Autorijden op Rhodos

Rhodos autorijdenHet Griekse eiland Rhodos kun je optimaal ontdekken door er te gaan autorijden. Met je huurauto kom je op plekken die je met een lokale bus nooit kunt bereiken. Je kunt op zoek naar verborgen baaien en stranden, slaperige dorpjes in het binnenland en op heuvels gelegen resten van forten, kloosters en kastelen. Een eigen auto is ook de beste manier om de ongerepte natuur van Rhodos te ervaren.

In het binnenland rij je door een dromerig landschap met glooiende bergen, pijnbomen en olijfgaarden. Aan de kust passeer je ruige aflopende rotsen, met bijna altijd een geweldig uitzicht op de azuurblauwe Egeïsche Zee. Hoe vaak wil je niet uitstappen om er Insta-waardige foto’s te maken! Ga je op vakantie naar Rhodos en wil je het eiland verkennen met een huurauto? Hier vind je handige tips voor autorijden op Rhodos.

Plan hier je vakantie naar Rhodos

Huurauto op Rhodos ► Check de tarieven bij Sunny Cars, TUI Cars of EasyTerra
Vakantie Rhodos ► Check de aanbiedingen bij TUI, Eliza Was Here en &Olives Travel
Vakantiehuis op Rhodos ► Bekijk het aanbod bij Booking.com, Belvilla en Interhome
Vliegen naar Rhodos ► Boek een goedkoop vliegticket bij Transavia of TUIfly

De wegen op Rhodos

Autorijden op Rhodos is goed te doen, al is het natuurlijk wel anders dan in Nederland of België. Dit oostelijk gelegen eiland van Griekenland heeft een goed wegennet, dat zich uitstrekt van noord naar zuid. Rhodos is ook niet al te groot. In circa 1½ uur rij van de noordelijke Rhodos-Stad naar het zuidelijk gelegen surfplaatsje Prasonisi.

Rhodos autorijden wegen

Het heeft ons verbaasd dat de wegen best wel goed zijn op Rhodos. Dat zou je misschien niet verwachten van Griekenland, maar dat heeft met het toerisme te maken op het eiland. De meeste doorgangswegen aan de kust en in het binnenland zijn geasfalteerd en hebben witte strepen op de weg. Gaten en hobbels in het wegdek komen slechts sporadisch voor, en zijn dan meestal provisorisch gedicht. Snelwegen heb je niet op dit Griekse eiland, al is er aan de noordoostelijke kust wel een vierbaansweg richting Rhodos-Stad.

Een groot voordeel van autorijden op Rhodos is het weinige verkeer. Zeker als je zelf in een grote stad woont, is het eilandverkeer soms een verademing. Op wegen in het binnenland kom je soms lange tijd geen enkele andere auto tegen. Langs de badplaatsen aan de oostkust rijdt meer verkeer, maar echt druk is het zelden.

Waar moet je rekening mee houden?

Ook al is autorijden op Rhodos vrij relaxed, er zijn een paar dingen om rekening mee te houden als je hier vakantie viert. Hieronder hebben we de belangrijkste punten op een rij gezet.

Bumperklevers

Ten eerste heb je de notoire bumperklevers, zoals je die ook vaak aantreft in andere landen rond de Middellandse Zee. Het wegennet op het eiland bestaat voornamelijk uit (smalle) tweebaanswegen, waardoor inhalen lastig kan zijn bij ander verkeer. Zolang Griekse automobilisten je niet kunnen passeren, hangen ze vlak achter je in de hoop dat je sneller gaat rijden. Niets van aantrekken, natuurlijk.

Rhodos autorijden bumperklevers

Snelheidsduivels

De maximumsnelheid op Rhodos is nergens hoger dan 80 kilometer per uur. Voor lokale automobilisten is dat natuurlijk veel te laag. Zij rijden dan ook consequent veel te hard en halen je in zodra het kan. De politie controleert vrijwel niet op het handhaven van de snelheid. Toch is dat geen reden het voorbeeld van de locals te volgen. Langs de weg zie je genoeg kleine herdenkingsmonumenten van mensen die zijn omgekomen in het verkeer, met bloemen en kaarsen. Dat zegt al genoeg. Als je achter iemand rijdt die zich keurig aan de snelheid houdt, is dat waarschijnlijk een toerist in een huurauto.

Bochtige wegen

Op het bergachtige Rhodos kom je veel meer bochten en haarspeldbochten tegen dan in het vlakke Nederland en België. Dat kan in het begin even wennen zijn, dus rij gewoon rustig. Op sommige kleinere wegen rij je langs steile kliffen zonder vangrail. Ook al wil je genieten van het uitzicht, het is toch beter je op de weg (en eventuele tegenliggers) te concentreren. Tunnels zijn er overigens nauwelijks op Rhodos.

Rhodos autorijden landschap

‘s Nachts rijden

De hoofdwegen in het noorden van het eiland zijn ‘s nachts goed verlicht. Dat zijn vooral de wegen richting de hoofdstad Rhodos-Stad en in de buurt van de luchthaven en populaire badplaatsen. Buiten de grotere plaatsen zijn er geen lantaarnpalen langs de weg. Het is dan erg donker waardoor autorijden een uitdaging kan zijn. Gebruik het grote licht als er geen tegenliggers zijn, om nog iets van de weg te zien.

Sahara-zand

Rhodos is een van de meest oostelijk gelegen eilanden van Griekenland, vlak voor de kust van Turkije. De zuidelijke woestijnen van Libië en Egypte zijn hemelsbreed echter niet heel ver weg. Als de wind uit zuidelijke richting waait, kan je auto bedekt worden door Sahara-zand. Het is een raar gezicht om je auto ‘s ochtends helemaal onder het zand aan te treffen. Maak de ruiten schoon om beter op de weg te kunnen kijken. Helemaal schoonmaken hoeft niet, dat doet het autoverhuurbedrijf uiteindelijk.

Rhodos autorijden weg

Verkeersregels op Rhodos

De belangrijkste verkeersregels op Rhodos zijn hetzelfde als in de rest van Griekenland. Je rijdt rechts en haalt links in. Het dragen van veiligheidsgordels is ten alle tijde verplicht, zowel voorin als achterin. Het gebruik van een smartphone achter het stuur is verboden. Verkeer van rechts heeft voorrang. Ook op rotondes moet je voorrang verlenen aan automobilisten die van rechts komen – anders dan in Nederland waar verkeer op de rotonde zelf voorrang heeft.

Rhodos autorijden verkeersbord

De maximumsnelheid op hoofdwegen en provinciale wegen is 80 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom bedraagt de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. In kleine straatjes in stedelijk gebied kun je sowieso niet hard rijden, door drempels en loslopende kinderen en honden.

Het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5 (één tot twee glazen) en 0,2 voor beroepschauffeurs en automobilisten die korter dan 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Beter is het om autorijden helemaal te vermijden als je een drankje op hebt. Het drinken van een wijntje of biertje bij een warme zomerse temperatuur heeft een heel ander effect op je dan normaal.

Parkeren op Rhodos

In verreweg de meeste delen van Rhodos is parkeren niet zo’n groot probleem. Er is altijd wel een gratis parkeerplek te vinden, desnoods op een stuk grind, aan de rand van een greppel of half in de struiken langs een weg. Alleen in Rhodos-Stad is parkeren een gruwel. Het vinden van een parkeerplaats is erg lastig, vooral in de zomermaanden en tijdens vakanties. Je moet er vroeg in de ochtend zijn om nog een plekje te vinden rondom het oude ommuurde centrum van de hoofdstad.

Een parkeerplaats wordt aangegeven door een blauw bord met een witte P er op. Parkeerplaatsen zijn gemarkeerd met witte of blauwe strepen. Bij een parkeerplaats met witte strepen mag je gratis parkeren voor maximaal 24 uur. Bij een parkeerplaats met blauwe strepen geldt betaald parkeren. Na het parkeren van je auto moet je een kaartje kopen bij de dichtstbijzijnde parkeerautomaat en dit ticket achter de voorruit leggen. Bij gele strepen op de weg is parkeren verboden.

Rhodos autorijden parkeren

Aangezien je waarschijnlijk toch geen vrij plekje kunt vinden, kun je beter een van de achterafstraatjes opzoeken en daar gratis parkeren. Daarna kun je in zo’n 10 tot 15 minuten wandelen naar het centrum van Rhodos-Stad, zo groot is het allemaal niet.

Het stadje Lindos is ook een populaire toeristische bestemming op het eiland. Parkeren is hier echter geen probleem. Dichtbij het centrum zijn enkele parkeerplaatsen met betaald parkeren (€ 5 voor een dag). Iets verder weg zijn gratis parkeerterreinen met genoeg plaats voor auto’s.

Tanken op Rhodos

De meeste tankstations vind je in het noorden van het eiland, in de buurt van de luchthaven, Rhodos-Stad en de badplaatsen aan de oostkust. Het eiland is echter niet zo groot, dus je hoeft nooit enorme afstanden af te leggen om een benzinestation te vinden. Je ziet vooral veel tankstations langs de weg van EKO (www.eko.gr), een van de grootste petroleummaatschappijen van Griekenland. Ook BP en Shell komen veelvuldig voor.

Loodvrije benzine en diesel zijn overal verkrijgbaar bij de tankstations op Rhodos. Je kunt betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Brandstof is relatief duur op het eiland, maar je geeft in totaal niet zoveel uit omdat je geen grote afstanden kunt afleggen. De meeste tankstations zijn overdag geopend. Er komt een medewerker naar je toe die de tank voor je vult. Tankautomaten zijn er niet op het Griekse eiland.

Auto huren op Rhodos

Als je gaat autorijden op Rhodos zal je het zien: er is een enorm aantal huurauto’s op de weg. Op het eiland kun je dan ook makkelijk een auto huren – er zijn vele autoverhuurbedrijven die met elkaar concurreren. Bovendien is het huren van een auto niet duur. Voor ongeveer € 200 heb je een compacte auto voor een week (wij hadden zelfs een automaat en afkoop eigen risico voor die prijs).

Rhodos autorijden huurauto

Het is een goed idee je huurauto van tevoren te reserveren voor de beste prijs, zeker in de zomer en de vakantieperiodes. Verder is het verstandig je eigen risico af te kopen. Je kunt soms over stukjes rijden met grind en zand, en opspattende kiezels kunnen de lak van je auto beschadigen. Zelf hebben we goede ervaringen met Sunny Cars, want dan heb je geen verborgen kosten en geen eigen risico.

Wil je een auto huren voor je vakantie op Rhodos?
► Check de tarieven van een huurauto bij Sunny Cars, TUI Cars of EasyTerra

Voor het huren van een auto op Rhodos moet je bij de meeste autoverhuurbedrijven minimaal 21 jaar zijn (voor autorijden is de minimumleeftijd 18 jaar). Het bezit van een Nederlands rijbewijs volstaat, je hebt geen internationaal rijbewijs nodig. Daarnaast dien je een creditcard te hebben, waarop een eventuele borg wordt ingehouden. Op de internationale luchthaven van Rhodos zijn enkele kantoren van autoverhuurders. Als jouw verhuurbedrijf dat niet heeft, zal een medewerker je op het vliegveld opwachten.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 mei 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden op Rhodos, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam