Vervoer in IJsland

Vervoer van de luchthaven naar Reykjavik

Vervoer van de luchthaven naar ReykjavikVanaf Keflavík International Airport (KEF) zijn er twee maatschappijen waarmee je met de bus naar het centrum van Reykjavik kunt komen.

Flybus

De Flybus Airport Shuttle rijdt naar het busstation in het centrum van Reykjavik (BSÍ Bus Terminal). Deze bus vertrekt elke 45 tot 60 minuten en sluit aan op aankomende en vertrekkende vluchten. Ook als je heel laat aankomt of als de vlucht vertraging heeft, staat de bus op het vliegveld te wachten.

In de bus is gratis wifi en heb je gegarandeerd een zitplaats. De rit tussen de luchthaven en Reykjavik is circa 50 kilometer en duurt ongeveer 45 minuten. Als je een vlucht moet halen vanaf het vliegveld, is het aan te raden 2½ voor vertrek een bus te nemen vanuit Reykjavik.

Naast de gewone busdienst is er ook de Flybus+. Deze bus is wat duurder en rijdt tussen Keflavík Airport en hotels en guesthouses in Reykjavik. Als je naar de luchthaven moet, haalt deze bus je ook op bij je hotel. In dat geval moet je een dag van tevoren een reservering maken bij de receptie van je hotel. Flybus en Flybus+ worden geëxploiteerd door de busmaatschappij Reykjavik Excursions. Op de website kun je de tarieven en dienstregeling raadplegen en zien bij welke hotels de Flybus+ stopt: www.flybus.is

Airport Express

Ook de Airport Express verzorgt bustransfers van Keflavík International Airport naar het centrum van Reykjavik. De bussen vertrekken volgens een vaste dienstregeling naar het busstation Lækjartorg. Op de luchthaven is een balie waar je kaartjes kunt kopen. De busrit naar de hoofdstad duurt ongeveer 45 minuten. De bus stopt op verzoek ook bij de grote hotels in Reykjavik.

Voor de terugreis naar het vliegveld moet je een dag van tevoren een plaats in de Airport Express reserveren bij de receptie van je hotel. Je vertrekt met een grote bus vanaf het busstation, maar minibusjes kunnen je een halfuur eerder ophalen bij je hotel. Voor informatie over de dienstregeling en de tarieven: www.airportexpress.is

Reizen met de auto in IJsland

Reizen met de auto in IJslandIJsland heeft geen uitgebreid wegennet. Een groot deel van het land is onherbergzaam en dunbevolkt. Er is eigenlijk maar één hoofdweg, en dat is rondweg nummer 1 rondom IJsland. Dit is een geasfalteerde weg, maar met slechts twee rijbanen. Snelwegen met vier banen zijn er niet, behalve een klein stukje in Reykjavik. In alle dorpen en steden en (self service) benzinestations, maar omdat sommige plaatsen ver van elkaar vandaag liggen is het verstandig met een volle tank te vertrekken.

Hoofdweg nummer 1 is in principe het hele jaar open, maar sneeuwval en modder tijdens de wintermaanden kunnen voor een tijdelijke sluiting zorgen. Veel kleinere wegen zijn enkel geopend tijdens de zomermaanden, van april tot en met september. Tijdens de wintermaanden, van 15 oktober tot 1 mei, zijn winterbanden verplicht.

Reizen met de auto in IJsland is een avontuurlijke gelegenheid. In en rond de hoofdstad zijn de wegen uitstekend, maar de meeste wegen in het binnenland zijn gemaakt van los zand en stenen. Bergwegen zijn smal en ongeschikt voor hard rijden. Ook zijn er bruggen waar je maar met één auto tegelijk over kan rijden. Verder moet je oppassen voor overstekende schapen en rukwinden, als je het binnenland in trekt. Het is verboden buiten de openbare aangegeven wegen te rijden, omdat dit schade kan aanrichten aan de delicate IJslandse natuur.

Ben je van plan in afgelegen gebieden te reizen, dan is het raadzaam van tevoren informatie in te winnen over de toestand van de wegen. Dat kan op de website van de Icelandic Road and Coastal Administration (IRCA): www.road.is en via het telefoonnummer 1777.

Verkeersregels in IJsland

De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Op landwegen van zand en stenen is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur en op de geasfalteerde hoofdwegen 90 kilometer per uur.

Passagiers voor en achter in de auto zijn wettelijk verplicht autogordels om te doen. Het is verboden te telefoneren tijdens het rijden of te rijden onder invloed van alcohol. Automobilisten zijn verplicht dag en nacht met hun lampen aan te rijden.

Reizen met de bus in IJsland

Reizen met de bus in IJslandIJsland heeft een uitstekend netwerk van busdiensten die alle steden, dorpen en regio’s met elkaar verbinden. Strætó is de nationale busmaatschappij voor Reykjavik en het zuiden, westen en noorden van het land. De busmaatschappij bedient populaire bestemmingen als Flúðir, Selfoss, Hella en Hveragerði.

Je kunt kaartjes kopen bij het instappen in de bus (betaal contant) en bij bepaalde verkooppunten. Het is niet noodzakelijk van tevoren kaartjes te reserveren. Ook kun je een dagkaart kopen voor 1 of 3 dagen. Op de website kun je de dienstregeling en tarieven raadplegen: www.bus.is

Voor het noorden en oosten van IJsland kun je terecht bij de busmaatschappij SBA-Norðurleid, met als thuisbasis de noordelijke stad Akureyri. Website: www.sba.is

Reizen met de boot naar IJsland

Je kunt ook in IJsland komen met de boot en je kunt zelfs je eigen auto meenemen. De veerboot MS Nöronna vaart van eind maart tot eind oktober wekelijks tussen Hirthals in het noorden van Denemarken en Seyðisfjörður in het oosten van IJsland. Vanuit Seyðisfjörður kun je makkelijk een bus nemen naar de belangrijkste steden in IJsland. De busreis van Seyðisfjörður naar Reykjavík duurt ongeveer 8 tot 9 uur. De reis met de bus van Seyðisfjörður naar Akureyri duurt ongeveer 5 tot 6 uur.

De veerdienst wordt verzorgd door Smyril Line, een rederij van de Faeröer Eilanden. Met de boot ben je circa 47 uur onderweg. Je kunt de trip ook verlengen en onderweg een tussenstop maken op de Faeröer Eilanden. In de wintermaanden vaart de veerboot ook heen en weer, maar vooral met vracht. Soms is het mogelijk een last minute ticket te kopen als je je eigen voertuig mee wilt nemen. Voor de tarieven, de dienstregeling en boekingen: www.smyrilline.com

Voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2015.

Foto's © Flybus; depositphotos.com/Steve_Allen.
Nog meer reistips
Filter by
Post Page
Sort by