken. Voor een vakantiehuis is het handig een huurauto te hebben, die ligt vaak buiten een stad.

Kloosters in Griekenland

Kloosters in Griekenland hebben de traditie reizigers (van hetzelfde geslacht) op te vangen als zij daar willen overnachten. Op het vasteland is dit nog een gangbare praktijk, al maken er wel steeds minder mensen gebruik van. Het gaat dan vooral om bedevaartgangers die van dorp naar dorp trekken. Op de eilanden kennen de kloosters niet zo’n mate van gastvrijheid, dus als je van plan bent daar te overnachten is het raadzaam dit ter plekke te checken.

Bij het slapen in een Grieks klooster wordt van de reizigers wel een zekere mate van ingetogenheid verwacht. Dus draag geen korte broek of korte rok. Probeer vroeg in de avond te komen, dus niet later dan 20.00 uur of voor zonsondergang. De meest opwindende monastieke ervaring voor mannen is een verblijf in een van de twintig kloosters in de ‘Republiek der Monniken’ op de berg Athos op het schiereiland Halkidhikí, in de buurt van Thessaloniki. Je kunt hier niet even gedachteloos aankloppen, een overnachting op deze heilige berg vergt enige planning vooraf en het aanvragen van een permit.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over overnachten in Griekenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/Maugli.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam