IJsland met Voigt Travel

Geysir, IJsland

IJsland is het enige land van Europa met geisers en waar kun je dat beter bewonderen dan bij de naamgever van dit bijzondere natuurfenomeen? In het zuidwesten van IJsland vind je het geiserveld Geysir, een van de populairste bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen tijdens een vakantie in het land. Hier kon de wereldberoemde en indrukwekkende Geysir altijd op een warme belangstelling rekenen van bewonderaars. De geiser was acht eeuwen actief en spoot tot 80 meter de lucht in.

De laatste jaren is de Geysir een beetje uitgeput en niet zo actief meer, maar daarnaast vind je de nog wel actieve Strokkur die elke 5 tot 10 minuten sissend en grommend tot uitbarsting komt en heet water omhoog spuit. Dit kan enkele luttele meters zijn, maar de Strokkur bereikt soms ook een hoogte van 35 meter. De uitbarsting gaat gepaard met een flinke hoeveelheid stoom die de lucht in wordt geblazen.

Je kunt de eruptie van de geiser van dichtbij aanschouwen. Het is spannend om te zien totdat het water wordt ingekapseld en dan door de onderaardse druk met grote kracht de lucht in schiet. De natuurlijke heetwaterbron kan altijd op heel wat ohhs en ahhs en filmpjes met een smartphone rekenen als de ‘show’ plaatsvindt. Ook wij hebben een filmpje geschoten van een uitbarsting van de Strokkur (ondanks de vrieskou…):

Tips voor het bezoeken van Geysir

Geysir ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Reykjavik en is onderdeel van de zogeheten Golden Circle (De Gouden Route) langs de beste bezienswaardigheden van IJsland, waartoe ook de waterval Gullfoss en het nationaal park Þingvellir behoren. Als je arriveert, zie je al de stoomdampen, de azuurblauwe plassen en de borrelende modderpoelen van het vulkanische geiserveld. Ook ruik je de geur van ‘rottende eieren’. Blijf in ieder geval op de paden en stap niet over de omheining, want het water in de grond kan een temperatuur hebben van liefst 120°C.

Je kunt het geiserveld met de Strokkur en Geysir elke dag gratis bezoeken. Begin 2014 besloten de landeigenaren een entreeprijs te vragen, maar in 2015 stak het hooggerechtshof van IJsland daar een stokje voor omdat de natuur ‘voor iedereen toegankelijk moet zijn’. Tegenover de Geysir is een grote parkeerplaats, een souvenirshop en een enorm restaurant en cafetaria (met lekker gebak). Ook vind je daar Hotel Geysir (www.geysircenter.com) met Geysirstofa, een gratis toegankelijk museum met een audiovisuele presentatie over geisers, vulkanen en aardbevingen.

Je kunt Geysir makkelijk bereiken met een huurauto of je kunt een excursie boeken in Reykjavik (waarbij je ook de andere attracties van de Golden Circle bezoekt). Busmaatschappij SBA-Norðurleid rijdt dagelijks van Reykjavik naar Geysir, een rit van 2½ uur. Check de dienstregeling op www.sba.is. In het hoogseizoen is het altijd erg druk bij de geisers; je kunt dan het beste een bezoek brengen in de vroege ochtend of in de avond.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Geysir in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/santirf; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam