Bezienswaardigheden in Venetië, Italië

Basilica San Marco

Basilica San Marco, VenetiëEen van de bekendste bezienswaardigheden van Venetië is de Basilica San Marco. De oogverblindende Byzantijnse basiliek op de Piazza San Marco was oorspronkelijk een kapel van de dogen, die eeuwenlang de Republiek Venetië bestuurden. In 829 begon de bouw van een kathedraal om de macht van de Venetiaanse republiek te weerspiegelen. Lees meer over de Basilica San Marco

Dogenpaleis

Het Dogenpaleis (Palazzo Ducale) was de residentie van de 120 dogen die Venetië bestuurden van 697 tot 1797, de zetel van de regering en het politieke en juridische machtscentrum van de Republiek. Alles gebeurde hier, van het uitschrijven van wetten tot het geven van opdrachten en executies. Talloze geheime gangen en verborgen deuren geven aan dat het Dogenpaleis een uitgesproken mysterieus verleden moet hebben gekend.

Paleis van de Dogen in Venetië

Het paleis is getroffen door vele branden, maar wat je nu ziet dateert vooral uit de 14e en 15e eeuw. De weelderige inrichting straalt een enorme grandeur uit, met dank aan kunstenaars als Titiaan, Bellini en Tintoretto. Een belangrijk onderdeel is de gevangenis, waar gevangen naartoe liepen via de beroemde Brug der Zuchten. Het Dogenpaleis staat naast de Basilica San Marco aan het San Marcoplein, maar vanaf de Lagune van Venetië lijkt het net alsof het paleis boven het water zweeft.  ► Lees hier meer over het Dogenpaleis

Rialtobrug

De acht meter hoge Rialtobrug (Ponte di Rialto) is de beroemdste brug in Venetië. De brug is in 1588 gebouwd en diende als vervanging van een houten exemplaar die in 1444 instortte onder het gewicht van teveel mensen. Voor het ontwerp was een wedstrijd uitgeschreven, waar beroemde 16e-eeuwse architecten als Michelangelo, Palladio en Sansovino aan deelnamen. Uiteindelijk viel de keus op de Zwitserse architect Antonio da Ponte (what’s in a name?).

Venetië Rialtobrug

Hij ontwierp een indrukwekkende brug van 28 meter lang waarop zich twee galerijen met kleine winkeltjes bevinden. De Rialtobrug werd opgetrokken uit steen uit het Kroatische Istrië en verbindt twee drukke winkelstraten. De beroemde brug bevindt zich op het smalste gedeelte van het Canal Grande, op de plek waar ooit de eerste nederzetting van Venetië ontstond. De Rialtobrug is nu een populaire spot voor toeristen om foto’s te maken, te poseren of het drukke scheepvaartverkeer op het water te bekijken. Adres: Sestiere San Polo, 30125, Venetië, Italië.

Campanile

Direct naast de basiliek op het San Marcosplein staat de Campanile (Campanile di San Marco), het hoogste gebouw van Venetië. Het is een imposante vierkante klokkentoren van 99 meter hoog die pas in 1912 is gebouwd. Op dezelfde plek stond echter al een toren uit de 12e eeuw die in 1902 plotseling instortte door onvoorzichtige bouwwerkzaamheden. Oorspronkelijk was het een vuurtoren om naderende schepen te waarschuwen en naar de haven te begeleiden.

Venetië Campanile

De nieuwe versie ziet er aan de onderkant vrij sober uit met zijn rode bakstenen muren. Het meest indrukwekkend is de bovenkant, met de marmeren versieringen, het groene koperen dak en de gouden engel bovenop. Ook op het eerdere gebouw prijkte de engel op de torenspits. Je kunt naar de top van de Campanile voor een geweldig panoramisch uitzicht over Venetië. Je hoeft gelukkig niet helemaal naar boven te lopen, want er is een lift. Voor de klokkentoren koop je een apart kaartje, dus je kunt de Campanile los van de basiliek bezoeken. Bij slecht weer kan het uitkijkplatform gesloten zijn. Adres: Piazza San Marco, 30124 Venetië, Italië. Website: www.basilicasanmarco.it´

Vermijd wachtrijen voor de klokkentoren van San Marco
Boek hier alvast je entreetickets voor de Campanile

Gallerie dell’Accademia

De Gallerie dell’Accademia heeft de grootste en meest indrukwekkende collectie Venetiaanse schilderijen van de 15e tot en met de 18e eeuw. De Accademia begon in 1750 als kunstacademie, waarvoor een verzameling Venetiaanse schilderijen werd aangelegd dat diende als studiemateriaal. In 1807 maakte Napoleon er een museum van. Veel meesterwerken zijn afkomstig uit kerken en kloosters die werden gesloten en uit de paleizen van adellijke families.

Gallerie Accademia in Venetië

In 24 zalen van de Accademmia word je in chronologische volgorde langs de kunstwerken geleid. Er hangen werken van meesters als Giovanni Belli, Lorenzo Lotto en Giorgione. Het museum bezit van Titiaan zijn laatste onvoltooide werk Pietà uit 1576. Het schilderij van Maria met het dode lichaam van Jezus wordt beschouwd als zijn beste werk. De Gallerie dell’Accademia zit in een eeuwenoude school, klooster en kerk naast de brug de Ponte dell’Accademia in de wijk Dorsoduro. Adres: Calle della Carità, 1050, 30123 Venetië, Italië. Website: www.gallerieaccademia.it

Canal Grande

Canal Grande is de belangrijkste waterweg door Venetië die van noord naar zuid door de stad kronkelt. Het 3,8 kilometer lange kanaal – ook bekend als Canalazzo – begint bij het treinstation van Venetië en eindigt bij de basiliek van Santa Maria. Van bovenaf ziet de waterweg eruit als de letter ‘S’ die Venetië in tweeën deelt. Langs het hele kanaal staan zo’n 170 paleizen en herenhuizen uit de 13e tot en met de 18e eeuw die ooit toebehoorden aan de rijkste Venetiaanse families. Als adellijke familie telde je pas mee als je een palazzo had aan deze belangrijke transportroute.

Canal Grande in Venetië

Nu is de Canal Grande de bekendste stadsgracht ter wereld waar het altijd druk is met vrachtschepen, privébootjes, watertaxi’s, waterbussen (de vaporetto) en natuurlijk de beroemde gondels. Met een soort gondelpont (de traghetto) kun je het kanaal oversteken. Ook zijn er vier bruggen over de gracht, waaronder de Rialtobrug. De gracht is niet heel erg diep met zo’n 5 meter, maar erin springen en zwemmen is ten strengste verboden. Voor een voorproefje van Canal Grande kun je kijken naar de James Bond-film Casino Royale uit 2006. Aan het einde van de film zakt een heel paleis weg in het kanaal.

Beleef een betoverende gondelvaart in Venetië!
Boek hier een gondelvaart over de Canal Grande

Peggy Guggenheim Collection

Peggy Guggenheim (1898-1979) was een Amerikaanse vrouw uit New York die na een erfenis schatrijk werd. In 1921 reisde ze voor het eerst naar Europa, waar ze zich in Parijs al snel thuis voelde in het vrijgevochten artistieke wereldje. Ze besloot elke dag een schilderij te kopen, waarmee ze een omvangrijke kunstverzameling opbouwde. In 1947 verruilde ze de Franse hoofdstad voor Venetië, waar ze bijna tot haar dood heeft gewoond. Haar enorme huis, het Palazzo Venier dei Leoni, is nu een museum. Hier zijn werken te bewonderen van ruim 200 hedendaagse bekende schilders en beeldhouwers, onder wie Picasso, Joan Miró, Salvador Salí en René Margritte.

Peggy Guggenheim Museum in Venetië

Ook zijn veel kunstwerken te zien van de Duitse surrealist Max Ernst, met wie Guggenheim in de jaren ’40 een paar jaar getrouwd was. Van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi bezit de Peggy Guggenheim Collection de koperen sculptuur ‘Vogel in de ruimte’. Door de Amerikaanse douane werd dit ooit aangezien als een trapleuning. Bij het museum kun je ook de vroegere woning van Guggenheim en de beeldentuin bezichtingen. In een hoekje van de tuin ligt de as van de welgestelde kunstverzamelaar.

De Peggy Guggenheim Collection maakt deel uit van dezelfde Amerikaanse stichting die ook het beroemde Guggenheim Museum in New York beheert.  Peggy was een nicht van Solomon, de oprichter van deze stichting. Het museum in Venetië ligt dicht bij de Canal Grande in de wijk Dorsoduro. Adres: Dorsoduro, 701-704, 30123 Venetië, Italië. Website: www.guggenheim-venice.it

Voor het laatst bijgewerkt op 29 januari 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Venetië, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/sailorr; Accademmia – Flickr.com/Tony Hisgett; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam