Tips voor een vakantie op Kos, Griekenland

Door Gabriëlle van der Lee

Eigenlijk ben ik vaak van de Scandinavische landen en ga ik niet vaak richting het zuiden van Europa. Toen ik besloot om naar Kos te gaan was dit dan ook even wennen! Dit eiland in het oosten van Griekenland is namelijk totaal anders dan Scandinavië. Het heeft me een hele leuk en verrassende vakantie op geleverd en daar wil ik jullie graag iets over vertellen. Want na 3½ uur vliegen sta je al op Kos, ideaal toch?

Het Griekse eiland ligt bijna tegen Turkije aan dus met helder weer kun je Bodrum zien liggen. Op het eiland heerst een heerlijke rustige sfeer en kun je lekker tot rust komen. Maar je wilt natuurlijk niet alleen aan het zwembad liggen, dus vandaar dat ik een aantal leuke tips met jullie wil delen. Lees hier wat je allemaal kunt doen en zien tijdens je vakantie op Kos!

Bezienswaardigheden en activiteiten op Kos

Embros Thermé – warmwaterbronnen

De warmwaterbronnen van Kos zijn een heerlijke plek om te bezoeken. Embros Thermé is een gevormd bad in de zee waar een warmwaterbron onder zit. Het warme water komt uit de rotsen en heeft een constante temperatuur van 40 °C . Het is een heerlijke plek om vanuit Kos-stad naartoe te fietsen en een middagje door te brengen.

De entree is geheel gratis en je kunt zolang blijven als je zelf wilt. Het is wel af te raden om tussen 10.00 en 12.00 uur te komen, dan is het erg druk in het water. Je kunt beter vroeg op pad gaan en voor de drukte rond 9.00 – 09.30 uur weer weggaan.

De warmwaterbronnen liggen beneden aan de berg, als het druk is kan het zijn dat je boven moet parkeren en naar beneden moet lopen. Met de fiets kun je gewoon naar beneden rijden. Ik vond het een heerlijke plek om even tot rust te komen tijdens mijn vakantie op Kos en te genieten van de omgeving.

Nisyros vulkaan – dagtripje

Als je nog een dag wilt vullen, dan kun je naar Nisyros gaan. Dit kleine eiland ligt zo’n 50 kilometer ten zuiden van Kos en is per boot bereikbaar. De boot vertrekt bij Kos-stad en vaart in ongeveer twee uur naar het eiland Nisyros. Ik koos ervoor om er een dagtripje van te maken. Eerst heb ik in Nisyros rondgelopen en vervolgens ben ik naar de krater gegaan.

De Stefanos krater is een actieve krater waar je doorheen kunt lopen. De vulkaan op Nisyros slaapt maar hij is niet gedoofd, dus je ziet de activiteit terug in de krater. Je kunt zo’n volledige dagtrip boeken vanaf €30 en dan ben je de hele dag onder de pannen. Het eilandje vond ik echt betoverend en de krater erg gaaf. Omdat ik Aardrijkskunde heb gestudeerd, blijven dit soort processen erg interessant voor mij.

Oud-Pyli – spookdorp

Pyli is een dorp wat op zo’n 15 kilometer van Kos-stad ligt en het oude gedeelte is verlaten. Sinds de jaren ’80, toen hier een cholera-epidemie heerste, is het dorp verlaten. Het is heel bijzonder om hier rond te lopen en alle verlaten plekken te zien. Sommige huizen hebben nog meubels, foto’s en andere spullen in het huis staan en andere zijn compleet leeg.

Het leuke is dat Pyli boven op de berg Dikeos ligt en dat je bovenop een prachtig uitzicht hebt over het eiland Kos. Je kunt het dorp geheel gratis bezoeken, maar neem natuurlijk geen spullen mee. Persoonlijk zou ik het spookdorp niet ’s avonds tegen schermer bezoeken.

Agios Stefanos – strand en ruïne

Dit is een prachtig zandstrand zo’n 40 kilometer ten zuiden van Kos-stad, maar er is meer te beleven. Op het strand vind je namelijk ook de ruïne van de Agios Stefanos basiliek uit de 5e eeuw. Tegenover het strand vind je een klein eilandje Kastri, waar een prachtige koepelkerk op staat.

Het is een heerlijke plek om een dagje te vertoeven met een prachtig uitzicht over de zee. Op het strand vind je een kleine kiosk waar je snacks en wat te drinken kunt halen. Mijn tip? Ga lekker vroeg op pad en kies ervoor om een hele dag op het strand te spenderen. Het strand is natuurlijk geheel gratis te bezoeken.

Antimachia windmolen

Antimachia is een klein dorpje dat zo’n 23 kilometer van Kos-stad ligt. Je kunt hierheen rijden over een prachtige slingerende weg die door de bergen van het eiland loopt. In de stad is namelijk een stukje Nederland te vinden: een windmolen.

De windmolen van Antimachia is gespaard gebleven en is nu een klein museum geworden. Als je echt geluk hebt, dan draait de molen zelfs. In het museum vind je informatie over de leefstijl van de Grieken tijdens de middeleeuwen, toen alles nog draaiden om landbouw en nog niet om toerisme. Het museum dat bij de molen zit, is gratis toegankelijk.

Plataan van Hippocrates

De Plataan van Hippocrates in het centrum van Kos-Stad wil je niet missen tijdens en vakantie op het eiland. Volgens een populaire legende gaf de beroemde Griekse arts Hippocrates in de schaduw onder deze boom les aan zijn studenten, zo rond de 5e eeuw voor Christus. De huidige boom is zo’n 500 jaar oud, dus dit exemplaar kan het niet zijn geweest.

Er wordt gezegd dat de huidige boom een afstammeling is van de oorspronkelijke boom die er 2500 jaar geleden stond. Veel medische universiteiten in de wereld hebben een stekje of takje van de plataan, vanwege de bijzondere symbolische betekenis. Hippocrates was immers de grondlegger van de westerse geneeskunde. De boom op Kos is reusachtig, met een omtrek van 12 meter. Het is daarmee een van de grootste bomen van Europa. Er is een metalen constructie gebouwd om te zorgen dat er geen takken afbreken.

Praktische informatie voor een vakantie op Kos

Overnachten op Kos

Op het eiland is Kos-stad te beste plek om te overnachten. Daarvandaan kun je vrijwel alle bezienswaardigheden bezoeken en heb je alles binnen handbereik. De hotels en appartement in Kos-stad zijn ook vrij voordelig. Voor een 4-sterren hotel in het centrum betaal je maar € 50 euro per nacht. Een aanrader is het Alexandra Hotel, gevestigd in het hoogste gebouw van Kos. Het is een comfortabel hotel op 100 meter van de haven en 400 meter van het strand.

De prijzen schieten iets omhoog wanneer je ervoor kiest om aan het strand te willen verblijven. Dan kun je het beste in het dorp Marmari overnachten. De prijzen variëren hier van € 50 per nacht tot wel € 250 per nacht. Wil je echt van luxe genieten, kies dan voor het OKU Kos Hotel in Marmari (alleen voor volwassenen).

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Kos?
Reserveer hier een hotel of appartement op Kos, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Kos

Het vervoer naar Kos is vrij makkelijk. Eigenlijk is de enige realistische optie vanuit Nederland het vliegtuig. Zelf vloog ik van Amsterdam naar Kos-stad met Transavia, maar er vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen op dit traject. De vlucht duurt ongeveer 3½ uur en onderweg heb je vaak de mooiste uitzichten.

Als je je op het eiland wilt verplaatsen, dan kun je het beste een auto of een fiets huren. Persoonlijk heb ik allebei gedaan en voor de kleine afstanden binnen de stad is voornamelijk de fiets erg handig. Als je verder buiten de stad mooie plekken wilt bezoeken, kun je beter een auto gebruiken. Het huren van een auto op Kos is overigens erg makkelijk en de kosten vallen erg mee vergeleken met de prijzen op andere Europese bestemmingen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een reis met een transfer te boeken en vervolgens alles lopend te doen of dagtours te boeken. In verhouding is het voordeliger om een auto te huren.

Eten en drinken op Kos

Een leuk feitje is dat je in Kos gewoon uit de kraan kunt drinken, in veel gebieden langs de Middellandse zee kan dit niet. Als je verblijft in Kos-stad kun je overal op straat genieten van het echte Griekse eten en dat zou ik ook aanraden.

Denk bijvoorbeeld aan faki, een echte Griekse linzensoep, of tiropitta, bladerdeeghapjes met kaas gevuld. Allemaal heerlijk en qua prijs zijn de gerechten vaak relatief goedkoop in vergelijking met Nederlandse prijzen. Verder is het personeel van de restaurants overal erg vriendelijk en willen ze je graag van dienst zijn.

Het is ook grappig om tijdens je vakantie op Kos één avond bij een Hollandse tent te gaan eten. Je vindt in Kos-stad meerdere Hollandse eetgelegenheden waar je kroketten en frikadellen kunt bestellen.

Over Gabriëlle

Hallo, mijn naam is Gabriëlle en ik ben gek op de wereld. Het liefst ben ik constant aan het reizen en deel ik mijn verhalen met iedereen. Door mijn ouders heb ik deze passie voor reizen ontwikkeld en sindsdien is die passie alleen maar groter geworden. Ik droom van een wereldreis maken, maar dat gaat er zeker aankomen. Door mijn werk als tekstschrijver en blogger ben ik momenteel nog vaker aan het reizen en dat bevalt mij goed.

Lees verder voor nog meer reisinspiratie voor een vakantie in Griekenland:

Tips voor een vakantie op Naxos

Vakantie op NaxosEen vakantie op Naxos beleef je op het grootste, groenste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen in de Egeïsche Zee. Het eiland is net iets kleiner dan Texel en wat minder toeristisch dan de andere Griekse eilanden in de omgeving. Met zijn groene en bergachtige landschap steekt het sterk af tegen de buureilanden. Lees meer over een vakantie op Naxos

Tips voor een vakantie op Rhodos

Het Griekse eiland Rhodos ligt in de Middellandse Zee en ligt op zo’n 20 kilometer van de kust van Turkije. Het drie na grootste eiland van Griekenland kent vele culturele bezienswaardigheden en beschikt over een schat aan intieme baaitjes, gezellige restaurantjes en mooie uitzichtpunten. Lees hier meer over een vakantie op Rhodos

Tips voor een vakantie op Santorini

Kleine witte kerkjes met blauwe koepels, huisjes in pasteltinten, witte windmolens en een schitterend uitzicht over de helderblauwe zee. Het typische beeld van Griekenland dat je vaak in de media ziet, komt tot leven op het vulkanische eiland Santorini. Lees hier meer over een vakantie op Santorini

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Kos, Griekenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Gabriëlle van der Lee; Pixabay; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam