Bezienswaardigheden in Hongarije top-15

Hongarije bezienswaardighedenHongarije is veel méér dan Boedapest, die wonderschone hoofdstad aan de Donau. Hongarije is een land van poesta’s en paleizen, schitterende barokke architectuur en stomende baden – allemaal buiten de hoofdstad te vinden. Natuurlijk springt Boedapest eruit als het om de beste bezienswaardigheden gaat. Het ‘Parijs van het Oosten’ is dan ook niet te missen tijdens een vakantie in het land, alleen al vanwege de elegante badhuizen en nostalgische koffiehuizen.

Maar reis verder in Hongarije en ook daar kom je thermale baden tegen voor het herwinnen van je jeugdige fitheid. Of neem een verkwikkende duik in het Balatonmeer, het grootste zoetwatermeer van Europa. Hongarije heeft een verrassend mooie natuur, van bergen en valleien met wijngaarden tot unieke grotten en uitgestrekte poesta’s – de grootste graslanden van Europa. De kronkelende Donau is nooit ver weg, de langste rivier van Europa die het land in tweeën splitst.

Daarnaast is de geschiedenis altijd dichtbij, maar dat kan niet anders met zeven buurlanden en talloze volkeren die aan de grenzen roken. Hongarije is een land vol kastelen, forten, kerken en moskeeën. Je vindt er overblijfselen van de Romeinen en Ottomanen, maar ook grauwe woonblokken uit de tijd van het Sovjet-communisme. Het meest trots zijn de Hongaren toch wel op hun eigen erfgoed, zorgvuldig onderhouden sinds de stichting van het land 1000 jaar na Christus. Los van wie er aan de macht is, dit is een intrigerend land waar oneindig veel te zien is. Hier vind je de 15 beste bezienswaardigheden in Hongarije!

Boedapest

De hoofdstad Boedapest is een van de meest leefbare steden van Oost-Europa, die de charme van een typische Europese stad combineert met het schilderachtige Hongaarse erfgoed. Je komt naar de Hongaarse hoofdstad voor de art nouveau architectuur, de majestueuze koffiehuizen en de ontspannende thermale baden. Met zijn eeuwenoude geschiedenis is het niet verwonderlijk dat Boedapest uitblinkt in bezienswaardigheden.

Boedapest bezienswaardigheden

In deze stad aan de Donau-rivier vind je allen al meer dan 100 musea en galerieën, waarvan enkele tot de top van de wereld behoren. Een van de topattracties is het voormalige Koninklijk Paleis op de Burchtheuvel van Boedapest, dat vele oorlogen heeft overleefd. Indrukwekkend is het enorme Parlementsgebouw met bijna 700 kamers, ooit het grootste gebouw ter wereld. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Boedapest

Gödöllő Paleis

Het Gödöllő Paleis is het ‘Versailles’ van Hongarije, een schitterend slot met veel grandeur waar je in de voetsporen kunt treden van de legendarische keizerin Sisi. Het paleis even buiten de hoofdstad Boedapest is het grootste barokke kasteel van Hongarije en het één-na-grootste barokke bouwwerk ter wereld. Dit gigantische complex bestaat uit 136 kamers, acht vleugels, een kerk, een theater, een badhuis, een manege, een serre en een enorme tuin ► Lees hier tips voor het bezoeken van het Gödöllő Paleis

Kasteel van Viségrad

Hoog op een heuvel in een bocht van de Donau ligt het Kasteel van Viségrad, de eerste residentie van de Hongaarse koningen. De citadel werd begin 14e eeuw gebouwd door koning Béla IV in de hoop invasies vanuit de rivier tegen te kunnen houden. Hij maakte van Viségrad ook de hoofdstad van Hongarije. In de 16e eeuw raakte het kasteel grotendeels beschadigd door een aanval van de Turken. Nu is het deels gerestaureerd en een museum waar je een inkijkje krijgt in het middeleeuwse Hongaarse koninklijke hof.

Visegrad kasteel in Hongarije

Bekijk vooral de tentoonstelling over de heilige kroon van de kroningsjuwelen, die meerdere keren in het kasteel is bewaard. In 1440 vond een geruchtmakende diefstal plaats van de kroon: een kamermeisje ging ermee vandoor, genaaid in een roodfluwelen kussen. Buiten op het terras kun je genieten van adembenemende uitzicht over de Donau. Het kasteel ligt 40 kilometer ten noorden van Boedapest en is makkelijk te bezoeken tijdens een dagtrip.

Balatonmeer

Elke zomer trekken vele vakantiegangers naar het Balatonmeer, het grootste zoetwatermeer van Europa. De ‘Hongaarse Zee‘, zoals het Balatonmeer ook wordt genoemd, heeft talloze stranden waar je kunt zwemmen, zonnebaden en ontspannen. In de zomer kun je er buiten eten in een van de restaurants aan de waterkant of de nacht weg dansen in een van de clubs. Je kunt zeilen over het kalme water, een fietstocht maken rondom het meer of gaan wandelen in de heuvels en bergen in de omgeving.

Hongarije Balatonmeer

Rond het meer vind je pittoreske dorpjes waar je terecht kunt voor cultuur, musea, kastelen, geschiedenis en barokke architectuur. Een geliefde bestemming is Tihany aan de noordelijke oever van het Balatonmeer, gelegen op een vulkanisch schiereiland. De 19e-eeuwse badplaats Balatonfüred is het belangrijkste jacht- en watersportcentrum rond het meer, met volop mogelijkheden om te zeilen en te surfen. Siófok is de grootste stad aan het Balatonmeer met het langste strand van Hongarije en een uitgaansleven dat makkelijk kan tippen aan de zomerse nachten in Ibiza. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden aan het Balatonmeer

Esztergom Basiliek

De Esztergom Basiliek is de grootste en meest imposante kerk van Hongarije. Van de crypte tot het dak van de koepel is de basiliek 100 meter hoog, waarbij het tevens een van de hoogste gebouwen is in het land. Na een bouw van 47 jaar werd de kerk in 1869 voltooid. Op dezelfde plek zou echter ook al de eerste kerk van Hongarije hebben gestaan, die in 1180 afbrandde. Die zou gebouwd zijn door Stefanus I (975-1038), de eerste Hongaarse koning en de grondlegger van het land.

Esztergom basiliek in Hongarije

Binnen kun je het beroemde altaarstuk bewonderen van bijna 14 meter lang. Dit staat bekend als het grootste schilderij ter wereld dat op één stuk doek is geschilderd. Ook herbergt de basiliek het grootste orgel van Hongarije. Voor een geweldig uitzicht bedwing je 400 treden naar de top van de koepel. De basiliek ligt aan de Donau in het noordelijke stadje Esztergom, tegen de grens van Slowakije. Website: www.bazilika-esztergom.hu

Wil je een bezoek brengen aan de mooiste kerk van Hongarije?
Boek hier een tour of wandelexcursie naar de Esztergom Basiliek

Hortobágy National Park

Cowboys, prairies en uitgestrekte vlaktes vind je in Hortobágy National Park in het noordoosten van Hongarije. Dit grootste grasland van Europa is de thuisbasis van runderen, ossen, waterbuffels, wolven, wilde zwijnen en enkele kuddes half-wilde przewalskipaarden. Ook kun je in deze enorme steppe genieten van sublieme zonsondergangen en vogels spotten, want er leven 342 soorten.

Hortobagy National Park in Hongarije

In de avond kun je er geweldig sterren kijken, zonder afleiding van kunstmatig licht. Tot de bezienswaardigheden behoort de brug met negen bogen, de langste stenen brug van Hongarije (167 meter lang). Deze brug werd in 1833 gebouwd voor herders en hun vee die de overstroomde graslanden moesten oversteken. Hortobágy National Park is het grootste en oudste natuurreservaat van Hongarije, dat in 1973 werd opgericht. Sinds 1999 staat het natuurgebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.hnp.hu

Wil je kennismaken met de paardenshows en cowboys van Hongarije?
Boek hier een privétour naar Hortobágy National Park vanuit Boedapest

Debrecen

Debrecen is de tweede stad van Hongarije en was verschillende keren de hoofdstad van het land. Veel reizigers gebruiken de stad in het oosten als uitvalsbasis voor het verkennen van de Hongaarse laagvlaktes, maar in de stad zelf zijn ook genoeg bezienswaardigheden om er enkele dagen door te brengen. Al vele eeuwen is Debrecen een intellectueel centrum, vooral sinds de oprichting van het Calvinistische College in 1538. De rest van Hongarije is vooral katholiek, maar in Debrecen kregen de protestanten het in de 16e eeuw voor het zeggen.

Hongarije Debrecen

Een van de blikvangers in de stad is dan ook de Grote Gereformeerde Kerk, de grootste protestante kerk van Hongarije. Beklim de 210 treden van de westelijke toren en je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over Debrecen en de omgeving. Een andere topattractie is het Déri Museum (www.derimuzeum.hu), gevestigd in een indrukwekkend neobarok gebouw. In dit museum hangen kunstwerken van de beroemdste kunstenaars van Hongarije, maar er is ook een omvangrijke collectie wapens en Japanse kunst. Ben je in augustus in de stad? Neem dan zeker een kijkje bij het jaarlijkse Bloemencarnaval.

Zoek je charmante accommodatie in Debrecen?
Reserveer hier online een hotel of pension in Debrecen

Aggtelek National Park

Tegen de grens van Slowakije in het noordoosten van het land ligt Aggtelek National Park. Het reservaat is vooral bekend van de vele grotten, die tot de indrukwekkendste van Hongarije behoren. In het gebied zijn 280 grotten te vinden die allemaal in grootte variëren. Aan de Slowaakse kant zijn nog eens ruim 1100 grotten. Een deel kun je bezoeken om je te verwonderen over prachtige stalagmieten en stalactieten.

Aggtelek National Park in Hongarije

De grootste trekpleister is de Baradla-grot. Dit is de grootste druipsteengrot van Europa met een lengte van 26 kilometer (waarvan 8 kilometer in Slowakije). Interessant is dat hier hele oude botten en stenen werktuigen zijn gevonden. Zo’n 5000 tot 3000 jaar voor Christus woonden er al mensen in de grot. Aggtelek National Park is een van acht bezienswaardigheden in Hongarije met een notering op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar de enige natuurlijke attractie op die lijst. Je kunt deelnemen aan verschillende tours in de grotten. Het is er ongeveer 10 °C, dus doe warme kleding aan! Website: www.anp.hu

Meer van Héviz

Buiten Boedapest heeft Hongarije nog veel meer warmwaterbronnen. Verspreid over het land zijn er liefst duizend te vinden. Een van de populairste buiten de hoofdstad is het Meer van Héviz, zo’n 8 kilometer ten westen van het Balatonmeer. Dit is zelfs het grootste natuurlijke thermale meer ter wereld. Het water is extreem rijk aan mineralen, waaronder zwavel, calcium en magnesium. Dit zou goed werken tegen reumatische aandoeningen en pijn aan gewrichten, maar het is ook heel ontspannend om hier een bad te nemen.

Meer van Héviz in Hongarije

In het Meer van Héviz kun je namelijk het hele jaar door zwemmen. De watertemperatuur is in de winter tussen de 23 en 25°C en kan in de zomer oplopen tot 36-38°C. Door de stroming van het water van links naar rechts en van onder naar boven lijkt het alsof je constant in een massagebad zit. De bron op 38 meter diepte zorgt ervoor dat het water elke drie dagen ververst. Het turquoise meer is prachtig gelegen, tussen groene bomen en met exotische waterlelies. Zelfs de Romeinen namen hier al een verkwikkend bad. Website: www.heviz.hu

Zoek je voordelige accommodatie voor je verblijf in Héviz?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Héviz, tegen de laagste prijzen

Szentendre

Niet ver van de hoofdstad Boedapest ligt Szentendre, een van de meest pittoreske steden van Hongarije. Het is een schilderachtig kunstenaarsdorp met een overvloed aan musea, galeries en kunstenaars. Je kunt er wandelen door de kronkelende straatjes in het barokke centrum, langs de kleurrijke middeleeuwse huizen, kerken en musea bezoeken of een espresso drinken op een gezellig pleintje.

Hongarije Szentendre

Het fotogenieke stadje aan de rechteroever van de Donau heeft genoeg bezienswaardigheden om er een dag door te brengen. Bezoek het Marsepeinmuseum of herleef je de jaren zeventig en tachtig in het Retro Design Center. Vanuit Boedapest kun je makkelijk een dagtrip maken naar Szentendre, bijvoorbeeld met een boottocht. Of blijf er wat langer om je helemaal onder te dompelen in de kunstenaarskolonie. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Szentendre

Eger

In het noorden van het land, tussen het Mátragebergte en het Bükkgebergte, ligt de Hongaarse stad Eger. De stad werd in de 10e eeuw gesticht door de eerste christelijke koning van Hongarije, Sint Stefanus, en staat bekend om haar prachtige barokke gebouwen. De bekendste bezienswaardigheid is echter het kasteel dat op een hoge heuvel in Eger werd gebouwd. Dit was een van de eerste vestingen om het noorden van Hongarije te verdedigen.

Hongarije Eger

Roemrucht is een aanval van 40.000 Turkse soldaten van het kasteel in 1552. Slechts 2000 soldaten verdedigden het kasteel, maar toch wisten ze de Ottomaanse invasie af te slaan. Eger is ook bekend om de vele wijngaarden en wijnkelders. Een van de bekendste rode wijnen uit Hongarije komt uit dit gebied: de Egri bikavér ofwel ‘stierenbloed uit Eger’. In wijnkelders kun je de wijn proeven en tevens genieten van traditionele gerechten en dansen. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Eger

Grotten van Lillafüred

Lillafüred is een charmant stadje in de groene heuvels ten westen van de industriestad Miskolc. Het stadje aan het Hámori-meer werd al in 1892 uitgeroepen tot vakantieoord vanwege het grote aantal natuurlijke attracties. Direct aan het meer verrees tussen 1927 en 1930 het kasteelachtige Palota Hotel, dat wereldberoemd werd door zijn renaissance bouwstijl. Het zijn echter vooral de grotten die een bezoek aan Lillafüred de moeite waard maken.

Hongarije Lillafüred

Op loopafstand van elkaar vind je drie grotten die elk unieke eigenschappen hebben. Vlakbij het hotel kun je een rondleiding van 30 minuten krijgen door de Anna-grot, ook bekend als de Petőfi-grot. Beroemd zijn de fossielen in de kalkstenen rotswanden van planten die al lang geleden zijn uitgestorven. De István-grot valt juist op door de indrukwekkende stalagmieten en stalactieten. Wat verder weg ligt de Szeleta-grot, met vakkundig gemaakte pijlen en speren uit de ijstijd. Website: www.bnpi.hu

Zoek je accommodatie in Lillafüred?
Reserveer hier een hotel of pension in Lillafüred

Pécs

In het zuidwesten van Hongarije ligt de universiteitsstad Pécs, van oudsher een van de meest multiculturele steden van Hongarije. In deze stad werd in 1367 de eerste universiteit van Hongarije gesticht en zowel de Romeinen, de christenen als de Ottomanen hebben er hun sporen nagelaten. Je ziet nog steeds veel monumenten uit de verschillende periodes. Bijzonder is de vroegchristelijke necropolis van Pécs uit de 4e eeuw. De graven zijn bijzonder mooi versierd en staan dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Hongarije Pécs

Een ander hoogtepunt is de voormalige moskee van pascha Kassim Gasi, het grootste Turkse bouwwerk van Hongarije. De moskee werd gebouwd in de 16e eeuw toen de Ottomanen de baas waren in Hongarije. Niet ver daar vandaan staat de Kathedraal van Sint Peter en Paul, die opvalt door zijn vier torens van 60 meter hoog. Door de mediterrane sfeer en de heuvels rondom de stad is Pécs een populaire vakantiebestemming. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Pécs

Sopron

Het scheelde niet veel, of Sopron was onderdeel van Oostenrijk. Tijdens een stemming in 1921 besloten de inwoners echter dat ze bij Hongarije wilden horen, waardoor Sopron sindsdien bekendstaat als ‘de meest loyale stad van het land’. Deze westelijke stad ligt dan ook slechts 8 kilometer van de Oostenrijkse grens en trekt traditiegetrouw veel dagjesmensen uit het buurland voor de mooie binnenstad met de vele middeleeuwse en barokke gebouwen. Sopron telt liefst 240 gebouwen en monumenten met een beschermde status, dus dat zegt al genoeg.

Hongarije Sopron

Een van de populairste bezienswaardigheden is de 12e-eeuwse vuurtoren, hét symbool van Sopron. Ooit stonden stadswachten boven op het ronde balkon om inwoners te waarschuwen voor branden of buitenlandse vijanden. Nu kun je hier genieten van een fabelachtig uitzicht over de stad, na het beklimmen van een wenteltrap met 200 treden. In 1928 kreeg de toren een prachtig versierde barokke poort om de loyaliteit aan Hongarije te herdenken. Boven de poort is een sculptuur van inwoners die het land trouw zijn. Vanuit Sopron kun je makkelijk wandelingen maken in de nabijgelegen Alpen.

Grotbad van Miskolctapolca

Heel anders dan de traditionele Hongaarse badhuizen is het Grotbad van Miskolctapolca. Hier kun je waden in een thermaal bad in een grottenstelsel van honderdduizenden jaren oud. Een bijzondere ervaring, en dat vind je nergens anders in Europa! De grotten met het warme water zijn al sinds de oudheid bekend, maar echt populair werd het vanaf de 16e eeuw. Toen zochten Ottomanen en Griekse handelaren hier hun toevlucht voor een wellness-ervaring.

Mikolc grotbad in Hongarije

Binnen in de grotten vind je nu zes ruimtes waar je kunt baden. De warmwaterbronnen hebben een constante temperatuur van 32 tot 35°C. Zoals andere thermale baden in Hongarije is het niet alleen ontspannend, maar schijnt het ook goed te zijn voor je gezondheid. Het grotbad vermindert gewrichtspijn, helpt tegen koorts en bevordert de eetlust. Bij het complex is een spa waar je terechtkunt voor massages en therapeutische behandelingen. Miskolctapolca is een voorstad van Miskolc en ligt in het noordoosten van Hongarije. Website: www.barlangfurdo.hu

Voor het laatst bijgewerkt op 5 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; waku/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam