Dogenpaleis, Venetië, Italië

De beste bezienswaardigheden in Venetië

Het Dogenpaleis (Palazzo Ducale) was de residentie van de 120 dogen die Venetië bestuurden van 697 tot 1797, de zetel van de regering en het politieke en juridische machtscentrum van de Republiek. Alles gebeurde hier, van het uitschrijven van wetten tot het geven van opdrachten tot executies. Talloze geheime gangen en verborgen deuren geven aan dat het Dogenpaleis een uitgesproken mysterieus verleden moet hebben gekend. Het kost weinig moeite onder de indruk te zijn van de omvang en finesse van het gebouw. Het roze en crèmekleurige Dogenpaleis is een prachtige mengeling van gotische, renaissance en Byzantijnse architectuur, met een merkwaardig aandoende oosterse stijl.

Het paleis is getroffen door vele branden, maar wat je nu ziet dateert vooral uit de veertiende en vijftiende eeuw. De weelderige inrichting straalt een enorme grandeur uit, met dank aan kunstenaars als Titiaan, Bellini en Tintoretto. De Scala d’Oro met zijn fraai gedecoreerde gouden trap wordt beschouwd als een van de mooiste zalen in het paleis. In de Sala del Maggior Consiglio hangt Het Paradijs van Tintoretto, het grootste olieverfschilderij ter wereld uit 1588-1590. Op het bijna 23 meter brede doek staan zo’n achthonderd figuren afgebeeld.

Aan weerszijden van het kanaal leiden gangen en trappen je naar een doolhof van cellen. Rokkenjager Casanova was een van de beroemdste gevangenen, die in 1756 op spectaculaire wijze via het dak wist te ontsnappen. De paleisgevangenissen bereik je via de beroemde ‘Brug der Zuchten’, een barokke brug uit het begin van de zeventiende eeuw. De veroordeelden zouden een diepe zucht slaken als ze hier overheen liepen en voor het laatst een glimp opvingen van de zee en de lucht, voordat ze doodstraf moesten ondergaan. Een liefdespaar dat elkaar precies onder de brug kust, zal volgens een legende eeuwige liefde ten deel vallen.

Het Dogenpaleis staat naast de Basilica San Marco aan het San Marcoplein, maar vanaf de Lagune van Venetië lijkt het net alsof het paleis boven het water zweeft. Het Palazzo Ducale is na de basiliek de populairste bezienswaardigheid van Venetië. Dat betekent dus ook lange wachtrijen, tenzij je heel vroeg in de ochtend arriveert. Wachttijden van een uur of langer zijn niet ongewoon, maar je kunt online alvast kaartjes kopen en zo de rij vermijden. Een aanbeveling is een rondleiding te nemen langs de ‘geheime plekken’, de itinerari segreti, die je langs de vroegere bestuurszalen en martelkamers voet. Adres: San Marco, 1, Venetië. Website: palazzoducale.visitmuve.it

Voor het laatst bijgewerkt op 10 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Dogenpaleis in Venetië, Italië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam