Trevifontein, Rome, Italië

De beste bezienswaardigheden in Rome

Trevifontein, RomeDe Trevifontein (Fontana di Trevi) is de bekendste en grootste fontein van Rome en één van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Vereeuwigd in vele films, is het zeventiende eeuwse meesterwerk eigenlijk een verplicht nummer tijdens een stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad. Vergeet dan niet met je rechterhand één muntje over je linkerschouder in de fontein te gooien, terwijl je er met de rug naartoe staat en je ogen hebt gesloten. Volgens de traditie betekent dit dat je zult terugkeren naar Rome. Gooi geen drie muntjes, want dan moet je trouwen met een inwoner van Rome.

De 26 meter hoge barokke Trevifontein werd tussen 1732 en 1751 gebouwd door architect Nicolò Salvi in opdracht van paus Clemens XII. Het ontwerp is van Bernini, al bleef dat vijftig jaar in de kast liggen en heeft de beroemde beeldhouwer de bouw zelf niet meer kunnen meemaken.

De fontein verrees op een plek waar al in de Romeinse tijd een waterleiding lag om Rome van water te bevoorraden. Het staat op het Piazza di Trevi, tegen de achtergevel van Palazzo Poli. De Trevifontein beeldt de zeegod Neptunus uit, staande op een schelpvormige strijdwagen die door jonge zeegoden en gevleugelde paarden naar de zee wordt getrokken. Het water wervelt rond de figuren en de kunstmatige rotsen en verzamelt zich in een groot bassin, dat altijd gevuld is met munten.

Haal het niet uit je hoofd een muntje eruit te vissen, dat is ten strengste verboden. Regelmatig wordt de fontein leeggehaald. Op een gemiddelde dag wordt er zo’n € 3000 uit het water gevist, dat bestemd is voor een katholiek goed doel. Vooral na een gastoptreden in enkele films heeft de Trevifontein wereldwijde faam opgebouwd. Wie kent niet de scène uit La Dolce Vita waarin de Zweedse actrice Anita Ekberg door het water van de fontein baadt?

Het bijzondere bouwwerk kan na een grootscheepse restauratie in 2014 en 2015 weer heel wat jaren mee. De Trevifontein is een van de populairste bezienswaardigheden van Rome, dus het is wel dringen geblazen om een glimp op te vangen van het pronkstuk. De hele dag staan er vele honderden toeristen rond de fontein, die met selfiesticks de ideale foto proberen te maken. Het stadsbestuur van Rome heeft in 2017 zelfs al geopperd om stilstaan bij de Trevifontein te verbieden om de drukte in te dammen. Adres:  Piazza di Trevi, 00187 Rome.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Trevifontein in Rome, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam