Pantheon, Rome, Italië

De beste bezienswaardigheden in Rome

Het Pantheon is het best bewaarde en een van de indrukwekkendste monumenten uit de oudheid. De Romeinse tempel in de oude stad van Rome werd tussen 118 en 125 gebouwd door keizer Hadrianus. Het was de tempel ‘van alle goden’, en daarom kreeg het bouwwerk de naam Pantheon. Het is afgeleid van de Griekse woorden pan (alle) en theos (god).

In 609 werd het een katholieke kerk en tot de dag van vandaag worden er nog kerkdiensten gehouden en huwelijken voltrokken. Binnen zie je een kolossale en perfecte ronde koepel, die met zijn 43,3 meter even hoog is als de diameter daarvan. De betonnen koepel is zelfs groter dan die van de Sint-Pieter in Vaticaanstad en zo’n 2000 jaar later nog steeds intact. Het is eigenlijk een wonder dat de koepel aardbevingen, blikseminslagen en oorlogen heeft overleefd.

In de nok van de koepel zit een 9 meter groot gat (de oculus), waardoor het enige daglicht naar binnen komt. Als de zon schijnt, zorgt dit voor een bijzonder lichtinval in het Pantheon. Ook regen komt er naar binnen, maar in de marmeren vloer zitten 22 gaatjes waardoor het water weg kan lopen. Dit vernuftige afvoersysteem is al door de Romeinen in de oudheid aangelegd. De muren van het Pantheon zijn meer dan 6 meter dik, wat tot nu toe dik genoeg is om het betonnen dak te dragen.

Het Pantheon wordt aan de voorkant geflankeerd door een imposante voorgevel met 16 enorme zuilen die gemaakt zijn van Egyptisch graniet. Binnen raak je pas echt onder de indruk van de architecturale kwaliteiten van de Romeinen en vraag je je af hoe ze die enorme koepel hebben kunnen bouwen. Nog altijd is het de de grootste niet-ondersteunde koepel ter wereld. Op de vloer ligt gekleurd marmer en rondom zie je acht nissen (waarvan één nis de in- en uitgang betreft). De andere nissen rondom bevatten de tombes van Italiaanse vorsten en het graf van de Italiaanse schilder Rafaël, die liever in het Pantheon begraven wilde worden dan in de Sint-Pieter.

Je kunt het Pantheon elke dag gratis bezoeken, maar hou wel rekening met grote drukte. Het stadsbestuur van Rome opperde in 2017 om entree te gaan heffen voor het Pantheon, maar dat is tot op heden niet doorgevoerd. Elke zaterdag om 17.00 uur is er een kerkdienst.

Op het plein voor het monument kun je tussen de vele toeristen nog net een fontein ontwaren, de Fontana del Pantheon. Deze beeldschone fontein uit 1575 is het werk van de Italiaanse beeldhouwer Giacomo della Porta.

De dichtstbijzijnde metrohalte is Barberini, op 700 meter van het Pantheon. Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Rome RM, Italië. Website: www.pantheonroma.com

Voor het laatst bijgewerkt op 14 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van het Pantheon in Rome, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay.

ReizenReizen