IJsland met Voigt Travel

Þingvellir Nationaal Park, IJsland

Þingvellir Nationaal Park (Thingvellir) is de belangrijkste historische plek van IJsland en het toneel van een bijzonder natuurfenomeen. Op deze plek in het westen van het land stichtten de Vikingen in 930 het eerste democratische parlement ter wereld, het Alþingi (Althing). Het was een parlement in de open lucht, midden in een prachtig natuurgebied. Voor de jaarlijkse vergaderingen kwamen de eerste bewoners van IJsland uit alle streken bijeen op deze plek, waar ze rond een grote rots bestaande en nieuwe wetten bespraken, nieuwtjes uitwisselden, handel dreven en ruzies uitvochten. Het was een traditie die stand hield tot 1798.

Þingvellir Nationaal Park is echter ook de plek waar de Europese en Amerikaanse tektonische platen met 1 tot 18 millimeter per jaar uit elkaar bewegen. Bij een bezoek aan het park zie je de indrukwekkende kloof die door de van elkaar bewegende aardplaten steeds meer uitdijt. Er zijn slechts twee plaatsen op de wereld waar je de gevolgen kunt zien van twee platen die van elkaar af schuiven. Door de spleet loopt een wandelpad naar het Alþingi, waar je de ruïnes van turf en steen kunt bekijken die van de volksvertegenwoordiging zijn overgebleven. Er staat nu een boerderij (Pingvallabaer) die in 1930 is gebouwd ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van het IJslandse parlement. Þingvellir werd dat jaar ook een nationaal park.

Bij de boerderij staat ook een wit kerkje dat in 1859 is gebouwd. Deze staat op dezelfde plek als de Þingvallakirkja, de oudste kerk van IJsland die oorspronkelijk uit de 11e eeuw dateerde. Vanaf de kerk wordt van juni tot en met augustus een gratis tour georganiseerd door het gebied, waar je ook lange wandelingen kunt maken en de rijke flora en fauna kunt bewonderen. Þingvellir Nationaal Park staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is voor de IJslanders nog steeds een bijna heilige plek met een grote symbolische waarde. Zo werd hier in 1944 ook de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen.

Bij de entree van Þingvellir Nationaal Park is een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen over het landschap en de dieren en vogels in de streek. Er is ook een souvenirwinkel en een eenvoudig cafetaria. Naast het bezoekerscentrum heb je vanaf een uitkijkplatform een panoramisch uitzicht over het mooie IJslandse landschap en het Þingvallavatn-meer, het grootste natuurlijke meer van IJsland. Hier begint ook het pad naar de kloof waar grote rotsblokken de randen van de uiteendrijvende aardplaten markeren. Voor het nationaal park hoef je (vooralsnog) geen entree te betalen, al kost het parkeren en het gebruik van de toiletten wel geld. Overnachten is mogelijk op twee campings in het park, die open zijn van 1 juni tot en met 30 september.

Þingvellir Nationaal Park is onderdeel van de zogeheten Golden Circle (De Gouden Route) langs de beste bezienswaardigheden van IJsland, waartoe ook de waterval Gullfoss en het geiserveld Geysir behoren. Het park ligt ongeveer 23 kilometer ten oosten van Reykjavik. Je kunt Þingvellir Nationaal Park makkelijk bereiken met een huurauto of door een excursie te boeken in Reykjavik (waarbij je ook de andere attracties van de Golden Circle bezoekt). Website: www.thingvellir.is

Voor het laatst bijgewerkt op 7 augustus 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over Þingvellir Nationaal Park in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam