IJsland met Voigt Travel

Tips over autorijden in IJsland

Autorijden in IJsland is goed te doen. Er is bijna geen verkeer en de IJslanders rijden redelijk beschaafd, wat een verademing is als je het drukke verkeer in Nederland bent gewend. Tijdens het autorijden kun je genieten van de prachtige en onherbergzame natuur van het land. Vanuit de auto zie je al veel waar IJsland zo beroemd om is: gletsjers, vulkanen, watervallen en geisers. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je gaat autorijden in IJsland. Hou de hele tijd je hoofd erbij als je de weg opgaat, ook als je weg zwijmelt bij het adembenemende landschap.

Wegen in IJsland

Behalve misschien in de hoofdstad Reykjavik kun je niet snel verdwalen. IJsland heeft geen uitgebreid wegennet. Een groot deel van het land is onherbergzaam en dunbevolkt. Er is eigenlijk maar één hoofdweg, en dat is rondweg nummer 1 rondom IJsland. Dit is een weg die grotendeels geasfalteerd is, maar met slechts twee rijbanen. Snelwegen met vier banen zijn er niet, behalve een klein stukje in Reykjavik.

Hoofdweg nummer 1 is in principe het hele jaar open, maar sneeuwval en modder tijdens de wintermaanden kunnen voor een tijdelijke sluiting zorgen. Veel kleinere wegen zijn enkel geopend tijdens de zomermaanden, van april tot en met september. Tijdens de wintermaanden, van 15 oktober tot 1 mei, zijn winterbanden verplicht.

Reizen met de auto in IJsland is een avontuurlijke gelegenheid. In en rond de hoofdstad zijn de wegen uitstekend, maar de meeste wegen in het binnenland zijn gemaakt van los zand en stenen. Ook op hoofdweg 1 kun je gaten in de weg en een slecht wegdek tegenkomen. Bergwegen zijn smal en ongeschikt voor hard rijden. De regionale wegen die naar de toeristische attracties leiden van de Gouden Route, zoals Geysir en de waterval van Gullfoss, zijn geasfalteerd en van goede kwaliteit. De wegen – ook hoofdweg 1 – zijn te smal om in de berm te stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken van het landschap. Dat is levensgevaarlijk, dus zoek een parkeerplaats of een pechstrook als je een kiekje wilt maken.

De smalle onverharde grindwegen op de hooglanden in het binnenland zijn aangeduid met een F-nummer en alleen toegankelijk voor terreinwagens en four wheel drives met een hoge doorwaadhoogte. Met een gewone huurauto zonder vierwielaandrijving is het verboden op F-wegen te rijden. F-wegen hebben een slecht wegdek en voeren vaak over rivieren die je met een 4WD moet doorkruisen. F-wegen worden vaak aangeduid met een geel verkeersbord met de tekst Torleiði en een 4×4-auto. In de lange winter zijn F-wegen helemaal niet begaanbaar, behalve voor superjeeps en monstertrucks met enorme wielen die geschikt zijn om over sneeuw en gletsjers te rijden. Het is altijd strikt verboden buiten de openbare aangegeven wegen te rijden, omdat dit schade kan aanrichten aan de delicate IJslandse natuur.

Ook zijn er bruggen waar je maar met één auto tegelijk over kan rijden, zelfs bij hoofdweg nummer 1. De auto die het dichtst bij de brug is, heeft voorrang. Een brug met één rijstrook wordt aangekondigd met een verkeersbord met de tekst Einbreið brú.

In alle dorpen en steden zijn (self service) benzinestations, maar omdat sommige plaatsen ver van elkaar vandaag liggen is het verstandig met een volle tank te vertrekken. Neem ook altijd voldoende eten en drinken mee en een smartphone met een volle batterij, omdat je veelal ver weg bent van de bewoonde wereld. Het is altijd handig een powerbank mee te nemen als je in IJsland gaat autorijden.

Verder moet je oppassen voor overstekende schapen, rukwinden en weersomstandigheden die van het ene op het andere moment kunnen veranderen. Je kunt vertrekken bij een temperatuur van 10 ℃, zonneschijn en blauwe lucht, en korte tijd later rijden in dichte mist met ijsregen of sneeuw en harde windstoten. Voor de actuele weersvoorspellingen kun je kijken op de website van het meteorologisch instituut van IJsland: en.vedur.is

Ben je van plan in afgelegen gebieden te reizen, dan is het raadzaam van tevoren informatie in te winnen over de toestand van de wegen. Dat kan op de website van de Icelandic Road and Coastal Administration (IRCA): www.road.is (ook te downloaden als app) en via het telefoonnummer 1777.

Verkeersregels in IJsland

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Op landwegen van zand en stenen is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur en op de geasfalteerde hoofdwegen 90 kilometer per uur. Op sommige wegen staan flitsers langs de weg, die met borden worden aangegeven.

Het is raadzaam je aan de maximumsnelheid te houden, want boetes voor te hard rijden kunnen oplopen tot liefst € 1000 (ook al merk je dat IJslanders vaak wél te hard rijden). Zeker op grindwegen is het verstandig rustig te rijden, vooral als je een huurauto hebt. Door de slag van kleine steentjes raakt de auto snel beschadigd.

Passagiers voor en achter in de auto zijn wettelijk verplicht autogordels om te doen. Het is verboden te telefoneren tijdens het rijden of te rijden onder invloed van alcohol. Zelfs bij een laag promillage van 0,04 procent kun je al een boete krijgen voor rijden onder invloed, dus al na één biertje of wijntje kun je beter niet meer autorijden in IJsland. De boete voor een eerste keer met alcohol achter het stuur kan al € 550 bedragen.

Automobilisten zijn verplicht dag en nacht met hun lampen aan te rijden. Dat is ook goed voor je eigen veiligheid, aangezien IJsland een groot deel van het jaar korte en donkere winterdagen kent met weinig daglicht. Ook op lange zomerdagen kan het niet al te helder zijn. Voor kinderen tot een gewicht van 25 kilo (6 of 7 jaar) is een autostoeltje verplicht.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Steve_Allen; Wereldreizigersclub; Flickr.com/Ole Begemann.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam