De beste tips voor een vakantie rond de meren van Italië

In Italië ga je voor de zee naar het zuiden, en voor de meren naar het noorden. In het noorden van het land vind je de grootste, mooiste en leukste meren waar je in de zomer met gemak een paar weken vakantie kunt vieren. De Italiaanse meren zelf zijn al prachtig om te zien, gevuld met heldere en diepblauwe water van de gesmolten sneeuw uit de Alpen en de Dolomieten. Je kunt er zwemmen, boottochtjes maken, zeilen, surfen, duiken en zonnebaden.

Maar in de omgeving van de meren is ook van alles te zien en te beleven, van schilderachtige dorpjes tot bossen en bergen waar je kunt wandelen en fietsen. Om je op weg te helpen, vind je hier de beste tips voor een vakantie rond de meren van Italië.

Stranden en relaxen aan het Gardameer

Het Gardameer is het grootste en beroemdste meer van Italië, en al vele jaren een populaire plek om vakantie te vieren. Niet in de laatste plaats is dat vanwege de mooie stranden, waarvan sommige niet onder doen voor die aan de Middellandse Zee. Zo vind je in het uiterste zuiden het strand van Sirmione, gelegen op een prachtige locatie met het meest heldere water van het Gardameer.

In het zuidoosten ligt Lazise, een van de mooiste stranden van het Gardameer met zacht zand dat heerlijk is om over te wandelen. Voor gezinnen is het noordelijke stadje Limone sul Garda ideaal, met ondiep water waar je veilig kunt zwemmen en vele barretjes en pizzeria’s in de buurt. Er zijn ook vele plekken aan het Gardameer waar je kunt overnachten en direct toegang hebt tot het strand.

Steden en dorpen bezoeken aan het Gardameer

Het is zonde om je vakantie aan het Gardameer alleen op je strandlaken door te brengen. De kustlijn is bezaaid met pittoreske dorpjes met prachtige promenades die een magische sfeer oproepen. Er zijn 24 steden en dorpen aan het Gardameer, maar Riva del Garda is een van de plaatsen die je niet mag overslaan. Het is een leuk stadje omgeven door steile kliffen en hoge bergen aan de noordelijke oever van het Gardameer. Het is bijzonder indrukwekkend als je daar met de boot aankomt.

Een van de mooiste dorpen is Peschiera del Garda, met een historisch centrum dat omringd is door middeleeuwse muren. Sinds 2017 staat het daarom ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Tórbole is een charmant vissersdorp dat zijn authentieke centrum uit de 15e eeuw heeft behouden, met smalle straatjes en karakteristieke middeleeuwse huizen. Zoek je een plek om te slapen? Er zijn verschillende vakantiehuizen aan het Gardameer die de perfecte uitvalsbasis zijn om de steden en dorpen te bezoeken.

Actief op het Idromeer

Iets ten westen van het Gardameer ligt het Idromeer, dat veel kleiner is, maar minstens net zo mooi. Het Idromeer wordt door velen zelfs beschouwd als het mooiste meer van Italië. De ligging van het 122 meter diepe meer is geweldig, tussen dichte bossen en groene bergen. Op de kaart lijkt het een kleine druppel te zijn, maar het is toch nog 12 kilometer lang. Het Idromeer is uitermate geschikt om te watersporten. Het is een van de schoonste meren van Italië, dus perfect om zomers in te zwemmen.

Verder kun je er zeilen, surfen of kanoën, van noord naar zuid. Vissers houden van het meer door de vele vissoorten die er leven. Beroemd is de pesce persico, oftewel de baars. Rond het meer zijn verschillende hotels en campings. Voor een gerieflijke slaapplek kun je verblijven in vakantiewoningen aan het Idromeer. Als je liever klimt of wandelt, heb je vanaf de omringende bergen een prachtig uitzicht op het Idromeer.

Culinair genieten rond het Iseomeer

Als je drie weken vakantie viert in Italië, kun je die doorbrengen bij drie verschillende meren. Vlakbij ligt het Iseomeer, dat wat onbekender en rustiger is dan de andere twee. Het lieftallige meer wordt ook wel ‘de parel’ van de Italiaanse meren genoemd. Een van de attracties is Monte Isola, een eilandje in het midden van het meer met elf dorpjes, een middeleeuws kasteel, kerken uit de 15e tot 17e eeuw en zo’n 2000 inwoners. Monte Isola is het grootste bewoonde eiland ín een meer in het zuiden van Europa, waar het hele jaar door veerboten naartoe gaan.

Het Iseomeer zit vol vis dat wordt geserveerd in de restaurants aan de oever. De koning van het water is de tinca, een soort karper die meestal in de oven wordt bereid. Het is ook een rijk agrarisch gebied met kleine wijngaarden, volkstuinen en olijfgaarden in overvloed. Op de hellingen rond het meer vind je oude kastanjebossen waar Italianen in de herfst zoete kastanjes en paddenstoelen verzamelen.

In de groene heuvels rond het Iseomeer bevindt zich het wijngebied Franciacorta, waar de beste mousserende wijn van Italië wordt gemaakt. Bij het meer is het nog niet zo druk met vakantiegangers, dus weer er snel bij voordat anderen deze parel ontdekken!

Voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie rond de meren van Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam