IJsland met Voigt Travel

Vervoer in IJsland

IJsland vervoerDe manier van vervoer kan iets zijn om over na te denken tijdens een vakantie in IJsland. Het ruige en dunbevolkte eiland in de Atlantische Oceaan heeft geen uitgebreid transportnetwerk. Het huren van een auto is dan ook de populairste manier om IJsland te verkennen. Via de befaamde ringweg (Route 1) die rond het hele eiland loopt, kun je met een huurauto alle grotere plaatsen en bekende bezienswaardigheden bereiken.

Qua openbaar vervoer ben je vooral aangewezen op bussen, want treinen rijden er niet in IJsland. Door het barre landschap en het weinige aantal inwoners heeft het geen zin om overal spoorlijnen aan te leggen. Voor langere afstanden kun je een binnenlandse vlucht nemen. Vanuit de hoofdstad Reykjavik kun je met het vliegtuig alle belangrijke steden bereiken. Met een veerboot kun je eilanden bereiken voor de kust.

Voor kortere afstanden kun je in IJsland een taxi nemen, maar dat is vrij prijzig. Een handig alternatief is om een georganiseerde tour te boeken waarbij het vervoer is inbegrepen. Als je avontuurlijk bent aangelegd, kun je in de warmere maanden gaan fietsen. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om dit prachtige land te ontdekken? Hier vind je informatie over alle soorten vervoer in IJsland.

Bus in IJsland

IJsland heeft een uitstekend netwerk van busdiensten die alle steden, dorpen en regio’s met elkaar verbinden. Strætó is de nationale busmaatschappij voor Reykjavik en het zuiden, westen en noorden van het land. De busmaatschappij bedient populaire bestemmingen als Flúðir, Selfoss, Hella en Hveragerði.

IJsland vervoer bus

Je kunt kaartjes kopen bij het instappen in de bus (betaal contant) en bij bepaalde verkooppunten. Het is niet noodzakelijk van tevoren kaartjes te reserveren. Ook kun je een dagkaart kopen voor 1 of 3 dagen. Op de website kun je de dienstregeling en tarieven raadplegen: www.straeto.is

Voor het noorden en oosten van IJsland kun je terecht bij de busmaatschappij SBA-Norðurleid, met als thuisbasis de noordelijke stad Akureyri. Website: www.sba.is

Bus van de luchthaven naar Reykjavik

Als geen auto huurt, neem je waarschijnlijk sowieso de bus van Keflavík International Airport naar de hoofdstad Reykjavik. Dit is de internationale luchthaven en die ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Vanaf het vliegveld zijn twee maatschappijen waarmee je met de bus naar het centrum van Reykjavik kunt reizen.

De Flybus Airport Shuttle rijdt naar het busstation in het centrum van Reykjavik (BSÍ Bus Terminal). Deze bus vertrekt elke 45 tot 60 minuten en sluit aan op aankomende en vertrekkende vluchten. Ook als je heel laat aankomt of als de vlucht vertraging heeft, staat de bus op de luchthaven te wachten. De rit tussen de luchthaven en Reykjavik duurt ongeveer 45 minuten.

Daarnaast verzorgt de Airport Express bustransfers van Keflavík International Airport naar het centrum van Reykjavik. De bussen vertrekken volgens een vaste dienstregeling naar het busstation Lækjartorg. Op de luchthaven is een balie waar je kaartjes kunt kopen. De busrit naar de hoofdstad duurt eveneens 45 minuten. De bus stopt op verzoek ook bij de grote hotels in Reykjavik.

Boek hier een bustransfer naar Reykjavik

Veerboten in IJsland

Rondom de kust van IJsland liggen verschillende eilanden die je met een veerboot kunt bereiken. Dit is een ontspannen manier van vervoer, waarbij je misschien ook nog wat walvissen kunt spotten in de wateren rond IJsland. De ferry’s gaan alleen naar de bewoonde eilanden. In de zomermaanden zijn er meer overtochten dan in de koude wintermaanden.

IJsland vervoer veerboot

De volgende eilanden kun je met een veerboot bereiken:

  • Vestmannaeyjar: een archipel van eilanden voor de zuidkust van IJsland, ook bekend als de ‘Westmaneilanden’. Vertrek is uit Landeyjahöfn en de ferry vaart meerdere keren per dag. De overtocht duurt 35 minuten. Een auto mag mee aan boord. Veerbootmaatschappij is Herjólfur: www.herjolfur.is
  • Hrísey en Grímsey: twee eilanden voor de noordkust van IJsland, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Akureyri. De veerboot Sæfari vaart twee tot drie keer per week vanuit Dalvik naar Grímsey en Hrísey. Daarnaast vaart er meerdere keren per dag een ferry van Árskógssandur naar Hrísey. Informatie: www.hrisey.is
  • Stykkishólmur – Flatey – Brjánslækur: de veerboot Baldur vervoert dagelijks passagiers en auto’s tussen Stykkishólmur aan de noordkust van het schiereiland Snæfellsnesen naar Brjánslækur aan de zuidkust van de Westfjorden. Er is een tussenstop bij het eiland Flatey voor mensen en vracht (geen auto’s). Rederij is Seatours: www.seatours.is

Vliegen in IJsland

Het vliegtuig is de snelste manier van vervoer om je in IJsland te verplaatsen. Het land heeft tientallen luchthavens en elke dag zijn er vele binnenlandse vluchten. Met name in de winter is vliegen vaak de enige optie omdat de wegen door sneeuw en ijs onbegaanbaar zijn. Hou er wel rekening mee dat vliegtickets duur zijn (net zoals al het andere in IJsland).

IJsland vervoer vliegtuig

De hub voor binnenlandse vluchten is Reykjavík Airport (RKV), dichtbij de hoofdstad. Dit is dus een ander vliegveld dan Keflavík International Airport, dat bedoeld is voor internationale vluchten. Deze luchthaven ligt veel verder weg, 50 kilometer van de hoofdstad. Vanaf Reykjavik Airport kun je in zo’n één uur vliegen alle grotere plaatsen in IJsland bereiken. De belangrijkste binnenlandse vliegvelden bevinden zich bij de noordelijke stad Akureyri, bij de oostelijke stad Egilsstaðir en in Ísafjörður, de hoofdstad van de Westfjorden-regio.

De grootste luchtvaartmaatschappijen voor binnenlandse vluchten zijn Icelandair, Norlandair en Eagle Air. Voor rondvluchten met kleine vliegtuigen en helikopters bij bezienswaardigheden kun je terecht bij Atlantsflug.

Taxi in IJsland

Voor het lokale vervoer is het nemen van een taxi is een van de duurste opties in IJsland. Een drie kwartier durende taxirit van de internationale luchthaven naar het centrum van Reykjavik kost bijvoorbeeld al snel zo’n € 140. Een ritje van de binnenstad van Reykjavik naar de Sky Lagoon (7 minuten) kost rond de € 20. Het starttarief van een taxirit is 730 kronen (bijna € 5).

IJsland vervoer taxi

Toch kan een taxi soms handig zijn als je een kort ritje wilt maken. Verreweg de meeste taxi’s in IJsland rijden in en rond de hoofdstad Reykjavik. Er zijn verschillende centrales en taxi’s kunnen verschillende kleuren hebben, maar ze zijn altijd herkenbaar aan een geel taxibord op het dak. Taxi’s hebben een meter en je kunt betalen met contant geld of een creditcard. Chauffeurs zijn in het algemeen vriendelijk en spreken goed Engels. Het geven van een fooi is niet gebruikelijk.

In IJsland is het niet de bedoeling dat je op straat een taxi aanhoudt. Je loopt daarvoor naar een taxistandplaats, onder meer te vinden bij busstations, in het centrum van Reykjavik en bij de internationale luchthaven in Keflavik. Ook kun je een taxi bestellen, telefonisch of online. In afgelegen gebieden is dat de enige mogelijkheid. Bekende taxi-apps als Uber en Lyft zijn niet beschikbaar in IJsland. Grotere taxicentrales hebben wel een eigen app die je op je smartphone kunt downloaden, zoals Taxi Hreyfill (www.hreyfill.is).

Voor het laatst bijgewerkt op 28 november 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vervoer in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam