Overnachten en hotels in Hongarije

Hongarije is een populaire vakantiebestemming, dus je hebt er een ruime keuze om te overnachten. Verspreid over het land vind je hotels in alle prijsklassen, van net aanvaardbaar tot luxueus. Sommige hotels dateren nog uit het communistische tijdperk, maar er is sinds de val van de Berlijnse Muur een flinke inhaalslag gemaakt om accommodatie te moderniseren.

De meeste hotels vind je in Boedapest en in de omgeving van het toeristische Balatonmeer. Vooral in de Hongaarse hoofdstad vind je een aantal elegante 5-sterrenhotels. Tijdens het hoogseizoen in de zomermaanden zijn deze hotels snel volgeboekt, dus het is raadzaam tijdig een hotelkamer te boeken. De prijzen van hotels in Boedapest en rond het Balatonmeer liggen ook zo’n 30 procent hoger dan in de rest van het land.

De hotels in Hongarije worden door een overheidsinstantie geclassificeerd volgens een sterrensysteem, van 1 tot 5 sterren. Budget hotels met 1 of 2 sterren zijn eenvoudig en ouderwets ingericht, maar meestal wel schoon. De badkamer moet je vaak delen met andere gasten. In de goedkoopste hotels in de provincie heb je al een kamer voor € 25 per nacht.

In een hotel met 3 sterren of hoger heb je een eigen badkamer, is er een restaurant en een receptie die 24 uur per dag is bemand. Het is gebruikelijk dat het ontbijt bij de prijs van een hotelkamer zit inbegrepen. Er kunnen nog wel belastingen bij komen. Mensen die alleen reizen kunnen vaak alleen in een tweepersoonskamer terecht, en moeten ook de prijs daarvoor betalen.

In Hongarije zijn ook meerdere (internationale) hotelketens actief, vooral in het duurdere segment. Tot de grotere Hongaarse hotelketens behoren Danubius Hotels (www.danubiushotels.com) en Hunguest Hotels (www.hunguesthotels.hu). De overkoepelende brancheorganisatie is de Hotel Association of Hungary: www.hah.hu

Pensions, guesthouses en bed & breakfasts in Hongarije

Om goedkoop te overnachten in Hongarije kun je terecht in een pension (panzió), guesthouse (vendégház) of een bed & breakfast. Je vindt ze overal in het land, zelfs in de kleinste dorpen. Ze variëren in sfeer en grootte, sommige pensions en guesthouses zijn charmant en huiselijk en hebben maar enkele kamers, andere lijken meer op een klein hotel. Pensions en bed & breakfasts zijn wel een goede manier om Hongaarse families te ontmoeten en kennis te maken met hun manier van leven.

Hostels in Hongarije

Je bent het minste geld kwijt als je gaat overnachten in een hostel. Hongarije heeft verschillende particuliere hostels die zich voornamelijk richten op backpackers, meestal in een kamer met vier of meer bedden. De meeste keuze heb je in Boedapest, waar je al een bed in een slaapzaal hebt voor ongeveer € 20 per nacht. Sommige hostels zijn voormalige woonblokken waar slaapzalen zijn ingericht en waar je gebruik kunt maken van een gemeenschappelijke keuken en wasgelegenheid. Er zijn ook hostels waar je een eigen kamer kunt boeken, voor een iets hogere prijs.

Enkele tientallen hostels zijn aangesloten bij de Hungarian Youth Hostels Association. Je hoeft geen lid te zijn om hier te overnachten, maar met een lidmaatschap krijg je wel korting. Je kunt lid worden bij aankomst in een hostel. De hostels zijn 24 uur per dag open en ontbijt is meestal inbegrepen. Website: www.miszsz.hu

In de zomermaanden (van 1 juli tot eind augustus) kun je ook goedkoop slapen in een studentenkamer van een universiteit. Het lokale toeristenkantoor kan je hierbij helpen.

Appartementen en vakantiehuizen in Hongarije

Net als in andere westerse landen kun je in Hongarije een appartement, vakantiehuis, villa of bungalow huren van een particulier. in Boedapest is een groot aanbod via Airbnb, met meer dan 9000 adressen. De groeiende populariteit van Airbnb in de hoofdstad leidt tot steeds meer frictie met het stadsbestuur en de hotels, dus het is de verwachting deze overnachtingsmogelijkheid in de toekomst aan banden wordt gelegd.

Buiten Boedapest zijn in alle regio’s vakantiehuizen en appartementen te huur. Alleen al rond het Balatonmeer staan honderden vakantiebungalows. Op internet zijn talloze websites waar je een vakantiehuis in Hongarije kunt boeken. Een overzicht van kamers bij particulieren (vendégszoba) en appartementen kun je onder meer vinden bij het landelijke agentschap Ibusz: www.ibusz.hu

Kamperen in Hongarije

Campings zijn er in overvloed in Hongarije en bevinden zich vaak in de buurt van toeristische gebieden, zoals meren en rivieren, grotere steden, bossen en andere afgelegen locaties. Vooral in de omgeving van het Balatonmeer zijn volop mogelijkheden om te kamperen. Er zijn enkele ketens die meerdere campings in het land beheren, waaronder Balatontourist (www.balatontourist.hu) en Castrum Campings & Holiday Villages (www.castrum.eu).

Campings zijn meestal geopend van mei tot en met september. De prijzen variëren en zijn afhankelijk van de locatie en de faciliteiten van de camping. De meeste campings bieden aansluitingen op elektriciteit en water en sommige hebben een aansluiting op een tv-antenne. De campings in Hongarije zijn ingedeeld in vier categorieën, van 1 (klein en eenvoudig) tot 4 (groot en luxe). Hoe meer faciliteiten er beschikbaar zijn, hoe hoger de categorie.

In het hoogseizoen betaal je ongeveer € 25  per persoon per nacht, en het is raadzaam van tevoren te reserveren. Rond het Balatonmeer liggen de prijzen wat hoger. Wildkamperen is in Hongarije niet toegestaan. Je mag je camper ook niet langs de weg parkeren en daar de nacht doorbrengen. De campings zijn verenigd in de brancheorganisatie Hungarian Campsites Organization. Op de website vind je een overzicht van kampeerplaatsen: www.camping.hu

Tips voor overnachten in Boedapest

Four Seasons Hotel Gresham Palace in Boedapest, HongarijeBoedapest heeft een ruime keuze aan honderden hotels, pensions, appartementen, hostels en bed & breakfasts. Tijdens de communistische tijd waren de mogelijkheden om te overnachten nog erg schaars, maar de laatste jaren hebben vele nieuwe hotels en pensions de deuren geopend. Lees hier meer over hotels en overnachten in Boedapest

Voor het laatst bijgewerkt op 6 maart 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Hungarian Snow.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam