Kliffen van Moher, Ierland

De beste bezienswaardigheden van Ierland

Superlatieven schieten vaak tekort om de Kliffen van Moher te beschrijven. Deze torenhoge kliffen (Cliffs of Moher) aan de Ierse westkust zijn wild, ruig en mooi, en behoren niet voor niets tot de populairste bezienswaardigheden van Ierland. De kliffen van kalksteen strekken zich uit over een lengte van 8 kilometer langs de Atlantische Oceaan en behoren tot de hoogste van Europa. De Kliffen van Moher rijzen zo’n 120 meter op uit de zee, maar op het hoogste punt bedraagt de afstand tot de woeste en schuimende golven onder je zelfs 214 meter.

Halverwege ligt O’Brien’s Tower, een ronde stenen uitkijktoren die in 1835 werd gebouwd. Ook toen bezochten al vele toeristen de kliffen, die ze vanuit de uitkijktoren beter konden bekijken. Je kunt boven langs de kliffen wandelen, bewonderen hoe erosie het natuurfenomeen heeft gevormd en de rauwe kracht van de natuur ervaren. ‘Aan de rand van de wereld’ kun je de zoute lucht proeven, de overvliegende vogels horen krijsen en de oude rotsen onder je voeten voelen. Op een heldere dag kun je in de verte de Araneilanden zien liggen.

Door de hoogte van de kliffen en de nabijheid van de Atlantische Oceaan kan het wel flink waaien en het weer kan plotseling omslaan, waarbij zonneschijn overgaat in felle hagelbuien. Pas ook op met het nemen van selfies, want er zijn al een paar keer toeristen naar beneden getuimeld (soms waren het mensen die zelfmoord pleegden). Het is ook mogelijk een boottocht te maken langs de Kliffen van Moher. Dat kan bijvoorbeeld met Cliffs of Moher Cruises, die vertrekken vanuit het dorp Doolin: www.cliffs-of-moher-cruises.com

Bezoeken van de Kliffen van Moher

De Kliffen van Moher liggen in het Ierse graafschap Clare. Vanaf de stad Galway is het ongeveer anderhalf uur rijden om de kliffen te bereiken. Het natuurwonder ligt ook langs de Wild Atlantic Way, de langste toeristische kustroute ter wereld. Vlakbij de kliffen en de uitkijktoren is een bezoekerscentrum, de Cliffs of Moher Visitor Experience. Je kunt online kaarten bestellen, waarmee je toegang krijgt tot de tentoonstelling en kunt parkeren. In de zomermaanden kun je het bezoekerscentrum en de Kliffen van Moher beter bezoeken ná 16.00 uur ‘s middags. Overdag is het enorm druk en het bezoekerscentrum moest weleens sluiten omdat er geen mensen meer bij konden. Als je het bezoekerscentrum en het uitkijkpunt mijdt, kun je de kliffen op een andere plek gratis bewonderen. Website: www.cliffsofmoher.ie

Voor het laatst bijgewerkt op 1 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Kliffen van Moher in Ierland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam