IJsland met Voigt Travel

Zwarte strand van Reynisfjara, IJsland

Reynisfjara in het zuiden van IJsland is beroemd om het ruige, uitgestrekte zwarte zandstrand en de rotsen met uitgehouwen basaltblokken. Deze rotsnaalden lijken wel door een kunstenaar te zijn bedacht, maar door het eeuwenlange spel van wind en zee hebben de rotsen die bijzondere vorm gekregen.

In de zee zie je enkele metershoge zwarte basaltzuilen uit de Atlantische Oceaan steken, die het uitzicht nog mooier maken. In de verte ligt de kaap van Dyrhólaey, het zuidelijkste puntje van IJsland.

Door de rotsnaalden en het uitzicht wordt Reynisfjara ook wel beschouwd als een van de mooiste zwarte stranden van IJsland. National Geographic heeft het strand van Reynisfjara zelfs opgenomen in een top-10 van niet-tropische stranden in de wereld. De rotsen zijn de thuisbasis van duizenden broedende zeevogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten en noordse stormvogels. Het waait er echter altijd flink, waardoor het lastig is om de vogels te spotten. Je moet al moeite doen om overeind te blijven staan.

Ook de beukende en brullende golven van de Atlantische Oceaan maken het strand van Reynisfjara spectaculair. Er staan overal bordjes waar gewaarschuwd wordt voor zogeheten sneak waves, verraderlijke sterke golven die opeens op je af kunnen komen. Het is dan ook aan te raden niet te dicht bij de branding te komen (ook niet voor je perfecte Insta-foto), want er zijn weleens mensen verdronken die door de golven werden verrast.

Zoals zoveel plekken in IJsland zijn de basaltblokken van Reynisfjara omgeven met legenden. Volgens een lokale folklore waren de rotsnaalden ooit trollen die probeerden schepen uit de oceaan naar de rust te trekken. De trollen waren echter niet sterk genoeg en gingen ‘s nachts te laat weg. Bij het ochtendgloren de volgende dag waren de trollen veranderd in massief steen… Door de bijzondere omgeving waren het zwarte zandstrand en de rotsen ooit het decor van een paar afleveringen van de populaire tv-serie Game of Thrones (seizoen 7).

Reynisfjara ligt vlakbij het vissersdorpje Vík í Mýrdal, ongeveer 180 kilometer (2½ uur) rijden vanaf de hoofdstad Reykjavik. Vanaf de ringweg neem je de afslag naar de lokale weg 215. Reynisfjara is een populaire tussenstop voor een reis in het zuiden van IJsland. Bij het strand ligt het Black Beach Restaurant (www.svartafjaran.com), waar je kunt bijkomen van de kou en terechtkunt voor koffie en lunch. Je kunt hier ook gratis van het toilet gebruikmaken, in tegenstelling tot de wc-cabines die buiten staan.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het zwarte strand van Reynisfjara, IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam