Basilica San Marco, Venetië, Italië

De beste bezienswaardigheden in Venetië

Basilica San Marco, VenetiëDe Basilica San Marco is de bekendste basiliek van Venetië en ongetwijfeld een van de gemakkelijkste te herkennen kerken in de wereld. De oogverblindende Byzantijnse basiliek op de Piazza San Marco was oorspronkelijk een kapel van de dogen, die eeuwenlang de Republiek Venetië bestuurden. In 829 begon de bouw van een kathedraal om de macht van de Venetiaanse republiek te weerspiegelen, maar ook als laatste rustplaats voor de heilige Marcus. Het lichaam van de beschermheilige van de stad werd in 828 door twee Venetiaanse kooplieden geroofd uit een klooster in Alexandrië. Een opstand in 976 legde het gebedshuis in de as, het huidige weelderige ontwerp dateert uit 1063.

De jaren daarna namen alle terugkerende schepen iets kostbaars mee om de basiliek te versieren. Het leidde tot een westgevel op het San Marcoplein met een overweldigend geheel van koepels, zuilen, bogen en spitsen, die worden afgewisseld met marmeren beelden. Binnen zijn de koepels en muren bekleed met 4240 vierkante meter aan prachtige gouden mozaïeken, vooral uit de twaalfde en dertiende eeuw. Het met juwelen beklede gouden altaarstuk, de Pala d’Oro, is een van de mooiste van Europa. Het bestaat uit 250 panelen met 1927 edelstenen.

De schatkamer van de Basilica San Marco bevat Byzantijns goud, zilver en glaswerk en relikwieën die door de Venetianen zijn buitgemaakt, waaronder botten van Sint Marcus, een doorn uit Christus’ kroon en de schedel van Johannes de Doper. In het Basiliekmuseum zie je onder meer de vier beroemde vergulde Grieks-Romeinse bronzen paarden die ooit de renbaan van Constantinopel verfraaiden. Als je de Basilica San Marco wilt bezoeken moet je rekenen op een gemiddelde wachttijd van 45 minuten, maar je kunt online al kaartjes bestellen en daarmee de wachtrij ontlopen. De toegang tot de basiliek is gratis, maar voor de schatkamer, de Pala d’Oro, het museum en de klokkentoren moet je entree betalen. Je mag geen rugzak, tas of bagage meenemen. Adres: San Marco, 328, Venetië. Website: www.basilicasanmarco.it

Basilica San Marco in Lagune van Venetië

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juli 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Basilica San Marco in Venetië, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto © depositphotos.com/sailorr.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam