IJsland met Voigt Travel

Overnachten in IJsland

Overnachten in IJsland is duur! Je kunt beter maar op tijd gaan sparen voor je slaapplek in IJsland, tenzij je midden in de natuur met je eigen tentje gaat kamperen. Voor de beste en meest betaalbare accommodatie moet je ook ruim van tevoren reserveren. IJsland is een populaire vakantiebestemming, dus doe dat minstens een halfjaar voor vertrek. Het aanbod van accommodatie in IJsland lijkt de groeiende toeristenstroom niet bij te benen.

Als je met een familie of groep in de zomer naar IJsland reist, kun je je accommodatie beter al een jaar van tevoren regelen. Het hoogseizoen loopt van half juni tot eind augustus, en in deze periode is alles snel volgeboekt. Vooral buiten de hoofdstad Reykjavik en de noordelijke stad Akureyri is accommodatie schaars, en moet je soms een paar uur rijden van de ene plaats naar de andere. Als je een comfortabele roadtrip wilt maken in IJsland, moet je er dus op tijd bij zijn. Ook in mei en september zijn hotels, appartementen en vakantiehuizen steeds sneller volgeboekt. Daarnaast is de kerstperiode populair.

Soorten accommodatie in IJsland

Als je budget het toelaat en als je er op tijd bij bent, kun je in IJsland wel op de mooiste plekken overnachten. Je vindt er gerieflijke houten bungalows midden in de natuur, met uitzicht op vulkanen, bergen, gletsjers, ruige rotsen of de Atlantische Oceaan. Naast de vakantiehuizen kun je in IJsland overnachten in hotels, guesthouses en appartementen.

Je bent het minste kwijt als je slaapt in een hostel of op een kampeerterrein. Het wordt steeds populairder om met een camper van camping naar camping te toeren. Let er op dat in de winter accommodatie gesloten kan zijn, vooral in het noorden van het land en buiten de grote steden. Door sneeuwval en ijs zijn wegen naar afgelegen plaatsen niet begaanbaar.

Hotels in IJsland

In alle plaatsen van enige omvang vind je wel een hotel in IJsland. Hotels zijn er in alle varianten, van hippe boetiekhotels en budgethotels tot luxere 4- en 5-sterrenhotels. Veel hotels zijn ietwat sombere, saaie en moderne betonnen gebouwen, met een zakelijke sfeer. Zelfs 5-sterrenhotels hebben niet dezelfde luxe uitstraling als veel luxe hotels elders in de wereld. Kamers zijn wel meestal ruim, schoon en comfortabel, ook in de middenklasse hotels.

In opkomst in IJsland zijn de zogeheten bubble hotels. Als je hier gaat overnachten, kun je vanuit je warme en knusse doorzichtige ‘bubbel’ de sterren en het noorderlicht zien. Je kunt onder meer terecht in het 5th Million Star Hotel (www.buubble.com).

In IJsland vind je nog weinig grote internationale hotelketens, het zijn vooral nationale hotelketens die de dienst uitmaken. Tot de grotere IJslandse ketens behoren Icelandair Hotels (www.icelandairhotels.com), Keahotels (www.keahotels.is) en Foss Hotels (www.islandshotel.is).

Vakantiehuizen in IJsland

Overnachten in een vakantiehuis is een geweldige manier om de ruige natuur van IJsland te ervaren. Verspreid over het land zijn heel wat gerieflijke vakantiehuizen en bungalows te vinden, op fantastische locaties en ook in afgelegen gebieden. Veel inwoners van Reykjavik hebben een vakantiehuis elders in het land waar ze in weekenden of vakanties naartoe gaan.

Deze vakantiehuizen zijn soms al generaties lang in handen van dezelfde familie. Buiten hun eigen vakanties worden ze verhuurd aan toeristen, waardoor er best een groot aanbod is in IJsland. Ook in de ‘Gouden Driehoek’, met de welbekende Geysir, de Gullfoss-watervallen en Þingvellir Nationaal Park, zijn veel vakantiehuizen te huur.

Het voordeel van een vakantiehuis is dat je niet hoeft in te leveren op comfort, terwijl je in een mum van tijd bij vulkanen, lavavelden, geisers en stranden bent. De bungalows liggen vaak zo geïsoleerd, dat je vanuit de huiskamer zicht hebt op de rotsen en eindeloze grindwoestijnen. Als je geluk hebt, zie je zelfs het noorderlicht vanaf je eigen terras.

De vakantiehuizen en bungalows in IJsland zijn meestal warm en eigentijds ingericht, met een keuken, een badkamer en één of meerdere slaapkamers. Sommige vakantiehuizen hebben zelfs een hot tub buiten waar je het hele jaar door in een aangename temperatuur van zo’n 36 °C kunt badderen, met dank aan de ondergrondse vulkanische warmte waar IJsland zijn bestaan aan te danken heeft.

Een verblijf in een vakantiehuis is ideaal voor gezinnen en je kunt staan en gaan waar je wilt. Het nadeel is de prijs: het is niet de goedkoopste manier om te overnachten in IJsland. Je hebt ook een huurauto nodig, wat de kosten van een vakantie verder opdrijft. Het grootste overzicht van vakantiehuizen in IJsland vind je op de website van Bungalo, waar je tevens kunt boeken: www.bungalo.com

Hostels in IJsland

Je kunt relatief goedkoop overnachten in een van de hostels in IJsland. Die zijn niet alleen populair bij backpackers, maar ook bij reizigers die met een minder ruim budget in IJsland rondreizen. De Icelandic Youth Hostel Association (IYHA) (www.hostel.is) beheert ruim 30 hostels in het land, verspreid langs de hele kust. Je krijgt een korting van minimaal 10 procent op een overnachting als je lid bent van de internationale organisatie Hostelling International.

De hostels variëren van moderne gebouwen in Reykjavik tot oude boerderijen in de wildernis. Op sommige afgelegen plekken is een hostel de enige mogelijkheid om te overnachten. Ongeveer de helft van de hostels zijn het hele jaar open. De IJslandse hostels zijn schoon en netjes, met een uitstekende service en voorzieningen. Je kunt terecht in slaapzalen, maar vaak worden ook tweepersoons- of familiekamers aangeboden.

Je kunt gebruikmaken van een keuken en een wasserette en er is een gemeenschappelijke ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere reizigers. Alle hostels bieden de mogelijkheid om een slaapzak of laken te huren. Er worden talloze tours en activiteiten georganiseerd vanuit de hostels. Buiten de IYHA zijn er nog een handvol onafhankelijke hostels in IJsland, vooral in Reykjavík en Akureyri. Voor alle hostels is het raadzaam te reserveren, vooral in de maanden juni tot en met augustus.

Kamperen in IJsland

Kamperen is een geweldige manier om geld te besparen tijdens je trip in IJsland, én om zo dicht mogelijk bij de natuur te zijn. Hou wel rekening met de wispelturige weersomstandigheden op IJsland, kamperen is er toch wat anders dan aan de Middellandse Zee. Regen en harde wind kunnen een serieuze uitdaging zijn voor kampeerders, maar daar tegenover staan de prachtige lange en lichte avonden waar je in de zomer van kunt genieten. Zorg in ieder geval voor in een tent en een kampeeruitrusting waarmee je slecht weer kunt trotseren.

IJsland heeft honderden campings (tjaldsvæði), zowel aan de kust als in het binnenland. In vrijwel elk dorp is wel een camping te vinden, evenals langs de bekende wandelroutes. De kampeerterreinen liggen vaak gunstig en zijn veilig, al kunnen de voorzieningen verschillen. De beste plekken hebben warme douches, kookfaciliteiten, elektriciteit en wasmachines, maar er zijn ook eenvoudige campings met koud water en een toiletgebouw. Sommige campings zijn verbonden aan het plaatselijke zwembad (Sundlaug), waar je van de warme douches gebruik kunt maken.

Campingwinkels en restaurants zijn ongebruikelijk, dus sla vooraf je proviand in. De meeste officiële campings zijn geopend van juni tot half september. Buiten het seizoen kun je er soms terecht, zonder de mogelijkheid om de faciliteiten te gebruiken. Kamperen is een van de goedkoopste manieren om te overnachten in IJsland: per persoon ben je gemiddeld tussen de 800 en 1600 kroon per nacht kwijt (ongeveer € 6 tot € 12). Een paar gemeentelijke campings zijn zelfs gratis. Het is zelden nodig om van tevoren een camping te boeken.

Je kunt nog meer op de kosten besparen met de Icelandic Camping Card (www.campingcard.is). Deze kaart heeft twee volwassenen en maximaal vier kinderen korting bij ongeveer 40 campings in IJsland. Een kaart is 28 dagen geldig, voor tent, camper en caravan. Je haalt de aanschaf van de kaart er alleen uit als je meerdere keren gaat kamperen. Je kunt de Icelandic Camping Card bestellen via de website en bij postkantoren en Olis-tankstations in IJsland.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels, vakantiehuizen en overnachten in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/gesturleo; Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam