Bezienswaardigheden en musea in Bologna, Romagna, Italië

Le Due Torri: de scheve torens van Garisenda en Asinelli

Le Due Torri in BolognaDe scheve toren van Pisa mag dan de bekendste zijn: Bologna heeft ook een paar torens die lijken te kantelen. Vanwege hun smalle vorm is dit eigenlijk nog meer alarmerend dan in Pisa. Midden op het Piazza di Porta Ravegnana staan Le Due Torri, de 97 meter hoge toren van Asinelli toren en de veel kleinere 47 meter hoge toren van Garisenda. Zij zijn de meest bekende van de twintig torens die de afgelopen eeuwen branden, oorlogen en blikseminslagen hebben overleefd. In de twaalfde eeuw werd de skyline van Bologna gevormd door meer dan honderd torens. Ze werden gebouwd als wachttorens en toevluchtsoorden bij een aanval, maar door hun hoogte waren de torens ook statussymbolen voor de adellijke families die ze lieten bouwen. Hoe rijker ze waren, hoe hoger de toren. Je kunt de 498 treden van de toren van Asinelli beklimmen voor een fraai uitzicht over Bologna. Beneden zitten een paar ambachtswinkels en ateliers. De scheve toren van Garisenda, die ruim 13 meter opzij helt, kun je niet betreden. Adres: Piazza di Porta Ravegnana, Bologna.

Basilica di San Petronio (Sint-Petroniusbasiliek)

Basilica di San Petronio in BolognaToen de bouw begon in 1390 zou deze enorme gotische kerk aan de Piazza Maggiore groter moeten worden dan de Sint Pietersbasiliek in Rome. Paus Pius IV stak er echter een stokje voor, waardoor de bouw niet werd voltooid en de versierde marmeren voorgevel nog niet helemaal af is. In het kleine museum aan de achterkant kun je nog de originele ontwerpen zien voor de façade. Niettemin is de Basilica di San Petronio met zijn lengte van 132 meter een van de grootste kerken ter wereld. Bijzonder in de basiliek is de zonnewijzer die in 1656 is ontworpen door Gian Domenico Cassini. Het is de grootste zonnewijzer ter wereld (67,72 meter) die leidde tot de oprichting van het huidige schrikkeljaar. Schrik niet van de bewakers bij de ingang, de kerk ligt in het vizier van moslimterroristen vanwege een 15e eeuwse fresco van Giovanni di Modena die de profeet Mohammed zou afbeelden in de hel. Adres: Piazza Maggiore, Bologna. Website: www.basilicadisanpetronio.it

Fontana del Nettuno

Fontana del Nettuno in BolognaDe Fontana del Nettuno (Neptunusfontein) op het Piazza Nettuno is de centrale ontmoetingsplek in Bologna. De fontein met een bronzen beeld van de god van de zee (terwijl Bologna niet eens aan de zee ligt) is in 1567 voltooid door de Vlaamse beeldhouwer met de Italiaanse naam Giambologna. Neptunus kijkt uit over Piazza Maggiore, terwijl aan zijn voeten vier naakte zeemeerminnen zitten met borsten waar het water uit spuit. Vanwege zijn reusachtige formaat kreeg de fontein al snel de bijnaam il Gigante (de Reus). Bijna alle bezienswaardigheden en de belangrijkste straten liggen op een steenworp afstand van de Fontana del Nettuno, dus het is voor de inwoners van Bologna een favoriete plek om af te spreken. ‘s Nachts doemt de schaduw op van de machtige Neptunus, met zijn drietand stevig geklemd in zijn hand, als de fontein verlicht is. Adres: Piazza Nettuno, Bologna.

Andere bezienswaardigheden en musea in Bologna

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2016.

Foto © depositphotos.com/araraadt/tupungato.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam