Wat te doen in Vaticaanstad: 8 tips!

Vaticaanstad wat te doenMet een oppervlakte van slechts 44 hectare is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Binnen de muren van deze piepkleine stadsstaat in het midden van Rome wonen amper duizend mensen. Wegen en water vind je er niet en in een uurtje kun je het hele land doorkruisen. Je zou het misschien niet verwachten, maar toch is er van alles te zien en te doen in Vaticaanstad.

Vaticaanstad is natuurlijk de zetel van de paus, het hoofd van de katholieke kerk in de wereld. Vergaap je aan de legendarische Sint-Pietersbasiliek en het enorme plein voor de kerk. Vaticaanstad heeft musea met indrukwekkende kunstschatten, maar ook serene tuinen waar je kunt ronddwalen. Elk jaar brengen miljoenen mensen een bezoek aan dit ministaatje om zich onder te dompelen in eeuwenlange religieuze geschiedenis en cultuur. Dat is niet voor niets!

Je kunt makkelijk de hele dag uittrekken om alle bezienswaardigheden af te lopen. Als je tijd wilt besparen en zoveel mogelijk uit je bezoek wilt halen, bestel je vooraf al tickets voor de beste bezienswaardigheden. Klik hier voor een handige website waar je tours en activiteiten kunt boeken voor Vaticaanstad en andere plekken in de wereld. Ben je benieuwd naar de must sees van de ‘Heilige Stoel’? Hier vind je 8 tips wat te doen in Vaticaanstad!

Sint-Pietersplein

Begin je bezoek op het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro), een van de grootste en beroemdste pleinen ter wereld. Op dit ovaalvormige plein krijg je een indruk van de grootsheid van Vaticaanstad, ook al is het staatje zo klein qua oppervlakte. Het Sint-Pietersplein is in de 17e eeuw ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Bernini. Het plein wordt omlijst door een enorme colonnade met 284 zuilen. Bovenop staan 140 prachtige beelden van heiligen.

Sint-Pietersplein in Vaticaanstad

In het midden van het plein zie je een 25 meter hoge obelisk die in 1586 vanuit Egypte naar Rome is vervoerd. Tijdens grote evenementen en ceremonies passen er liefst 300.000 mensen op het plein. Hier vind je de trappen naar de ingang van de Sint-Pietersbasiliek. Je bereikt het Sint-Pietersplein via de Via della Conciliazione , een lange straat die begint bij de Engelenburcht. Tip: bezoek het plein ook eens ‘s avonds laat! Dan is het vrijwel uitgestorven en kun je prachtige foto’s maken. Het plein is 24 uur per dag gratis toegankelijk.

Sint-Pietersbasiliek

Uiteraard moet je in Vaticaanstad ook een bezoek brengen aan de Sint-Pietersbasiliek, een van de grootste kerken die er bestaan en het belangrijkste heiligdom in de christelijke wereld. Van veraf zie je al in de imposante koepel die hoog boven andere gebouwen uittorent. Die koepel is de inspiratie is geweest voor vele andere bouwwerken in de wereld, zoals het Capitol in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. De bouw van de kerk begon in 1506 en heeft 120 jaar geduurd. Deze kerk is gebouwd op het graf van Petrus, een van de twaalf apostelen van Jezus.

Vaticaanstad basiliek

De Sint-Pietersbasiliek is van de vloer tot het plafond bedekt met marmer, verguldsel, prachtig houtsnijwerk en kostbare relikwieën. De enorme omvang van de ruimte is overweldigend, precies zoals de ontwerpers het bedoeld hebben. Een van de hoogtepunten is het baldakijn dat door Bernini is ontworpen, boven het altaar. Ook zie je hier het beroemde marmeren beeld Pietà van Michelangelo. Dit is het enige werk dat de beroemde kunstenaar heeft gesigneerd. Let erop dat je geschikte kleding draagt voor een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek. Vermijd korte broeken en blote schouders.

Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is absoluut dé topattractie van alle kunstschatten in Vaticaanstad. Minstens één keer in je leven moet je een bezoek hebben gebracht aan de beroemdste kapel ter wereld. Het laat een onvergetelijke indruk achter door de spectaculaire fresco’s van Michelangelo op het plafond. De Italiaanse meester was vier jaar bezig, van 1508 tot 1512, om de schilderingen aan te brengen.

Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad

Zijn bekendste fresco is Het Laatste Oordeel op de muur achter het altaar, dat de wederkomst van Christus uitbeeldt. Destijds zorgde de schildering voor veel ophef omdat er naakte mensen waren afgebeeld. Regel tijdig je ticket om lange wachtrijen te vermijden. Fotograferen en filmen is strikt verboden. De Sixtijnse Kapel is officieel de privékapel van de paus, maar kun je bezoeken als onderdeel van de Vaticaanse Musea.

Vaticaanse Musea

Trek flink wat tijd uit en trek comfortabele schoenen aan voor de Vaticaanse Musea, een immens museumcomplex waar alle kunstschatten van de katholieke kerk zijn ondergebracht. Dit is een van de grootste kunstverzamelingen ter wereld met liefst 70.000 werken in de collectie. De 20.000 mooiste en beste schilderijen, sculpturen, mozaïeken en relikwieën kun je zien in 54 zalen. Bij elkaar moet je 7 kilometer door de gangen lopen om alles te zien – maar zo’n bezoek is letterlijk goud waard. En het gaat niet alleen om de kunstschatten. Ook vanwege de glorieuze architectuur en schitterende decoraties is een bezoek aan de musea een must.

Vaticaanstad musea

Beklim de koepel van de Sint-Pieter

De Sint-Pietersbasiliek is van binnen al een lust voor het oog, maar nog spectaculairder is een beklimming van 136 meter hoge koepel. Tijdens een rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis en het ontwerp van de sierlijke koepel, waarvoor Michelangelo het eerste ontwerp heeft gemaakt. Eenmaal boven kun je genieten van een adembenemend uitzicht over het Sint-Pietersplein en Rome. Als je wat actiefs wil doen in Vaticaanstad, ga je de koepel beklimmen via de trap. Je moet dan 551 treden bedwingen om de top te bereiken. Wil je het makkelijk aan doen? Neem dan de lift. Alleen het laatste stukje moet je dan nog een paar trappen nemen.

Vaticaanstad basiliek koepel

Vaticaanse Necropolis

Onder Vaticaanstad bevindt zich een eeuwenoude en ondergrondse begraafplaats: de Necropolis (‘stad van de doden’). Deze begraafplaats dateert uit de Romeinse tijd, met stoffelijke overschotten van hooggeplaatste figuren uit de 1e tot en met de 4e eeuw. De necropolis werd ontdekt tijdens opgravingen van 1940 tot 1949, toen de toenmalige paus Pius XII het graf van Petrus hoopte te vinden. Tegenwoordig is de dodenstad een toeristische attractie. Tijdens een bezoek aan de grafkamers daal je zo’n 5 tot 12 meter onder de grond. Je ziet er tevens prachtige fresco’s en mozaïeken uit de Romeinse tijd.

Dwaal door de Vaticaanse Tuinen

Vaticaanstad kan ermee opscheppen dat bijna de helft van het land uit groen bestaat. Het westelijke deel wordt in beslag genomen door de Vaticaanse Tuinen, een rustige groene oase in het drukke Rome. Oorspronkelijk zijn ze in de middeleeuwen aangelegd, maar in de loop der tijd zijn de verfraaid en uitgebreid. Je vindt er artistieke juweeltjes als fonteinen, kleine tempels en heiligdommen en talloze sculpturen. Uit 1902 dateert een reproductie van de grot in Lourdes waar Maria is verschenen. Je kunt de tuinen alleen bezoeken als je vooraf een rondleiding hebt gereserveerd. Het aantal kaarten is beperkt, dus wees er snel bij.

Vaticaanstad tuinen

Ga op audiëntie bij de paus

Hoe leuk is het om de paus een keer in het echt te zien? Zelfs als je niet gelovig bent, is het een bijzondere ervaring om de kerkleider een keer te zien spreken. Dat kan op woensdag tijdens de pauselijke audiëntie. Als de paus in Vaticaanstad is, maakt hij zijn opwachting op het Sint-Pietersplein en spreekt de duizenden mensen toe die zich hier hebben verzameld. Voor de menigte spreekt hij meerdere gebeden en zegeningen uit. Voor het beste uitzicht op de beroemde man reserveer je een (gratis) kaartje voor het zitgedeelte met stoelen vooraan het plein. Anders kun je je achteraan aansluiten om een glimp op te vangen van de paus.

Vaticaanstad paus

Voor het laatst bijgewerkt op 1 februari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Vaticaanstad, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam